-
Michał
Tutaj jest cały tomik:
http://goddam.pl/?page_id=721
A tutaj ów wiersz:
Z okna na którymś piętrze ta aria Mozarta,
kiedy szedłeś wzdłuż bloku. A w tej samej chwili
waliły się i z gruzów wstawały mocarstwa.
“Non so piu…” – ten żar róż bez ciężaru, ten żart na
śmierć i życie, pędzący za chmarą motyli
anapest tętna. Właśnie ta aria Mozarta
miała tu brzmieć, jak gdyby istniała gdzieś karta
praw przechodnia spod bloku, której nie gwałcili
ci inni my, ci z gruzów wznoszący mocarstwa -
gwarancja, że choć jedna zasłona, nie zdarta
do szczętu płyta, przetrwa; że zawsze uchyli
jakieś okno czy wyrok ta aria Mozarta.
Jak gdyby wszystkie dobra zdążyła ta martwa
ręka niepoczytalnie zapisać nam, czyli
kopczykom gruzów, z których wstawały mocarstwa,
w których rosła, wbrew nim, na niczym nie oparta
wiara, że to nie błąd, że nigdy się nie myli
w oknie na którymś piętrze ta aria Mozarta.
Waliły się i z gruzów wstawały mocarstwa. -
Rur Wydechowy
Będę oryginalny...
( owszem czytam)
ostatnio:
Majakowski
i Jesienin
oraz poezję perską: Rumi, Saadi, Chajjam... -
lilia niezapominajka
mój brat pisze wiersze dla swojej dziewczyny, ale nie publikuje.A szkoda, bo ładne. -
Anonim
"Niektórzy lubią poezję.."
do poezji ludzi przeważnie zniechęca... szkoła. a szkoda, bo poezja jest piękna!
jeśli o mnie chodzi to uwielbiam Szymborską. mój ulubiony tomik to "widok z ziarnkiem piasku" ale nowe "tutaj" też jest dobre.
potem długo długo nic:-)
a od czasu do czasu: Leśmian, Gałczyński, Przerwa-Tetmajer, Baczyński -
-
†Pyza
Jakiś czas temu usłyszałam wiersz Tuwima "Myślałem, że niesiesz...". Niestety od tamtej pory nie jestem w stanie odnaleźć wśród wielu tomów wierszy tego poety jego tekstu. Może ktoś wie chociaż, gdzie mogę go odnaleźć? -
Michał
-
Anonim
Uwielbiam A. Bursę, S. Barańczaka, e.e. cummings, A. Sexton, H. Poświatowską, A. Asnyka, M. Pawlikowską- Jasnorzewską, C. K. Norwida, W. Szymborską... Boże, ja w ogóle kocham poezję. Tym, których nudzi piep.rzenie o drzewach i miłości w szczególności polecam Bursę i Barańczaka, jak dla mnie- najlepsi :) -
Olszynka
>SZP4K3R napisał
>>goś. napisała:
>>a czemu to?
>
>Ponieważ:
>1. Jest niesamowicie NUDNA
>2. Zazwyczaj jej nie rozumiem, w sumie nawet się nie staram
>zrozumieć
>3. Za dużo w niej bełkotu o ładnych ptaszkach, trawce i
>miłości
>
>Nie wiem, może są jacyś poeci, którzy by mi podpasowali.
>Ja osobiście znam poezję tylko ze szkoły, w której to
>MUSZĘ ją czytać, a w tym wypadku jest jak z wyborem
>lektur - 99% to koszmarne nudy...
Popieram. No, może oprócz tego o lekturach, ale fakt, że większość wierszy znam dzięki szkole i tylko dzięki interpretacjom z podręcznika byłam w stanie je zrozumieć. -
mademoiselle lennon
Czy ktoś tak miły mógłby mi pomóc w interpretacji tego oto wiersza Poświatowskiej?
"lubię tęsknić
wspinać się po poręczy dźwięku i koloru
w usta otwarte chwytać
zapach zmarznięty
lubię moją samotność
zawieszoną wyżej
niż most
rękoma obejmujący niebo
miłość moją
idącą boso
po śniegu" -
Anonim
moim zdaniem wiersze powinno się interpretować tak jak się je czuje ... indywidualnie ... jeśli są publikowane ... ale cóż, Tobie pewnie chodzi o to co czuła autorka, tak ? Więc ja domyślam się, że mówi ona tu o lataniu .... tam w górze tęskni za ziemią, obserwując ją już od startu lotu, w usta chwyta zimny wiatr jak to podczas latania, jest tam samotna, zawieszona rzecz jasna wysoko tak jak pisze, na koniec wspomina o tym, że uwielbia tam przebywać i obserwować górskie szczyty, które są pokryte śniegiem .... Mam nadzieję, że pomogłem :) -
Anonim
Uwielbiam poezję, zwłaszcza pani Poświatowskiej. I bardzo nie lubię, gdy ktoś każe interpretować "co autor miał na myśli". Ja zawsze czytam tak jak czuję.
A w zrozumieniu poezji Poświatowskiej bardzo pomoże znajomość jej biografii.
To, że miała chore serce bardzo wpłynęło na to o czym i jak pisała... jakże pięknie:) -
Anonim
A ja czytuję pasjami skamandrytów. Iwaszkiewicz, Słonimski, Tuwim- moje kochane trio, prawie jak, przepraszam za tak obcesowe i zdecydowanie nie na miejscu porównanie, ziomy z osiedla. Tuwim oczywiście przed czerwonym okresem jego twórczości. A i pytanko nie na temat: co sądzicie o tezie, jakoby Gałczyński zaczął pisać prokomunistyczne utwory przez zły wpływ alkoholu, który zgąbczył mu mózg? -
Eliz
Ja również czytam poezję, choć nie zdarza mi się to często, bo jestem wybredna; )
Jakiś czas temu pokochałam styl Krystyny Gucewicz, poza tym lubię Poświatowską, Wojaczka i Stachurę; )
______________________________ ______________________________ _____________________
O obrotach ciał niebieskich
Kopernik nie miał racji.
Wszechświat kręci się wokół ciebie. -
Tanki
Z polskich poetów lubię Zuzannę Ginczankę i Tomasza Różyckiego. No i Sztaudyngera, to w końcu też poeta i to jaki;)
Ogólnie, nie mam jakichś ulubieńców, lubię raczej pojedyncze wiersze: Wata, Ferlinghettiego, Preverta, Jaworskiego, Gałczyńskiego, Nerudy. Moim ulubionym wierszem jest "Czarny składany nóż" Piotra Materaca, nigdy nie udało mi się znaleźć nic innego tego autora. Ach, no i jest jeszcze Shakespeare:) Nie przepadam za Poświatowską (choć swego czasu przeczytałam wszystko, bo dość fascynuje mnie jej biografia) i Wojaczkiem, Szymborska i Herbert też niespecjalnie do mnie trafiają, no i w przeciwieństwie do większości czytających poezję, nie za bardzo lubię Świetlickiego.
Kiedyś czytałam praktycznie wyłącznie poezję, teraz jednak wolę prozę i dramat. -
Anonim
Lubię poezje H.Poświatowskiej,M. Pawlikowską- Jasnorzewską, A.Asnyka,J.Tuwima.
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne