-
Tanki
Byłam fanką Chmielewskiej jako dziesięcio- czy jedenastoletnia dziewczynka i chyba tak z sentymentu czytam też jej nowe powieści, chociaż prawdę mówiąc, nie wiem po co - różnica między tymi, a starymi jest widoczna. Nowe książki są gorsze, "Zapalniczkę" jeszcze da się czytać, ale reszta...
Z tych starszych także już wyrosłam, ale dwie będę uwielbiała zawsze. "Wszystko Czerwone" za postać komisarza Muldgaarda ("Czy ktoś obaczał ta figura?"), oraz absolutnie najgenialniejszego "Lesia" (Bjorn, trujące lody Bambino, dropiasta stodoła i budzikobomba!). Do tej pory nie rozumiem dlaczego nikt nie nakręcił filmu na podstawie tej powieści, przecież sceny Napadu Stulecia, tańca z gaśnicą czy przedstawienia teatralnego aż się prosiły, żeby zrobić z nich dobrą, PRL-owską komedię. Ale może to i lepiej;) Pamiętam, że pierwszy raz czytałam to w podstawówce, chyba w piątej klasie i mama pytała czemu płaczę...Lesio właśnie napadał na pociąg, biegnąc z niewłaściwej strony:) Druga część, "Dzikie Białko" była już niestety słabiutka (oprócz starcia z dzikiem, ale to w końcu tylko jedna scena na kilkusetstronicowy tom). -
EwKa
Książki Chmielewskiej poleciła mi mama i od tamtej pory od zawsze mi towarzyszyły. Zdecydowanie zgadzam się z popularną opinią, że jej starsze pozycje są dużo lepsze. Wiele ksiązek stało się moimi ulubionymi i wracam do nich nie jednokrotnie, ot chociażby: "Ślepe szczęście", "Większy kawałek świata", "Boczne drogi", "wszystko czerwone" no i "Lesio". Do tej ostatniej bardzo długo byłam nie przekonana i nie mogłam się zdobyć na jej przeczytanie, jednak kiedy już zdjęłam ją z półki i zaczęłam czytać wciągnęła mnie niesamowicie. Czytając opinię innych czytelników doszłam do wniosku, że muszę znów powrócić do jednej z moich ulubionuch pisarek i przeczytać kilka pozycji. Książki Chmielewskiej są bardzo specyficzne, lekkie, nacechowane dużym poczuciem humoru i chyba za to najbardziej je lubię:) -
struba
Świetna odskocznia od smutków tego świata... Ja mimo wieku nadal zaczytuję się w przygodach Tereski i Okrętki czyli: " Zwyczajne życuie", " Większy kawałek świata" i " Nawiedzony dom" -są po prostu niesamowite... Jako jedną z pierwszych jej książek ktoś polecił mi " Lesia" ale podeszłam już do tego inaczej... Generalnie są to książki na złe chwile, bo nie można się z nich nie śmiać... -
Tanki
Hmm, a "Nawiedzony dom" to nie przypadkiem o Janeczce i Pawełku? Teresy i Okrętki nie lubiłam za bardzo. -
-
struba
Teraz się zastanawiam, bardzo możliwe że masz rację , ale ja zawsze czytam je w kupie i może dlatego coś mi się pomyliło, w każdym razie ze wszystkich książek tej autorki zaśmiewam się do łez :)) -
XxLeahxX
Jesli chodzi o Chmielewska to czytalam tylko "Lesia", juz dawno temu ale wspominam to bardzo dobrze, naprawde warto niektore sceny doprowadzaly mnie do lez ze smiechu;] -
Olu$ia:)
Witam!
Chciałabym kupić od kogoś całą kolekcję książek J. Chmielewskiej (lub chociaż kilka egzemplarzy), najlepiej tych w nowym wydaniu, bo moje niestety wyglądają bardzo marnie. Jeśli ktoś chciałby ubić interes proszę o kontakt - apple.juice@tlen.pl -
Anonim
Kiedyś przeczytałem "Wielkie Zasługi" i szczerze, to nie przypadła mi ta książka do gustu. Dlatego nie sięgnąłem po inne książki Chmielewskiej. Nie mój typ. -
Gosiuldaa
Ja na samym początku przeczytałam "Lesia" i szczerze, to żadna książka Chmielewskiej nie dorównuje "Lesiowi" do kostek. Oczywiście pod względem humorystycznym.
Ogólnie podoba mi się u Chmielewskiej to, że pisze w pierwszej osobie. Też fakt, że nie zawsze :D -
Silva
Ja lubię książki Chmielewskiej, ale akurat "Lesia" nie zdzierżyłam - za wysoki poziom absurdu; )
Za to za arcydzieło uważam "Całe zdanie nieboszczyka" a przy "Traktacie o odchudzaniu" nieźle się uśmiałam :) -
Anonim Anonim
Jestem fanką Joanny Chmielewskiej!!! Przeczytałam prawie wszystkie jej książki. Najlepsze książki pani Joanny to ,,Wszystko czerwone'', ,,Krokodyl z kraju Karoliny'' i ,,Krowa niebiańska''. We wszystkich jej książkach (które przeczytałam) jest trochę dowcipu.
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne