Uniwersytet Warszawski [17259]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Szymon.

Hej. Mam pytanie do ludzi którzy zorientowani są nieco w nowych zasadach rekrutacji. Jeśli chciałbym od roku akad. 10/11 zacząć studiować psychologię czy np. dziennikarstwo jako drugi kierunek ( zdawałem maturę w 2008 r. a wtedy matma nie była obowiązkowa na psychologię ani dziennikarstwo, a od tego roku będzie, co jest dla mnie chore ) muszę zdawać matmę, żeby mieć możliwość aplikacji, czy studentów sprzed tej jebniętej reformy będą traktować jakoś inaczej ?
  • Justyna

Na dziennikarstwo i psychologie wymagają matme??? To jakas paranoja! Przecież to kierunki humanistyczne. Wydaje mi się, ze będzieciesz musiał spełnić wymagania i np. zdawać centralny egzamin na UW z matematyki. Tak jak muszą obecnie starzy maturzyści. Innego wyjścia chyba nie ma. Nie mogą Wam zablokować możliwości zdawania na studia, więc chyba tylko CEW wchodzi w grę.
  • dżoan

http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/p...

warto czytać, naprawdę.
    strona 6:
    kandydaci przystępujący do egzaminu maturalnego w latach 2005-2009,
    którzy nie posiadają na świadectwie dojrzałości matematyki, otrzymają za ten
    przedmiot najmniejszą moŜliwą punktację (wymaganą do uznania przedmiotu
    za zdany), tj. 30%,
    dopuszcza się równieŜ, aby kandydaci przystępujący do egzaminu
    maturalnego w latach 2005-2009 mogli wskazać w miejsce matematyki inny
    dowolnie wybrany przedmiot (z wyjątkiem języka polskiego i języka obcego
    wskazanego jako obowiązkowy w rekrutacji), o ile w szczegółowych zasadach
    rekrutacji dla danego kierunku, znajdujących się w załączniku nr 1 do
    niniejszej uchwały zostało tak postanowione,
  • Justyna

Gdyby przyznawali te 30% to byłoby troche niesprawiedliwe, bo te osoby już miałyby małe szanse na dostanie się. Juz chyba lepsza opcja z tym dodatkowym przedmiotem.
  • Helena 'Elbereth' Sobol

Ale z kolei opcja z dodatkowym przedmiotem jest niesprawiedliwa dla tych, którzy matematykę zdawać musieli - bo oni nie mogą, jeśli dobrze rozumiem, zamienić jej na jakiś inny przedmiot.
  • Justyna

Fakt:] Więc chyba najsprawiedliwsze byłyby obowiązkowe CEWy z matmy dla tych, którzy jej nie zdawali na maturze.
  • dżoan

wydaje mi się że przy innych maturach zdanych dobrze, te 30% z matematyki, o jakiejś minimalnej wadze, nie zaszkodzi.
    wagi przedmiotów są tu: http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/p...

| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)