Uniwersytet Warszawski [17206]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • fretka

Witam, mam pytanie, jak po pierwszym roku będę miała niezaliczony jeden przedmiot to co mam zrobić? Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z egzaminem warunkowym i tego typu ewentualnościami?
  • Kapitan Zajebistość

musisz napisać podanie do dziekana/dyrektora do spraw studenckich z prośbą o przyznanie warunku. to znaczy, że musisz mieć 2 w indeksie z niezaliczonego przedmiotu i powtarzać go w przyszłym roku, ale będziesz też uczęszczać na zajęcia z drugiego roku. no i musisz wpłacić pewną kwotę za warunek (cennik jest na wydziale). nie ma czegoś takiego jak "egzamin warunkowy". są poprawki i tyle.
  • Anonim

Albo napisz podanie do Dziekana ds studenckich o przedluzenie sesji. Uargumentuj to jakos - dziala np. zwolnienie lekarskie, drugi kierunek i nakladajace sie egzaminy, problemy rodzinne - unikniesz w ten sposob placenia za warunek, a bedziesz mogla zdawac do daty do ktorej przedluza Ci sesje. Ewentualnie popros o przedluzenie do konkretnego terminu. Jedyny warunek jest taki ze nie mozesz miec w indeksie dwoch dwój, co najwyzej jedna, tak zebys mogla powiedziec ze bylas tylko na jednym egz.
  • fretka

W ogóle znalazłam na forum studenckim, że można zdawać egzamin warunkowy, kiedy z jakiegoś powodu zdawało się tylko w jednym terminie i w indeksie ma się tylko jedno niezaliczenie. Bo ja zdawałam tylko raz w sesji poprawkowej i dostałam dwa. I wtedy z tego, co przeczytałam, wynika, że zdaję w sesji poprawkowej jesiennej. Coś ktoś o tym wie?
  • Kapitan Zajebistość

no to nie jest to żaden warunek, tylko poprawka w kampanii wrześniowej. jak ją zdasz to zdane, żadnego warunku nie ma. każdy student ma 2 terminy egzaminacyjne: jeden właściwy i drugi poprawkowy. jeśli nie przyszłaś na właściwy egzamin a zdawałaś w sesji poprawkowej po raz pierwszy to poprostu zużyłaś jeden termin. jeśli to egzamin to musisz poprawiać w sesji, jeśli jednak zawaliłaś tylko ćwiczenia to możesz się dogadać jakoś z prowadzącym żeby ci zrobił poprawkę np. w czerwcu. oczywiście za poprawki się u nas nie płaci.
  • fretka

No i wszystko jasne :) Ulżyło mi bardzo. Mam niezaliczony egzamin z historii. A więc bezpłatnie i we wrześniu. No to pozostaje się tylko wykuć na blachę.
  • Marta Michalska

ma prawo do 2 terminow egzaminu, ale skoro nie przyszlo sie na 1 termin egzaminu i przyszlo sie po raz pierwszy na termin poprawkowy, tzn, sie zmarnowalo swoj pierwszy termin po prostu i to juz nie dotyczy - bo mialo sie prawo do 2 terminow, a ze sie nie skorzystalo z prawa do pierwszego terminu, no to tylko strata (bez dwojki oczywiscie).

chyba, ze sie ma usprawiedliwienie np. zwolnienie lekarskie, z nieobecnosci na pierwszym terminie, to wtedy w razie niezaliczenia egzaminu pisanego w drugim terminie, ale z racji usprawiedliwienia, ktory by byl pierwszym terminem danego studenta, ma sie prawo do poprawki.

przewaznie jest tez tak, ze na pierwszym roku nie mozna miec warunku - ale to wszystko zalezy od kierunku, trybu (czy niestacjonarny czy stacjonarny) i wydzialu, dlatego odpowiedzi nalezy szukac na swoich jednostkach, najlepiej w regulaminach.

i jesli nie jest to ani poprawka, ani komisyjny, to za warunek sie placi i to takze zalezne jest od danej jednostki (powinien byc ogloszony dokument z "cennikiem"; ) )
  • Vasper

>fretka napisała:
    >W ogóle znalazłam na forum studenckim, że można zdawać
    >egzamin warunkowy, kiedy z jakiegoś powodu zdawało się
    >tylko w jednym terminie i w indeksie ma się tylko jedno
    >niezaliczenie. Bo ja zdawałam tylko raz w sesji poprawkowej
    >i dostałam dwa. I wtedy z tego, co przeczytałam, wynika,
    >że zdaję w sesji poprawkowej jesiennej. Coś ktoś o tym
    >wie?

Niestety w regulaminie studiów jest napisane, że egzamin musi być zdany w sesji właściwej lub poprawkowej, w tym semestrze, w którym był dany przedmiot. Jest jednak zapis, że z jakiegoś ważnego powodu można ubiegać się o przesunięcie terminu.

Fretko, na stronie naszego wydziału jest wzór podania o przedłużenie sesji. Chociaż słyszałam, że z niektórymi prowadzącymi można spróbować umówić się drogą nieoficjalną.
    Ja też chcę przenieść historię na wrzesień i czekam aż wykładowca odpisze mi na maila czy mam pisać podanie czy też dobrowolnie przełoży mi ten egzamin...
  • Gosiaczek :*

a jak jest jezeli mialam dziecko w szpitalu w czasie sesji i nie mialam jak dotrzec na egzamin! i nie zaliczylam jednego przedmiotu w sesji poprawkowej czy mam jeszcze szanse na inny termin zamiast wykorzystac warunek?
  • Kapitan Zajebistość

najlepiej zapytaj kogokolwiek odpowiedzialnego za sprawy studenckie na twoim wydziale i wytłumacz sytuację. przy czymś takim może pójść ci na rękę
  • Anonim

A nie wiecie jak jest z komisem ? jezeli nie zdałam ani poprakwi ani egzaminu? Czy w ogóle przyznają?
  • ...Majlo...

Ile można miec warunków na I roku?
  • józio

a mozna?
  • Maryś

Podobno to zależy od wydziału. Na moim (Polonistyka) nie można.
  • Vasper

>Maryś napisała:
    >Podobno to zależy od wydziału. Na moim (Polonistyka) nie
    >można.

Nie podobno, ale nawet na pewno :)
    Czy na danym wydziale jest to możliwe, można dowiedzieć się z regulaminu studiów tej jednostki. Tudzież dowiedzieć się osobiście od jakichś kompetentnych osób...;)
  • Kapitan Zajebistość

na anglistyce można
  • LEA

Cześć, do kiedy trzeba składac podania o warunek i wpłacać na konto? I czy musze mieć tą 2 w indeksie wpisaną, czy wystarczy, że jest w cudownym usos?
  • Mateusz

Podejrzewam, że to zależy od wydziału. W przypadku mimu termin składania podań upłynął w zeszłym tygodniu.
  • Marciu®™

>...Majlo... napisał
    >Ile można miec warunków na I roku?
    to zalezy od wydzialu, jak ktos juz slusznie powiedzial. U mnie najpierw oficjalnie nie mozna bylo miec, potem powiedzieli ze tylko 1(co prawda nie bylo takiej sytuacji, ale mysle ze mozna sie bylo dogadac i miec wiecej). Kiedys slyszalem ze pani Kierownik MSOSia podpisuje kazde podanie ktore sie jej zaniesie. I musze powiedziec ze cos w tym jest^^ w pozytywnym tego znaczeniu:P

• Anonim

U mnie WDINP można nie zdać 4 egzaminów, także nie ma problemu... (4 warunki)
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)