Uzależnienie od książek [20044]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kamil

Jestem w tej działce niedouczony, proszę o sugestie.

Czytałem Chandlera, Hammetta, Joe Alexa, Le Carrego. I właściwie tyle.

Jakich znacie i lubicie kryminalistów?

• Grono.Net

Raymond Chandler!
  • Anonim

bardzo fajnie pisze Arturo Perez Reverte. Może to nie są kryminały sensu stricte, ale jest do rozwiązania zawsze jakaś zagadka, jest przygoda i akcja! Polecam "Królową Południa" i "Cmentarzysko bezimiennych statków".
  • Anonim

w zyciu przeczytalam tylko jeden kryminal, ale byl dobry - "Imie rozy" Umberto Eco; ]
  • Anonim

polecam Somozę np. "Trzynastą damę"
  • Anonim

ogolnie kryminalow nie znosze..ale Agatha Christie wywarla na mnie bardzo pozytywne wrazenie... takie ze nie sposob mnie oderwac od jej ksiazek; ))
    polecam "10 murzynkow" (czy jakos tak..nie mam pamieci do tytulow; )))
  • Anonim

Ja też lubię Christie, zwłaszcza "Spotkanie w Bagdadzie" to jest kryminal ze szpiegowskim zacieciem
    a jak jakiś lajcik, to rosyjskie criminal stories, od Akunina po Darię Doncową
  • Anonim

tez lubie Christie..zawsze tak kreci,ze jeszcze nigdy sama poprawnie nie wytypowalam,kto jest sprawca zbrodni...;)...mi sie podobalo: Slonie,nie zapominaja nigdy...czy jakos tak
  • Anonim

Niestety dzięki "politycznej poprawności" (!!!), tytuł "Dziesięciu murzynków" ( w oryginale - "Ten little niggers"), został zmienony na "I nie było już nikogo ("And then there was none") - skrajny debilizm :/

A jeśli idzie o samą Christie, to jest moją ukochaną autorską kryminałów - zacząłem od jednej jej książki, a potem poszło już lawinowo: przeczytałem prawie wszystkie, niektórych nie udało mnie się dorwać :/

Moje ulubione jej książki (wszystkie ma świetne, ale te są dla mnie jeszcze bardziej świetne):
    - Zabójstwo Rogera Ackroyda - chociaż kolega wcześniej powiedział mi, jak się to skończy, to i tak zaskoczenie było ogromne, prawdziwy majstersztyk
    - Morderstwo w Orient Ekspresie - nic więcej nie trzeba dodawać
    - Kurtyna - chyba nikt jeszcze nie urządził takiego pożegnania swojemu bohaterowi z czytelnikami...
    - wszystkie książki, w których pojawiają się Tommy i Tuppence (najpierw jako para, potem jako małżeństwo)
    - wszystkie książki i panna Marple
    - i w ogóle wszystkie jej książki :)

A jeżeli idzie o Somozę, to jeszcze długo po przeczytaniu "Jaskini filozofów" byłem pod wrażeniem... Za to jak skończyłem czytać "Klarę i półmrok", to się zastanawiałem, czy jestem całkowicie normalny, bo w zasadzie to książka ma klimat bardzo taki, powiedzmy delikatnie, "dziwny"...

• Anonim

Kamil, jeżeli będziesz się brał za Christie, to spróbuj zacząć od "Tajemniczej historii w Styles" - to pierwsza książka, w której pojawia się Hercules Poirot...
  • Agatka:*

ja uwielbiam Agathę Chrisrie (wszytskie ksiązki bez wyjątku), A.C. Doyla (Scherlock Hoilmes) oraz może byc nasz polska J. Chmielewska (choć niektóre jej książki są przereklamowane jednak sporo jest bardzo fajnych)
  • K

popieram. chmielewska jest swietna!!! mi sie szczegolnie podobalo "wszystko czerwone', "klin" i "babski motyw". goraco polecam. czyta sie milo, lekko i przyjemnie :D
  • Anonim

"ZLY" Tyrmanda
  • Vivyen

"Krokodyl z Kraju Karoliny" jest cudowny, i właśnie coś w stylu "Wszystko czerwone".
    Osobiście uważam, że jak już jest Alicja, Dania, etc, to już warto się za to brać...(No"Kocie worki" to już nie to, raczej bezpieczniej sięgać po Chmielewską sprzed kilku lat)
    A co do kryminałów ogólnie, polecam Borisa Akunina
  • Anonim

i oczywiście jeszcze Boris Akunin, polecam wszystko
  • Anonim

Christie i Chmielewska :D
  • Anonim

podobno Coben jest bardzo dobry, nie czytałam ale pozytywne recenzje mnie zachęciły i niedługo zamierzam cos jego przeczytać
  • Anonim

polecam książki z mrocznej serii:
    1. Marinina "Ukradziony sen", "Męskie gry" i najnowsza nie pamiętam tytułu - moim zdaniem genialna seria o rosyjskiej pani detektyw zgrabnie wpisana w realia dzisiejszej Moskwy
    2. Mankell - "Biała lwica", "Piąta kobieta" i inne - skandynawski kryminał z powiązaniami z Afryką:) w trochę mrocznym klimecie zimowej krainy.
    Naprawdę polecam!!! Wciągają
  • La Pasion

Moim ostatnim, absolutnie doskonłym odkryciem jest James Ellroy, autor "Tajemnic Los Angeles".
    Czegos takiego jeszcze nie czytałam, absolutnie doskonały pisarz, wirtuoz w konstuowaniu wiarygodnych, wielowymiarowych i skomlikowanych postaci.
    Doskonała fabuła, nikt nie jest w stanie odgadnąć niemal do ostatnich stron o co naprawdę chodzi w całej tej historii. Przede wszytskim plecam "Tajemną sprawę" Od niej należy zaczynać, bo jest najsmaczniejsza :)
  • K

no nie wiem, mnie "meskie gry" nie urzekly.... moze gdyby to jakos skrocic... za to "ukradziony sen" jest naprawde genialny; ]
| |

Zanim założysz nowy temat, przeczytaj poniższe ZASADY: 1. Korzystając z wyszukiwarki sprawdź, ...

Fotki

Miejsca grona (1)