Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Michał

Tutaj jest cały tomik:
    http://goddam.pl/?page_id=721

A tutaj ów wiersz:

Z okna na którymś piętrze ta aria Mozarta,
    kiedy szedłeś wzdłuż bloku. A w tej samej chwili
    waliły się i z gruzów wstawały mocarstwa.

“Non so piu…” – ten żar róż bez ciężaru, ten żart na
    śmierć i życie, pędzący za chmarą motyli
    anapest tętna. Właśnie ta aria Mozarta

miała tu brzmieć, jak gdyby istniała gdzieś karta
    praw przechodnia spod bloku, której nie gwałcili
    ci inni my, ci z gruzów wznoszący mocarstwa -

gwarancja, że choć jedna zasłona, nie zdarta
    do szczętu płyta, przetrwa; że zawsze uchyli
    jakieś okno czy wyrok ta aria Mozarta.

Jak gdyby wszystkie dobra zdążyła ta martwa
    ręka niepoczytalnie zapisać nam, czyli
    kopczykom gruzów, z których wstawały mocarstwa,

w których rosła, wbrew nim, na niczym nie oparta
    wiara, że to nie błąd, że nigdy się nie myli
    w oknie na którymś piętrze ta aria Mozarta.
    Waliły się i z gruzów wstawały mocarstwa.
  • Rur Wydechowy

Będę oryginalny...
    ( owszem czytam)

ostatnio:
    Majakowski
    i Jesienin

oraz poezję perską: Rumi, Saadi, Chajjam...
  • lilia niezapominajka

mój brat pisze wiersze dla swojej dziewczyny, ale nie publikuje.A szkoda, bo ładne.
  • Anonim

"Niektórzy lubią poezję.."

do poezji ludzi przeważnie zniechęca... szkoła. a szkoda, bo poezja jest piękna!
    jeśli o mnie chodzi to uwielbiam Szymborską. mój ulubiony tomik to "widok z ziarnkiem piasku" ale nowe "tutaj" też jest dobre.
    potem długo długo nic:-)
    a od czasu do czasu: Leśmian, Gałczyński, Przerwa-Tetmajer, Baczyński
  • †Pyza

Jakiś czas temu usłyszałam wiersz Tuwima "Myślałem, że niesiesz...". Niestety od tamtej pory nie jestem w stanie odnaleźć wśród wielu tomów wierszy tego poety jego tekstu. Może ktoś wie chociaż, gdzie mogę go odnaleźć?
  • Michał

O, Tuwima to lubię "Absztyfikantów grubej Berty" :)
  • Anonim

Uwielbiam A. Bursę, S. Barańczaka, e.e. cummings, A. Sexton, H. Poświatowską, A. Asnyka, M. Pawlikowską- Jasnorzewską, C. K. Norwida, W. Szymborską... Boże, ja w ogóle kocham poezję. Tym, których nudzi piep.rzenie o drzewach i miłości w szczególności polecam Bursę i Barańczaka, jak dla mnie- najlepsi :)
  • Olszynka

>SZP4K3R napisał
    >>goś. napisała:
    >>a czemu to?
    >
    >Ponieważ:
    >1. Jest niesamowicie NUDNA
    >2. Zazwyczaj jej nie rozumiem, w sumie nawet się nie staram
    >zrozumieć
    >3. Za dużo w niej bełkotu o ładnych ptaszkach, trawce i
    >miłości
    >
    >Nie wiem, może są jacyś poeci, którzy by mi podpasowali.
    >Ja osobiście znam poezję tylko ze szkoły, w której to
    >MUSZĘ ją czytać, a w tym wypadku jest jak z wyborem
    >lektur - 99% to koszmarne nudy...

Popieram. No, może oprócz tego o lekturach, ale fakt, że większość wierszy znam dzięki szkole i tylko dzięki interpretacjom z podręcznika byłam w stanie je zrozumieć.
  • mademoiselle lennon

Czy ktoś tak miły mógłby mi pomóc w interpretacji tego oto wiersza Poświatowskiej?

"lubię tęsknić
    wspinać się po poręczy dźwięku i koloru
    w usta otwarte chwytać
    zapach zmarznięty

lubię moją samotność
    zawieszoną wyżej
    niż most
    rękoma obejmujący niebo

miłość moją
    idącą boso
    po śniegu"
  • Anonim

moim zdaniem wiersze powinno się interpretować tak jak się je czuje ... indywidualnie ... jeśli są publikowane ... ale cóż, Tobie pewnie chodzi o to co czuła autorka, tak ? Więc ja domyślam się, że mówi ona tu o lataniu .... tam w górze tęskni za ziemią, obserwując ją już od startu lotu, w usta chwyta zimny wiatr jak to podczas latania, jest tam samotna, zawieszona rzecz jasna wysoko tak jak pisze, na koniec wspomina o tym, że uwielbia tam przebywać i obserwować górskie szczyty, które są pokryte śniegiem .... Mam nadzieję, że pomogłem :)
  • Anonim

Uwielbiam poezję, zwłaszcza pani Poświatowskiej. I bardzo nie lubię, gdy ktoś każe interpretować "co autor miał na myśli". Ja zawsze czytam tak jak czuję.
    A w zrozumieniu poezji Poświatowskiej bardzo pomoże znajomość jej biografii.
    To, że miała chore serce bardzo wpłynęło na to o czym i jak pisała... jakże pięknie:)
  • Anonim

A ja czytuję pasjami skamandrytów. Iwaszkiewicz, Słonimski, Tuwim- moje kochane trio, prawie jak, przepraszam za tak obcesowe i zdecydowanie nie na miejscu porównanie, ziomy z osiedla. Tuwim oczywiście przed czerwonym okresem jego twórczości. A i pytanko nie na temat: co sądzicie o tezie, jakoby Gałczyński zaczął pisać prokomunistyczne utwory przez zły wpływ alkoholu, który zgąbczył mu mózg?
  • Eliz

Ja również czytam poezję, choć nie zdarza mi się to często, bo jestem wybredna; )
    Jakiś czas temu pokochałam styl Krystyny Gucewicz, poza tym lubię Poświatowską, Wojaczka i Stachurę; )
    ______________________________ ______________________________ _____________________

O obrotach ciał niebieskich

Kopernik nie miał racji.
    Wszechświat kręci się wokół ciebie.
  • Tanki

Z polskich poetów lubię Zuzannę Ginczankę i Tomasza Różyckiego. No i Sztaudyngera, to w końcu też poeta i to jaki;)
    Ogólnie, nie mam jakichś ulubieńców, lubię raczej pojedyncze wiersze: Wata, Ferlinghettiego, Preverta, Jaworskiego, Gałczyńskiego, Nerudy. Moim ulubionym wierszem jest "Czarny składany nóż" Piotra Materaca, nigdy nie udało mi się znaleźć nic innego tego autora. Ach, no i jest jeszcze Shakespeare:) Nie przepadam za Poświatowską (choć swego czasu przeczytałam wszystko, bo dość fascynuje mnie jej biografia) i Wojaczkiem, Szymborska i Herbert też niespecjalnie do mnie trafiają, no i w przeciwieństwie do większości czytających poezję, nie za bardzo lubię Świetlickiego.
    Kiedyś czytałam praktycznie wyłącznie poezję, teraz jednak wolę prozę i dramat.
  • Anonim

Lubię poezje H.Poświatowskiej,M. Pawlikowską- Jasnorzewską, A.Asnyka,J.Tuwima.

| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)