-
Golińska
mozesz uzasadnic to trudna sytuacja materialna. tylko tak masz szanse cos zmniejszyc sobie.
wiec probuj -
Vasper
>czajka napisała:
>taki jest zasadniczy plan, ale miałam nadzieję, że jest
>opcja, aby część umorzyć...
Zależy jeszcze z jakiego powodu musisz dokupić żetony. Ja zawaliłam lektorat z powodu choroby - napisałam podanie (ponad pół roku później) i mi zwrócili żetony. Z tymże miałam udokumentowana chorobę. -
Patrycja
Jaki termin ma uczelnia na ustosunkowanie się do odwołania od swojej decyzji? -
Anonim
hej
26 stydznia pisalam egzamin i ... ciągle nie ma wyników, a minęly dwa tygodnie sesji i tydzien ferii
mialy być w ciągu tygodnia zdaje się, potem profesor dal znać, ze jest chory i tyle
zastanawiam się, czy jest jakis okreslony czas w ciagu którego profesor jest zobowiązany wpisać wyniki do USOSa
powstala nawet teoria, ze być może zgubil te prace - czy regulamin UW przewiduje taką możliwość i co w takiej sytuacji się robi?
szukalam w regulaminie, ale chyba nieskutecznie, bo nie znalazlam
moze ktoś wie? -
-
Kuba
>Doman napisał
>Nie wierzę, żeby zlikwidowali egzaminy komisyjne.
>Przecież komis jest z założenia do wyjątkowych
>przypadków (np. choroba), a takie mogą się przydarzyć
>każdemu.
Nie dokładnie. Komis powinien być tylko wtedy, gdy student uważa, że został oszukany, potraktowany przez egzaminatora niesprawiedliwie. Po to jest komisja i nazwa "komisyjny". To nie jest po prostu trzeci termin, takie "no dobra, ostatnia szansa, w końcu byłeś chory". -
moooniq
może w tej sytuacji ktoś coś poradzi...
miałam na ćwiczeniach za dużo nieobecności niż przewiduje norma, głównie w grudniu. powody osobiste, nie mam na nie żadnego papierka żeby usprawiedliwić.
pierwsze zajęcia w styczniu to kolos zaliczeniowy. nauczylam sie, napisałam. podeszlam do ćwiczniowca oddając pracę, zapytałam się o możliwość uzupełnienia,zaliczenia tych nieobecności ustnie na dyżurze.
niestety moja praca została porwana i wyrzucona do śmieci przy kilkunastu osobach. jednocześnie ta osoba powiedziała, że niepotrzebnie się fatygowałam, bo przez nieobecności nie mam prawa zaliczać tego przedmiotu ani w styczniu ani w marcu.
a były to pierwsze zajęcia w syczniu i dopiero tego samego dnia miał być pierwszy dyżur w tym roku, więc nie miałam kiedy zgłosić się wcześniej, więc jakby 2 tygodniowy termin na uzupełnienie nieobecności nie minął...
czy to jest zgodne z regulaminem uw? czy mam jakąś szansę na odwołanie? na co się powoływać?
-
nwar zetsubou
>Moniś :D napisała:
>może w tej sytuacji ktoś coś poradzi...
spróbuj napisać podanie do dyrektora do spraw studenckich Twojego wydziału (może będzie je musiał wcześniej zopiniować opiekun Twojego roku - w przypadku "powodów osobistych" tak bywa), wyjaśniając w nim zaistniałą sytuację i prosząc o dodatkowy termin zaliczenia. -
Marek
par. 25. pkt 7. Nie można poprawkowo zaliczać zajęć, gdy przyczyną nieuzyskania zaliczenia tych zajęć
było niespełnienie wymogu uczestnictwa w nich, jeśli taki wymóg został ustalony w planie studiów lub
w sylabusie przedmiotu. Zasady traktowania nieobecności na zajęciach jako usprawiedliwionej
i ewentualny sposób jej zaliczania określa dziekan.
Czyli jeśli nieobecności były nieusprawiedliwione, to faktycznie przepadają oba terminy (jeśli to było gdzieś napisane, ale chyba wszędzie jest). Inna sprawa, że zachowanie wykładowcy było skandaliczne, ale co do istoty miał rację.
Faktycznie najlepiej napisać do opiekuna roku/dziekana, żeby spróbować usprawiedliwić te nieobecności, ale teraz to już trochę po jabłkach, nie? -
moooniq
udało się, dostałam zgodę na termin dodatkowy w trybie komisyjnym, a ten pan będzie się mógł co najwyżej przyglądać... oby się udało i tym razem:) dzieki za odp -
wiki
Gdyby ktoś kiedyś przeglądał ten wątek szukając odpowiedzi na swoje pytania to:
na stronie
http://wikuw.edu.pl/w/Zasady_zalicz...
(alternatywnie http://wiki.biol.uw.edu.pl/w/Zasady... )
Jest sporo informacji na ten temat. Włącznie z wypisami z regulaminu. Polecam.
(jest to uczelniane wiki, jeśli umiecie uzupełnić/poprawić tamte informacje i macie konto w usosie: możecie edytować WSZYSTKO. Zapraszam) -
kamila
Czy wiecie, czy jest jakiś przepis regulujący, że student ma prawo prosić o egzamin w terminie zerowym?:-) -
józio
-
wiki
ALE:
Jeśli student ma dwa egzaminy bliżej siebie niż 3 dni może prosić dziekana o zdawanie któregoś z nich w innym terminie. To taka ciekawostka, która może być czasem sprytnym wybiegiem.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne