-
Anonim
Jakie znacie ksiazki z tego gatunku?
Polecam chociazby "Sto lat samotnosci" Marqueza -
Przychodzi mi na myśl zbiór opowiadań Angeli Carter ("Czarna Wenus"), opowiadania Shirley Jackson (wprawdzie niczego nadprzyrodzonego tam nie ma, ale wrażenie podczas czytania jest takie, jakby zaraz coś nadprzyrodzonego miało się zdarzyć). Jak wreszcie zadebiutuję w jakimś wydawnictwie, to będę mogła wspomnieć tu o własnych książkach, ale na razie sza;).
-
~Niemira~
-
skowi
"prawiek i inne czasy" tokarczuk
"przepiorki w płatkach róży" laury esquivel -
-
vil
Kolejność przypadkowa, wybór subiektywny.
- Salman Rushdie "Dzieci Północy" lub "Harun i Morze Opowieści". Pierwsze: ogromne, gęste od słów, szalonych historii i wirujących kolorów. Drugie - trochę baśniowe i prawie jak książka dla dzieci, zupełnie zwariowane.
- Jeanette Winterson "Płeć Wiśni" - kilka przeplatających się historii tworzących czarodziejski klimat. Trochę trudne w czytaniu, nie dla wszystkich, ale warto.
- Ben Okri "Droga bez dna" - realizm magiczny prosto z Afryki. Mnóstwo szczegółów i nawiązań do zupełnie dla nas obcej, fascynującej kultury.
- Arundhati Roy "Bóg Rzeczy Małych" - tym razem prosto z Indii. W tej książce jest prawdziwa Magia, oczarowała mnie totalnie. Historia skandalu w pewnej rodzinie opowiedziana niechronologicznie (co nieco utrudnia czytanie), ale za to jakim językiem!
- Angela Carter "Czarna Wenus" - wspomniany wcześniej zbiór opowiadań, ktore są w istocie nowymi wersjami znanych baśni i legend: Zamek Sinobrodego, wilkołaki, Kot w Butach, itd.
- Milan Kundera "Księga Śmiechu i Zapomnienia" - autor niekoniecznie uznawany za magicznego realistę, ale w tej książce głównej bohaterce przytrafia się coś, czego inaczej nie da się zakwalifikować. A że Kundera pisac potrafi, nie trzeba chyba nikogo przekonywać?
-
Agugu
Polecam książki Jonathana Carrolla, szczególnie
Kraina chichów
Głos naszego cienia
Poza ciszą
Dziecko na niebie
Kości księżyca
:) -
skowi
-
vil
- Margaret Atwood "Ślepy zabójca" - jedna z najbardziej niesamowitych książek, jakie zdarzyło mi się czytać. Historia dwóch sióstr i tajemniczego uciekiniera, który opowiada historie o sile bajek mamy przed snem: tworzące inne światy, inne planety.
- Michael Ondaatje "W lwiej skórze" - emigranci z róznych krajów w Kanadzie. Kilka postaci, kilka wątków, piękny język i urocze opowiastki - np. o strzyżeniu psów.
- Julio Cortazar "Opowiadania" - jeżeli realizm magiczny to TYLKO w opowiadaniach (dla mnie "Gra w klasy" nie jest z tego nurtu). Opowiadania o człowieku, który wymiotował królikami, o dzieciach urządzających pantomimy dla przejeżdżających pociągów, o korku na autostradzie, który trwał lata całe... Nic nie jest w stanie pobić tych opowiadań.
- Italo Calvino "Jeśli zimową nocą podróżny..." - wyobraźcie sobie, że czytacie książkę, w której każdy następny rozdział sprawia wrażenie, jakby pochodził z zupełnie innej książki, a mimo to wszystkie łączą się w logiczną historię.
Wystarczy? -
Agugu
-
skowi
realizm magiczny-określenie używane w odniesieniu do jednego z ważnych nurtów współczesnej literatury, który powstał i rozwinął się w krajach Ameryki Południowej w drugiej połowie XX w. i nawiązywał do wierzeń ludowych i magii.
ja tam u carrolla niewidzę nawiązań do wierzeń ludowych, a to bardzo ważny wyznacznik r.m.
dla mnie carroll to zwykły pisarz fantastyczny. jeśli już to raczej magista realistyczny, niż realista magiczny -
Anonim
-
Anonim
wszystko [chyba] i.allende.
carroll to nie realizm magiczny....a przynajmniej tak mi sie wydaje.... -
Anonim
nie jest zdecydowanie! :D
nawet na okladce szklanej zupy napisane jest "thriller metaficzny" :) -
Anonim
-
Inepta
-
Inepta
A z polskich Tomasz Piątek "Kilka nocy poza domem" "Przypadek Justyny" "Dobry Pan", może nawet pod pewnymi względami "Nionio" (nie przestraszyć się okładki) - genialne! -
k.
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne