Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Antymałpa

Przeczytałam "Zew księżyca" bardzo mi się podobało, chociaż jak zauważyła Mercedes wilkołaki mają wiele nierozwiązanych problemów takich jak choćby emancypacja, czy homoseksualizm, ciekawi mnie jak sobie radzi z tym, tak niezależna osobowość, jak Mercy.
  • Lobo

Przeczytałam spin-off do serii Mercedes, czyli dwutomowy cykl Alfa i Omega. O tym, jak Charles, drugi syn Marooka znalazł swoją partnerkę.
    Jestem nieco rozczarowana.
    Po pani Briggs spodziewałam się nieco więcej akcji. A ona zamiast tego ucieka w najbardziej nielubiane przeze mnie stereotypy "kobiecego fantasy". Mamy więc naszą bohaterkę Anne, wilka Omegę, dziewczynę po traumatycznych przejściach, która uratowana przez Charlesa rozkwita pod wpływem Prawdziwej Miłości i odkrywa niezliczone Talenta, dzięki którym ratuje Sytuację. Może jestem niesprawiedliwa, Anna jest fajną babką w sumie, ale sam sposób wprowadzenia tej postaci jest do bólu kliszowy, banalny i miałki. Briggs stac na więcej niż powtórzenie po raz enty motywu merysujowatej sierotki. Z fajnych rzeczy - dużo wilkołaków, szczególnie w drugim tomie, Hunting ground, dużo europejskich wilkołaków, w tym pewien Francuz, który nie tylko przypadłby Miss Anne do gustu, ale którego rozpoznałaby z innych podań i opowieści. Jest nawiązanie do mitycznego króla Artura. Są Gray Lords, knujący w ciemnościach. Są trudne i skomplikowane problemy polityczne związane z planowanym ujawnieniem się wilkołaków. Są jakieś zaczątki akcji, ale tłamszone w zarodku. Marcy by sobie nie pobiegała.
    Mogło byc o wiele lepiej, ale w sumie dobrze się bawiłam po raz kolejny nawiedzając terytorium Marroka.
| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)