- 1
- 2
-
Maciek Лапський
ALARM DLA EDUKACJI
Wtorek, 17 listopada 11:55
POD BRAMĄ GŁÓWNĄ UNIWERSYTETU WARSZAWSKIEGO
Nie jesteś zadowolona/zadowolony z obecnego modelu edukacji wyższej w Polsce? Twoje stypendium socjalne/naukowe wydajesz co miesiąc w całości na ksero, zjedzenie kilku ciepłych obiadów na mieście i dojazdy na uczelnię? Nie chcesz płacić za studia? Masz dość obniżania zniżek studenckich? Dość lekceważącego traktowania na uczelni?
17 listopada w Międzynarodowy Dzień Studenta, za pięć dwunasta, spotkamy się pod uczelniami w całej Polsce by podnieść “Alarm dla edukacji!”.
Będzie to nasz studencki protest przeciwko fatalnym warunkom studiowania i anty-studenckim projektom reform zakładającym wprowadzenie częściowo płatnych studiów!
Więcej info: http://www.demokratyczne.pl/?p=293
Demokratyczne Zrzeszenie Studenckie
kontakt@demokratyczne.pl
505 580 045
-
omega
-
Pan Moderator
Popieram DZS ale myślę że powinno to się odbyć przynajmniej podczas przerwy w zajęciach bo wtedy jest największy ruch przy bramie UW...lub po południu. -
Karina
-
-
ryba
Twoje stypendium socjalne/naukowe wydajesz co miesiąc w całości na ksero, zjedzenie kilku ciepłych obiadów na mieście i dojazdy na uczelnię? Nie chcesz płacić za studia? Masz dość obniżania zniżek studenckich?
Bardzo ładne lewackie hasła, tylko skąd chcesz wziąć na to pieniądze? Gdyby oddali pieniądze, które w podatkach płacimy na te nieefektywne uczelnie to z chęcią bym zapłacił za swoje studia- prowadzone na wyższym poziomie niż obecny pseudonaukowy uniwerek.
-
Łukasz Markowski
>ryba napisał
>Bardzo ładne lewackie hasła, tylko skąd chcesz wziąć na
>to pieniądze? Gdyby oddali pieniądze, które w podatkach
>płacimy na te nieefektywne uczelnie to z chęcią bym
>zapłacił za swoje studia- prowadzone na wyższym poziomie
>niż obecny pseudonaukowy uniwerek.
>
>
Rybo, aby móc płacić wysokie podatki najpierw dobrze jest skończyć studia, a niestety nie każdy ma bogatego tatusia który za to zapłaci.
Swoją drogą praktyka pokazuje, wbrew durnym kapitalistycznym teoriom, że uczelnie prywatne stoją na zdecydowanie niższym poziomie niż te "lewackie" państwowe jak chociażby Uniwersytet Warszawski.
Przy okazji przyłączam się do apelu o obecność na proteście. Godzina faktycznie nie dla każdego jest dogodna, ale jak to już ktoś zauważył jest symboliczna i o tej godzinie odbędzie się protest w całym kraju. -
Mateusz
"Swoją drogą praktyka pokazuje, w
ew durnym kapitalistycznym teoriom, że uczelnie prywatne stoją na zdecydowanie niższym poziomie niż te "lewackie" państwowe jak chociażby Uniwersytet Warszawski."
Patrz np. MIT i czołówka światowych uniwersytetów. Jasne.
-
Pan Moderator
>ryba napisał
> Twoje stypendium socjalne/naukowe wydajesz co miesiąc w
>całości na ksero, zjedzenie kilku ciepłych obiadów na
>mieście i dojazdy na uczelnię? Nie chcesz płacić za
>studia? Masz dość obniżania zniżek studenckich?
>
>Bardzo ładne lewackie hasła, tylko skąd chcesz wziąć na
>to pieniądze? Gdyby oddali pieniądze, które w podatkach
>płacimy na te nieefektywne uczelnie to z chęcią bym
>zapłacił za swoje studia- prowadzone na wyższym poziomie
>niż obecny pseudonaukowy uniwerek.
>
>
A które hasła są ok:)? te prawe?
Tak naprawdę żadna z opcji politycznych nie chce walczyć o poziom kształcenia na PAŃSTWOWYCH uczelniach, a także z tym że drugi kierunek ma być płatny, a co też ważne to o dofinansowanie do stołówek studenckich lub barów mlecznych-które się i tak likwiduje.
-
Łukasz Markowski
Mateuszu, polecam Ci artykuł:
http://wyborcza.pl/1,75478,7146376,...
jeżeli tak ma wyglądać szkolnictwo wyższe to ja dziękuję...
inaccessible man => masz rację, ale to też wina studentów, którzy nie walczą o swoje prawa. Między innymi po to organizujemy ten protest, aby ktoś nas w końcu usłyszał! -
Pan Moderator
Podobno NZS ma bronić naszych praw;)
a szczerze to myślę że mało osób che się angażować w życie studenckie - co przykładem jest nieobsadzenie nawet mandatów w wyborach do ZSS jednostki UW...powodem jest marazm życia politycznego w kraju, tylko pewna część ludzi ma monopol na władzę, a poza tym ludzie nie wierzą w pospolite ruszenie, tylko wolą się nazywać ,,pokoleniem JP 2'' a po za tym nic nie wnoszą nowego dla społeczności.... -
Anonim
Pozwolę sobie zacytować poetę
"Dalej brać ile wlezie, płać i nastaw ręce! Na plecy bierz, co twoje, wracaj póki dają! Sprzedaj, co da się sprzedać, a będziesz miał więcej!" -
Gato Negro Dragón Rojo
Bardzo popieram protest, chociaz nie moge na nim byc.
nie rozumiem, co zlego jest w protestowaniu? jestem obecnie za granica i tu studenci organizuja takie protesty, ze pisza o tym w gazetach, rzad musi przynajmniej udac, ze sie nimi zajmuje, a cala opinia publiczna zwraca uwage na problem. mysle, ze w Polsce to tez by sie przydalo. -
A w Polsce już tego nie ma? Tzn nie wypowiadam się nt. protestu, ale pragnę zauważyć, że rząd wciąż "przynajmniej udaje" że się czymś zajmuje, więc wiesz:P Protestować możecie, myślę, że i tak nikt poza gazetami studenckimi się tym nie zainteresuje...
-
ryba
,,Rybo, aby móc płacić wysokie podatki najpierw dobrze jest skończyć studia, a niestety nie każdy ma bogatego tatusia który za to zapłaci. "
Wysokie to jest pojęcie względne- jak zarabiasz 2 tyś i płacisz podatek 20% to te 400 zł to jest dla Ciebie dużo, bo to jest 1/5 tego co zarabiasz.
Jak zarabiasz 10 tyś to 2 tyś podatku też jest dla Ciebie dużo.
Inna sprawa, że naprawdę biedni ludzie to i tak raczej z tej bezpłatne edukacji wyższej nie korzystają. Jednak podatki płacą i przez co taka ,,burżuazyjna świnia" jak ja uczęszcza ,,bezpłatnie" na dzienne studia.
,,Swoją drogą praktyka pokazuje, wbrew durnym kapitalistycznym teoriom, że uczelnie prywatne stoją na zdecydowanie niższym poziomie niż te "lewackie" państwowe jak chociażby Uniwersytet Warszawski. "
Jeżeli uważasz, że Uniwersytet Warszawski stoi na wysokim poziomie to, albo oszukujesz sam siebie, albo jesteś jednym z nielicznych, podkreślam nielicznych wydziałów gdzie tak jest i nie rozmawiasz z ludźmi z innych wydziałów. Prawda jest taka, że UW to wielka fabryka dyplomów często dająca przestarzałą wiedzę. UW wysoki poziom ma, owszem, ale w rankingach.
Co do prywatnych uczelni to porównaj pieniądze, które są w nie inwestowane z pieniędzmi, które inwestuje się w UW. Odpowiedz potem na pytanie kto efektywniej tymi pieniędzmi zarządza(pomimo nieuczciwej konkurencji państwowych uczelni).
Pomimo tego, sam pewnie jesteś w stanie wymienić prywatne uczelnie, które nie odbiegają poziomem, a często nawet przewyższają państwowe.
Tak w ogól to nie istnieje bezpłatna edukacja, chyba, że wykładowcy pracowali by za darmo, sprzęt dostarczany był by uczelnią za darmo itd. Różnica jest taka, że w prywatnej szkole sam płacisz za swoje studia, a w państwowej płacą wszyscy za Twoje studia i Ci biedni, którzy płacą czasem 22% podatku vat od żywności.
Sumując też jestem niezadowolony z obecnego porządku, jednak to co proponujecie to utopia i nie popieram.
-
Pan Moderator
Która szkoła prywatna przewyższa poziomem UW?
Biedni ludzie też uczęszczają na studia wyższe - a jednak... - choć jest to marginalna liczba to jednak są takie osoby.
Myślę że UW to jednak lepszy wybór niż Wyższe Szkoły im.Parasoli i Kowadeł...
Jeżeli wiedza jest przestarzała to jest to kwestia kadry, któa powinna być odświeżona (młodej krwi!!!)
Zresztą rozmawiajmy o całej edukacji wyższej w Polsce a nie w wymiarze UW bo każda uczelnia ma swoje plusy i minusy.
Niestety w edukację w Polsce nie inwestuje się nie od dziś, choć jest to klucz do przyszłości na plus, ale w przeciągu 4-letniej(lub krótszej) kadencji rządów to żaden nic do końca nie zrobi, bo reforma edukacji powinna opierać się na wieloletnich zmianach i doświadczeniach a nie na krótkometrażowej fali nowej polityki rządów.
-
ryba
Jest parę prywatnych uczelni w Polsce, które nie mają się czego wstydzić pomimo nieuczciwej konkurencji np. Colegium Civitas, Szkoła Biznesu w Nowym Sączu, Polsko Japońska szkoła. To z tych które wiem na pewno, że są dobre, słyszałem o innych, ale jako, że nie potwierdziłem to się nie będę wypowiadał.
,,Biedni ludzie też uczęszczają na studia wyższe - a jednak... - choć jest to marginalna liczba to jednak są takie osoby. "
Kończąc polemikę to przypomnę tylko, że nawet podczas czasów feudalnych, najbardziej przedsiębiorczy i sprytni chłopi potrafili awansować społecznie. Też to była marginalna liczba.
-
Pan Moderator
-
@
Przepraszam, ale skoro ktoś narzeka na UW i zachwala japońskie szkoły, to po co się wypowiada taki człowiek na gronie UW (a może nawet i tu studiuje?)? Czemu nie poszedłeś do jakiejś och ach prywatnej uczelni z "poziomem"?
Ale to tylko moje rozważania...
-
jolanda krych
w podatkach musimy płacić na te wszystkie "darmowe" uczelnie. nie wiem, czemu mając do wyboru szkołę za którą i tak płacimy i szkołę lepszą co prawda, ale za którą trzeba dodatkowo płacić, wybrać te dodatkowo płatną. ja nie poszłam na swps, bo właśnie nie miałam kasy, szkoda -
Pan Moderator
byłem w swps no i pod względem pomocy naukowych to chyba swps jest lepiej przystosowana niż na uw - np. komputery z dostępem do internetu na korytarzach, xera na korytarzach za pare groszy...na UW nigdzie nic takiego nie widziałem...
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne