-
il crisantemo
kolega założyciel - już Ci odpisałam na gronie mojego LO, że nie chodziło mi o Gierka, tylko o gierki (np. ciuciubabka, berek...;P), no ale głodnemu chleb na myśli:D
Prof. - czy ja wiem, mnie jakoś nie przekonuje dorabianie ideologii o społeczeństwie obywatelskim;) tak czy siak lepsza taka nazwa niż kolejne bataliony, pułki piechoty, rondo deszyfrantów enigmy (jezu, czy ta walka na Ursynowie o nazwę ronda już się skończyła, czy dalej kombinują?) czy słowaccy poeci, których nazwisk nie da się wymówić. -
Gdabski
>Bartek Sowa napisał
>Czy może być Skwerek Berek, czy formalnie będzie to Skwer
>Berek?
Na Ursynowie jest Skwer Skwerek Złotówki, więc może tak :/ -
il crisantemo
hm, wydaje mi się, że na tablicy jest napisane po prostu "Skwerek Złotówki"... będę przechodzić jutro lub dziś to spojrzę. -
gemma
>ps. Czy 'berek' to nie jest zydowskie imie? Nic nie sugeruje
>z ciekwosci pytam :P
w Krakowie jest ulica Berka Joselewicza :D, polskiego kupca żydowskiego pochodzenia :)..
-
-
Figlarz
-
marVin №1
>gemma napisała:
>w Krakowie jest ulica Berka Joselewicza :D, polskiego kupca
>żydowskiego pochodzenia :)
Nie tylko w Krakowie :)
>Figlarz napisał
>a co takiego zrobił, że dostał ulicę swojego imienia?
Dowódca polskiego oddziału w wielu bitwach napoleońskich, pod Trevia, Novi, Hohelinden, Austerlitz i Frydlandem. W tym czasie został kawalerem orderu Virtuti Militari.
W armii Księstwa Warszawskiego dowodził szwadronem. Zginął podczas potyczki z Austriakami pod Kockiem w 1809.
Może dlatego? -
b.
Nie wiem, czy nie lepiej byłoby jak w Ameryce numerować ulice i robić streets i avenues... Nie byłoby się o co kłócić, ile energii ludzkiej zaoszczędzonej :) -
Kapitan Zajebistość
-
Marta Michalska
To Polska, nie Ameryka; P Zawsze byly nazwy ulic i nie uwazam, zeby powinno sie to zmieniac jakimis bezdusznymi numerkami. Jak sie siegnie do zrodel to mozna duuuzo ciekawych rzeczy poczytac wlasnie o zmianach nazw ulic - jak to z wladza, zmianami systemu, zmienialy sie tak proste rzeczy jak nazwy ulic :-) Znam paru fanatykow, ktorzy miluja sie w opowiadaniu "kiedys ta ulica nazywala sie tak i tak, ale potem zmienili na tak i siak". I jak dla mnie to jest czesto przyjemna ciekawostka :-)
-
Piotr
>Pobożny Glanojebca napisał
>to wtedy kłóciliby się, czy ta ulica ma być street, czy
>avenue :P
Oni też są kłótliwi :P Dlatego jedne idą płn-płd a inne wsch-zach. Nie pamiętam które to które :P -
Anonim
>Bartek Sowa napisał
>Czy może być Skwerek Berek, czy formalnie będzie to Skwer
>Berek?
Formalnie będzie to Skwerek Berek jeśli Rada Warszawy tak zdecyduje. Właśnie w tym celu skontaktowałem się z dziennikarzami Stołecznej, Życia Warszawy i Mieszkańca, by tą sprawę nagłośnić i wywrzeć tym nacisk na R.W. W tym samym celu prosiłem ludzi na wszystkich możliwych gronach o głosowanie za nazwą Skwerek Berek w sondzie na stronie Gazety Stołecznej. Ponad 1000 osób zagłosowało za Skwerkiem Berkiem, tylko 30 przeciwko - jest to kolejny argument za tym, by Rada W-wy nadała taką nazwę - i z tego co się zdążyłem wywiedzieć to jest to argument skuteczny. -
Anonim
...i mam nadzieję, żę powyższy post wyjaśni malkontentom, "zdroworozsądkowcom" i "wyznawcom macchiavellizmu" dlaczego ten lokalny temat został przeze mnie poruszony na gronie UW. -
Gdabski
>jest to kolejny
>argument za tym, by Rada W-wy nadała taką nazwę - i z
>tego co się zdążyłem wywiedzieć to jest to argument
>skuteczny.
No rzeczywiście, najpierw zmanipulować sondę a potem uznać ją za dobry argument w sprawie :|
I to jeszcze na dodatek sondę z megatendencyjnym pytaniem... -
Figlarz
>Gdabski napisał
>No rzeczywiście, najpierw zmanipulować sondę a potem
>uznać ją za dobry argument w sprawie :|
>I to jeszcze na dodatek sondę z megatendencyjnym
>pytaniem...
... i to na stronie GW! :D -
Anonim
>No rzeczywiście, najpierw zmanipulować sondę a potem
>uznać ją za dobry argument w sprawie :|
To samo miałem na myśli na samym początku tematu jak tylko wystartowała i dlatego uznałem temat za bezsensowny.
-
Anonim
ja tam zawsze wolałam, żeby ulicom, placom, rondom itd. nadawać takie nazwy jak 'Kubusia Puchatka', 'Afrykańska' czy 'Kawy', niż 'Zgrupowanie AK "Radosław"'. wszelakie nazwy od nazwisk czy wydarzeń to pomyłka, szczególnie jak są kontrowersyjne i przy zmianie władzy/ustroju zmienia się nazwę. mieszkałam, niestety, przy ulicy, która zmieniła nazwę z 'Rewolucji Październikowej' na 'Prymasa Tysiąclecia'. więcej z tym zamieszania niż to warte. a nazwy uniwersalne są przyjemne i nikomu nie przeszkadzają (: poza tym upamiętniać czy oddawać hołd czy podkreślać pamięć o można naprawdę na wiele sposobów, niekoniecznie poprzez nazwanie jakiejś zadupiastej jednokierunkowej uliczki. -
królowa życia
Prawdę mówiąc, kiedy zobaczyłam temat tego wątku, to pierwsze, co mi przyszło do głowy, to to, że ktoś chce w ten niecodzienny sposób uczcić pamięć Berka Joselewicza i wzbudziło to we mnie dosyć ambiwalentne uczucia. Ale jak to ma być po prostu Skwerek Berek, od zabawy w berka i niemający nic wspólnego z historią, martyrologią etc, to czemu nie:).
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne