Uniwersytet Warszawski [17259]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ewa

Chciałabym zwrócić uwagę na problem, który mnie dotyka przed każdymi rejestracjami ogólnouniwersyteckimi, a wiem, że nie jestem osamotniona.

8 grudnia zaczyna się rejestracja na og-uny. Ma ona sens, o ile wcześniej znamy swoje plany na kolejny semestr.
    Niestety, w moim przypadku, nie są one udostępniane. Nawet nie wiem, kiedy miałabym mieć rejestracje.

W regulaminie studiów jest wyraźnie napisane, kiedy powinny odbywać się I tury rejestracji na wszystkie zajęcia dydaktyczne (na semestr zimowy w czerwcu, na semestr letni w grudniu), jest także rozporządzenie rektora mówiące o terminie umieszczenia w USOSie PEŁNEJ oferty na kolejny semestr (np. na letni - do 15 listopada), co jest równoznaczne ze stworzeniem planu zajęć.

Dlatego wydaje mi się, że dobrze byłoby coś z tym zrobić - napisać jakąś skargę albo coś w tym rodzaju, bo z tego, co słyszałam, to wiele jednostek olewa te przepisy i ma w nosie fakt, że rejestracje na przedmioty obowiązujące dla wszystkich studentów uniwerystetu, zaczynają się stosunkowo wcześnie. A logika nakazuje, że należy dopasować te zajęcia do własnego planu zajęć, a nie na odwrót.

Spotkałam się raz z argumentacją ze strony pani od USOSa, że właśnie po to są kolejne tury rejestracji np. na wf, żeby móc go sobie dopasować do planu udostępnianego późno - absurd! Poza tym wiadomo, że miejsca na wf-y są bardzo szybko zajmowane.

Mam wrażenie, że w ogóle nie ma skutecznego mechanizmu motywowania jednostek do pilnowania tych terminów.

Dlatego w I kolejności napiszcie, co i w jakich jednostkach się działo/dzieje w tej kwestii. Myślę, że pozytywne przykłady też będą miały sens.
  • Helena 'Elbereth' Sobol

Chyba faktycznie skarga do rektora to dobry pomysł.
  • Michał...

na finansach na wzcie do tej pory nie mam wpisanych do USOSa godzin zajęć z pierwszego semestru co dopiero marzyć o planie na drugi.
  • Aleksandra

co racja, to racja
    u mnie rejestracja na zajęcia rusza 19 grudnia
    nieco później; )
    w tym semestrze musiałam zrezygnowac dwóch ogunów, bo nie pasowały mi do planu, a na inne, oczywiście, nie było już miejsc
  • MM

Hm, macie swoje Zarządy Samorządu Studentów na jednostkach, może byście "kopnęli" samorządowców aby zajęli się tymi przypadkami oczywistego łamania prawa? Jak to nie pomoże, jest ZSS UW który może podjąć w tej sprawie interwencję w rektoracie, są studenccy senatorowie UW, trochę możliwości działania oficjalną drogą jest.
  • Anonim

na WNE plan jest od ponad 1,5 tygodnia- to z tych pozytywnych przykładów :)
  • Vasper

Ewo, a dowiadywałaś czemu nie udostępniają Wam wcześniej planu (nie u pani od USOS-a, tylko u osoby odpowiedzialnej za ułożenie owego planu)?
  • Anonim

Ja plan mam od jakiś 2/3 dni. Rejestracja do grup rusza ósmego. Czyli przed rejestracją się wyrobimy. Znowu :) wgisr
  • Ewa

>Vasper napisała:
    >Ewo, a dowiadywałaś czemu nie udostępniają Wam
    >wcześniej planu (nie u pani od USOS-a, tylko u osoby
    >odpowiedzialnej za ułożenie owego planu)?

Dowiedziałam się, że odpowiedzialność jest rozmyta (każdy odsyła do kogoś innego). Zresztą przyczyny nie są istotne, istotne są terminy. ZSS mojego instytutu macierzystego wystosował skargę do władz instytutu po rejestracji na ten semestr, która odbyła się w lipcu, choć wg regulaminu studiów miała w czerwcu (a skarga nie dotyczyła tylko terminów) i nic się w tej kwestii nie zmieniło.
    A na drugim kierunku osoba odpowiedzialna i za plan, i za USOSa, ignoruje moje mejle w tej sprawie (oczywiście z konta na UW, które teoretycznie traktuje jako oficjalną drogę załatwiania wszelkich spraw).
    Moim zdaniem ten problem jest strukturalny, a nie jednostkowy.

Nie wiem, może rozwiązaniem jest przesunięcie rejestracji na przedmioty obowiązujące wszystkich studentów na koniec grudnia, a nie początek? Tylko że i tak będą jednostki, które będą miały terminy w nosie.
  • józio

>w tym semestrze musiałam zrezygnowac dwóch ogunów, bo nie pasowały
    >mi do planu, a na inne, oczywiście, nie było już miejsc

skad ja to znam... przynajmniej w jednej sytuacji odstapilem miejsce kolezance, drugie poszlo dla nieznajomego/nieznajomej - dla nich to musiala byc radocha! wolne miejsce pod koniec rejestracji!

>Dowiedziałam się, że odpowiedzialność jest rozmyta (każdy odsyła do
    >kogoś innego).

witamy na uw

>Tylko że i tak będą jednostki, które będą miały terminy w nosie.

ja ze swojej (msw) spodziewam sie planu nie wczesniej niz w styczniu - co najwyzej bede mile zaskoczony - argumentem jest u mnie z kolei brak sal (dziwne tylko, ze sal nie ma w listopadzie, a sa w styczniu - dobudowali?)
  • Lady Midday

U mnie nawet nie ma sensu narzekać na brak planów zajęć: dla 3 roku jedynym punktem stałym w planie jest historia etnologii (która jest kontynuacją zajęć z tego semestru i będzie się odbywała w te same dni i o tych samych godzinach co teraz), resztę zajęć dobieramy sobie sami trochę według własnego widzimisię, a trochę według punktów ECTS;). A że te zajęcia, ich godziny i dni tygodnia już się pojawiły w USOSwebie, to już teraz możemy sobie sami ułożyć plan:P. Gorzej ma pierwszy i drugi rok, u których, oczywiście, przeważają przedmioty obowiązkowe. Myślę, że oni dopiero mogą narzekać, bo plany zajęć u nas też nie są jeszcze ustalone.
  • Vasper

>józio napisał
    >argumentem
    >jest u mnie z kolei brak sal (dziwne tylko, ze sal nie ma w
    >listopadzie, a sa w styczniu - dobudowali?)

U mnie plan pojawił się dzisiaj - z tymże miał być wcześniej, a opóźnienie w jego publikacji było spowodowane... brakiem sal!;p Chodziło o to, że za dużo osób jest na zaocznych i ciężko ich pomieścić u nas w instytucie.

Rozumiem, że to spory problem - z tymże w większości przypadków wystarczyłoby zacząć zastanawiać się nad tym troszeczkę wcześniej i nie byłoby wtedy problemu z ułożeniem planu na czas.
    No chyba, ze w grę wchodzi wynajmowanie sal w innych jednostkach - wtedy jest to zależne od szybkości decyzji innego instytutu.

• Aleksandra

u mnie nie ma takiego odgórnego planu
    sama rejestruję się na wszystkie zajęcia
    a wiadomo, jak to z usosem - nie zawsze zapiszesz się na to, co chcesz; )
    a rejestracja rusza u mnie 19, więc dopiero od 19 mogę myślec o ogunach itd., a wtedy będzie już za późno :P
  • Amelius

na msw beztrosko słyszymy: plan bedzie tuz przed początkiem semestru letniego...
  • Vasper

>Aleksandra napisała:
    >u mnie nie ma takiego odgórnego planu
    >sama rejestruję się na wszystkie zajęcia
    >a wiadomo, jak to z usosem - nie zawsze zapiszesz się na
    >to, co chcesz; )
    >a rejestracja rusza u mnie 19, więc dopiero od 19 mogę
    >myślec o ogunach itd., a wtedy będzie już za późno :P

Ale to na większości kierunków chyba tak jest?;>
    Chodzi o to żeby wcześniej wiedzieć jakie godziny w ogóle proponuje instytut, zaplanować sobie wszystko z wyprzedzeniem, wywalczyć wymarzonego OG-una, a potem wywalczyć odpowiednią grupę na zajęciach instytutowych.
  • Ewa

>Vasper napisała:
    >Ale to na większości kierunków chyba tak jest?;>
    >Chodzi o to żeby wcześniej wiedzieć jakie godziny w
    >ogóle proponuje instytut, zaplanować sobie wszystko z
    >wyprzedzeniem, wywalczyć wymarzonego OG-una, a potem
    >wywalczyć odpowiednią grupę na zajęciach instytutowych.

rejestracja w jednostkach przed rejestracją na wf-y, og-uny, etc. byłaby na pewno bardziej sensowna, ale nie oczekujmy cudów.
    oczekujmy jedynie przyzwoitości

zaczekam jeszcze do poniedziałku (ew. wtorku - już po rozpoczęciu rejestracji) i napiszę do kogoś z samorządu uniwersyteckiego, żeby może chociaż zasygnalizował problem władzom naszej uczelni. I tak w tym semestrze nic nie zrobimy.
  • matuszczak

A kiedy rusza rejestracja do grup na semestr letni?
  • Vasper

>olin :) napisała:
    >A kiedy rusza rejestracja do grup na semestr letni?

Chodzi Ci o zajęcia, które masz w planie? To zależy od instytutu (każdy może mieć rejestrację w innym czasie).
  • matuszczak

Hm, szukalam informacji odnosnie wz, ale chyba nie umiem szukac:(
  • Anonim

kiedy ruszają rejestracje na lektoraty/ oguny na przyszły rok akademicki?
  • 1
  • 2
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)