Uniwersytet Warszawski [17259]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Hej nie wiem czy taki wątek był więc założę nowy. Jak wszyscy wiemy przed bramą UW nie ma świateł. Zdaniem architekta ulicy nie pasują do Traktu a poza tym ruch jest tam tak mały że nikt pod samochód nie wpadnie. Pomijam fakt że ilekroć rano przechodzę przez Krakowskie Przedmieście widzę ludzi niemal ocierających się o samochody ale przyszło mi do głowy że taki brak świateł musi być dużym utrudnieniem dla osób niepełnosprawnych czy niewidomych. wiem że przed Uniwersytetem jest oznaczenie dla Niewidomych ale moim zdaniem tak małe że trzeba mieć dobry wzrok żeby je dostrzec. Argument że coś nie pasuje do krajobrazu ulicy strasznie mnie denerwuje bo przecież nie stawia się nigdzie świateł li tylko dla ich urody.
    Jak myślicie skoro nie działają pisma do władz miasta i do ludzi odpowiedzialnych za budowę ulicy to może warto by zrobić jakąś akcję by zwrócić uwagę na ten problem. Nie mam dobrego pomysłu co to mogło by być a poza tym chciałabym wiedzieć czy to przeszkadza tylko mnie czy to szersze odczucie.
    Za wszelkie opinie będę wdzięczna ( nawet te które stwierdzą że się czepiam). A i jeszcze jedno - nie jestem z żadnej grupy czy organizacji - po prostu przechodzę przez Krakowskie co rano
  • Anonim

Dać niewidomym odblaskowe opaski na ramię. Nie widzę w tym miejscu dodatkowych latarni.

Jedyne ułatwienie dla wszystkich! w tym miejscu, które przychodzi mi do głowy do decyzja władz uniwersytetu o zamknięciu dla >samochodów< bramy od strony KP. Noż cholery można dostać gdy przewalają się autami przez najbardziej uczęszczaną część chodnika na Trakcie K. Oboźna powinna w zupełności wystarczać.
  • lofix ✈

Takze popieram zdanie ze krakowskie powinno byc zamkniete dla samochodów. Tylko taxi, autobusy i ograniczenie do przepustek na wjazd na teren kampusu. A na owym przejsciu dla pieszych - jak nie "wymusisz" zatrzymania pojazdu, to nie przejdziesz. I tak codziennie...

PS. JeV- pozdrawiam vatsimowca :]
  • Figlarz

i tak nigdy nie ma miejsc, wiec kilka w te czy we wte nie robi różnicy - zamknąć ruch dla samochodów!
    taxi też tam niekoniecznie widzę - autobusy wystarczą
  • Anonim

Nie mówiłem nigdzie o zamknięciu KP - to sprawa na inną dyskusję i nie leży w zakresie możliwości władz UW. Zaproponowałem jedynie zamknięcie dojazdu do kampusu od strony KP.

>PS JeV- pozdrawiam vatsimowca :]

vatsimowca starego wydajacza :P (kimkolwiek jesteś :P)

(PS bez kropki)

PS Nie zapominaj o dostawcach, dojeżdżaniu do posesji, rowerzyści etc.

[zgadzam się, taksówek tam za dużo...]

• Figlarz

>JeV napisał
    >Nie mówiłem nigdzie o zamknięciu KP - to sprawa na inną
    >dyskusję i nie leży w zakresie możliwości władz UW.
    >Zaproponowałem jedynie zamknięcie dojazdu do kampusu od
    >strony KP.
    >

ok ok, niech zamkną dla samochodów choćby i tę bramę!
  • Anonim

To z ludźmi ocierającymi się o śmierć to gruba przesada - jeżeli ktoś ma stracha jednak, to może przekroczyć tę śmiertelnie niebezpieczną ulicę wcześniej - na skrzyżowaniu ze Świętokrzyską, tam są światła, albo idąc od starówki - też da się wcześniej. I cacy.

Jedynym argumentem powinno być dobro niepełnosprawnych - jest ich wielu wśród studentów UW, a jak wiadomo często trzeba przedostać się z kampusu na drugą stronę - na dyżur pani od łaciny do IFK, czy na OGUNa do OBTY. Bądź do SJO. Wtedy nikt, a już na pewno nie osoba np. na wózku nie ma czasu na trucht do Świętokrzyskiej.

Argument 'że światła nie pasują do wystroju' jest tragicznie głupi. Rozumiem, że takie KFC czy wściekle zielony szyld apteki jest jak najbardziej na miejscu? (Nie, nie jestem za zamknięciem KFC czy tym bardziej apteki.)
  • Anonim

Gdyby CARA przedstawiła graficznie schemat rozmieszczenia swoich latarni, ich typ (kolejne pastorały?), ilość lumenów jakie chciałaby z nich wycisnąć, wysokość, barwę światła oraz powiedziała które konkretnie punkty chciałaby doświetlać to mielibyśbym o czym rzeczowo sobie porozmawiać. Tak nie pozostaje nam nic innego jak bawić się w prezentowanie przekonań bez argumentów.
  • Patryk Sl.

Krakowskie *formalnie" jest zamknięte dla samochodów - nie licząc taxi, mieszkańców, dostawczych etc. i jakichś wyjątków typu UW czy Bristol.
  • Anonim

>Patryk Słowicki napisał
    >Krakowskie *formalnie" jest zamknięte dla samochodów - nie
    >licząc taxi, mieszkańców, dostawczych etc. i jakichś
    >wyjątków typu UW czy Bristol.

O tym to my wiemy...
  • Matej

>JeV napisał
    >Dać niewidomym odblaskowe opaski na ramię. Nie widzę w
    >tym miejscu dodatkowych latarni.
    >
    Myślisz, że to coś pomoże? Wątpię.. Polscy kierowcy mało przejmują się przechodnimi w ogóle, a co dopiero jakimiś ludźmi z odblaskowymi opaskami, co im "latają" przed maską.
  • Anonim

Cara nie przedstawi wam żadnych konkretnych propozycji bo studiuje historie i o wysokości świateł nie ma pojęcia podobnie jak o innych wspominanych przez kolegę wskaźnikach. Nigdzie nie pisałam że przejście stanowi problem dla pełnosprawnych pieszych choć widziałam i takich którzy zagapiwszy się o malo nie weszli pod autobus z którego właśnie wysiedli choć może skoro nie uważają na otaczający ich świat lepiej wyeliminować ich z puli genów

Miałam raczej zamiar zorganizować jakiś happening czy akcję społeczną ale jak widzę poparcie niemrawe
  • Utopista:]

A przypadkiem na krakowskim nie ma ograniczenia dla samochodów do 20km/h?? Wydaje mi się, że już bezpieczniej jest to respektować, a co do dodatkowych świateł, to nie wiem czy nie muszą się one znajdować w jakiejś odległości, od przystanków i wyjazdów (np. z UW).

Popieram tu pomysł kolegi o zamknięciu dla samochodów głównej bramy UW.
  • Anonim

>Utopista:] napisał
    >A przypadkiem na krakowskim nie ma ograniczenia dla
    >samochodów do 20km/h?? Wydaje mi się, że już
    >bezpieczniej jest to respektować, a co do dodatkowych
    >świateł, to nie wiem czy nie muszą się one znajdować w
    >jakiejś odległości, od przystanków i wyjazdów (np. z
    >UW).
    >
    >Popieram tu pomysł kolegi o zamknięciu dla samochodów
    >głównej bramy UW.

A czy Ty widziałeś, żeby w tym kraju ktoś respektował przepisy ruchu drogowego? Za przejechanie pieszego na przejściu dla takowych mandat jest raczej wyższy niż za przekroczenie prędkości, więc zamontowanie świateł może więcej zdziałać.
  • Utopista:]

Wiesz, nie wydaje mi się żeby kierowcy sami nagle zaczęli respektować ten przepis, ale jakiś tam patrol i tak stoi tam często, więc jakoś na nich wpływa. A jak nie to idąc za polityką policyjną można kolejny radar postawić :P

A tak serio to osobiście nie widzę świateł w tym miejscu. No przykro mi, ale do najbliższych innych przejść dla pieszych (z sygnalizacją jeżeli już trzeba) jest niecałe 200 metrów. Zdaje sobie sprawę, że dla osób niepełnosprawnych to może być dużo, ale w o wiele gorszej sytuacji chyba byli podczas remontu krakowskiego, kiedy musieli przedzierać się przez istne zasieki na ulicy.

Sygnalizacja świetlna, znając naszych organizatorów ruchu pewnie byłaby skonfigurowana nie wiele lepiej niż np przed buwem, gdzie na przejście przez ulice masz 10 sekund a czekasz 40 (orientacyjne liczby). W przypadku wydłużenia czasu przejścia dla pieszych na ulicy mogłyby sie robić zatory samochodów co nie wygląda zbyt estetycznie, a krótki czas na przejście z kolei denerwowałby studentów i nie przysłużyłby się niepełnosprawnym.

Nawet patrząc na organizację ruchu to w sumie ta sygnalizacja obsługiwała by tylko studentów idących z Kampusu Głównego na WDiNP, a 15 minut to chyba wystarczająca ilość czasu na przemieszczenie z się jednego miejsca do drugiego (nawet w przypadku nadłożenia pewnej drogi).

Jeżeli już chcecie pomóc niepełnosprawnym jakąś pikietą itp to może lepiej zainteresować się wydziałami na które owi ludzie "nie mają wstępu" bo kilka takich się znajdzie, chociażby przez głupi schodek przy wejściu.
  • Anonim

Cóż 200 metrów to może być bardzo dużo a stwierdzenie że zator samochodów nie wyglądałby estetycznie jakoś mnien nie przekonuje - jestem przeciwniczką stawiania estetyki nad funkcjonalnością. Problem polega na tym że dostsoswywaniem budynków UW zajumją się poszczególne wydziały czy sam Uniwerek - natomiast Krakowskie Przedmieście jest pod tym względem ,, niczyje". panowie ze straży miejskiej istotnie się tam pojawiają ale po to by śledzić nielegalnie parkujących - na ludzi próbujących wejść pod autobus panowie nie zwracają uwagi.
  • Anonim

zamiast stawiać światła lepiej wymuścić na UW zamknięcie bramy od KP i wymuscić na Straży Miejskiej jej rzetelną pracę. Bo to jak pracują dzień w dzień to kpina z prawa i mieszkańców Warszawy. Źle zaparkowana taksówka przy przejściu dla pieszych stwarza większe niebezpieczeństwo niż brak sygnalizacji.

Jesli juz jestesmy przy takim komunikacyjnym temacie w okolicach UW to priorytetem powinna być zmiana taktu świateł na skrzyżowaniu z ul. Świetokrzyską, tak by autobusy z KP mogły przejeżdżac na NŚ. To jest prawdziwa przyczyna zatorów i wrażenia duzego ruchu na KP!!!
  • Anonim

>Jesli juz jestesmy przy takim komunikacyjnym temacie w
    >okolicach UW to priorytetem powinna być zmiana taktu
    >świateł na skrzyżowaniu z ul. Świetokrzyską, tak by
    >autobusy z KP mogły przejeżdżac na NŚ. To jest prawdziwa
    >przyczyna zatorów i wrażenia duzego ruchu na KP!!!

http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka...

Tylko skompletuj listę załączników; k
  • divalo

>CARA napisała:
    >Argument że
    >coś nie pasuje do krajobrazu ulicy strasznie mnie denerwuje
    >bo przecież nie stawia się nigdzie świateł li tylko dla
    >ich urody.

>Pani Ponura napisała:
    >Argument 'że światła nie pasują do wystroju' jest
    >tragicznie głupi. Rozumiem, że takie KFC czy wściekle
    >zielony szyld apteki jest jak najbardziej na miejscu? (Nie,
    >nie jestem za zamknięciem KFC czy tym bardziej apteki.)

Poza tym można postawić takie światła, które będą pasowały...
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)