-
Catarina
Czy ktoś czytał jego książki. Co o nich sądzicie?? Podobają się wam czy nie lubicie takiej lektury? -
Julia
kocham tą serie!!!!!!!!!!!!! Świetne!!!! zajebiste co? ^^.
a tak na marginesie Ulysses Moor, nie jest autorem tych książek! To jest nazwa tej serii (a np. Wrota Czasu, Antykwariat ze starymi mapami itd. t o nazwy książek :p :p ) -
Agnieszka
przeczytałam wszystkie części i nigdy nie spodziewałabym się takiego zakończenia... -
Anonim
-
-
Anonim
Radzę zawsze się upewniać w swoich przekonaniach, bo w tej serii to jest powszechny błąd, że rzekomy Ulysses Moore jest autorem, jest to fikcyjna postać, nazwa serii. Natomiast autorem jest Pierdomenico Baccalario, tak dla ścisłości.
Książka jest tak żałosna, banalna i bez wyrazu, że ubolewam nad straconym czasem. Litery ogromne, jak w elementarzu, akcja, którą spokojnie można nazwać: ,,przewidujące pomieszanie z poplątaniem", płytcy bohaterowie, język też nie zachwyca. W tej serii podoba mi się tylko jedna część, mianowicie: ,,Antykwariat ze starymi mapami". Dlaczego? Bo dotyka starożytnego Egiptu, który jest mą wielką miłością oraz pasją. Cenię sobie także okładki wzorowane na stare dzienniki, aczkolwiek ta ,,okładeczka" na nich jest kiczowata i ohydna.
W biblionetce oceny tych książek nie wykraczały poza tróję, jedynie druga część (o dziwo!) dosatała piątkę.
Wielbicieli tego cyklu chciałabym zapytać, co w nim jest takiego użekającego, bo ja nic nie mogę znaleźć, kompletnie nic. -
Anonim
mi się podoba motyw podróży w czasie.
odrobina wyobraźni i własnych dopisków do książki - i mamy już coś ciekawego. -
Anonim
Dopiski do książki lubię robić po jej przeczytaniu, gdy wiem wszystko o danych bohaterach, mam ich ukształtowanych w wyobraźni, która pracuje przy książce na najwyższych obrotach.
Akurat tutaj nic się nie dało zrobić, bo płytkość tego potwora, jak i bohaterów mnie ugotowała. Przecież nie o to chodzi w książce, by wymyślać całą fabułę od nowa, nie sądzisz? -
Anonim
Jeśli chodzi o stracony czas, to ja na szczęście nie mam czego specjalnie żałować, bo swoją lekturę zakończyłam na pierwszym tomie. Jedyne co w tej książce przyciąga i zachwyca to ciekawa szata graficzna- styl starego dziennika- okładka, dużo fajnych rysunków, notatki na marginesach i różne inne drobiazgi. Treść- beznadziejna. Lubię książki posiadającą jedną ostro zarysowaną fabułę, w która wplata się kilka pobocznych wątków, ale tak, że nie zapominamy o co tak naprawdę w książce chodzi. Tu fabuła to niepoukładana plątanina różnych wątków i zdarzeń. Język i styl bez fajerwerków- dużo powtórzeń, mało wyszukane słownictwo, bezbarwne, martwe opisy. Poza tym kiepska akcja- szablonowa, dzieci- najlepiej para lub trójka przeprowadzają sie do nowego domu i odkrywają jego tajemnice. Całość daje efekt filmu fantasy 3 klasy. I cały ten kit z Ulyssesem Moore'em- robienie sztucznej atmosfery tajemnicy wokół autora, wmawiani, że to książka na podstawie prawdziwych notatek. Zapachniało mi Lemonym Snicket'em... Tylko on to robi lepiej i bardziej przekonująco. Po skończeniu pierwszej części nawet nie zastanawiałam się czy faktycznie dotarli do tego Egiptu i co ich tam spotkało...
Ogólna ocena 3-
Miłośnikom dobrej literatury fantastycznej i przygodowej nie polecam psucia smaku -
Anonim
>.emu napisała:
>Przecież nie o to chodzi w książce, by wymyślać całą fabułę od
>nowa, nie sądzisz?
właściwie - czemu nie? -
Anonim
Czy to nie autor ma nam zapewnić wciągnięcie się w fabułę? "Wejście" w nią?
Istnieją te wszystkie opowiadania na podstawie Harry'ego (na przykład), ale tutaj przeważnie jest ciągnięcie wątku, a tu co można pociągnąć? "Romans" Ricka i Julii (o ile dobrze pamiętam)...? -
Anonim
można pociągnąć podróże w czasie.
wymyślać nowe, pociągnąć stare...
oczywiście, ze to zadanie autora. ale jak autor się nie postara, to można samemu. -
Anonim
Tylko, żeby bohaterowie byli jacyś ciekawi, a z nich wszystkich najlepsza była Obliwia, jednak i tak nie spełniała oczekiwań jako ten prawdziwy zły charakter. -
Anonim
-
Julia
Nie wiem co wam się nie podoba w tych książkach..?
Są wspaniałe ^^. Takie.. wciągające.. i..wszystko jest takie dopasowane.
Najlepsze jest to że, te dzieciaki cięgle odkrywają coś nowego, coś co nie jest ,,zbiegiem okoliczności,, co pasuje do zagadek.
Mi osobiście się baaardzo podoba seria..
A co do wypowiedzi na ten temat ".emu" i "Matri" jeśli się wam nie podobały książki to dalej ich nie czytajcie, i nie zniechęcajcie innych do lektury! I jeśli uważacie czytanie za stracony czas to po prostu nie czytajcie ich dalej! :) Aha i co do okładek to są bardzo bardzo fajne, oryginalne i w ogóle zajebiste. I jeszcze to, myślałam że książki się kupuje nie dla okładek tylko dla treści, po to są małe opisy książki na okładce by zorientować się o czym są..
To tyle.. :p -
Anonim
Ja przeczytałam wszystkie z nadzieją, że a nóż widelec coś się poprawi - czysta, ludzka ciekawość (co nie zmienia faktu, że pluję sobie w brodę za stracony czas i pieniądze, bo mogłam kupić coś wartościowszego).
Czy ktoś tu coś mówił o kupowaniu książki dla okładki? Nie sądzę. Poza tym chcę zaznaczyć, że jedynym opisem jest kawałek zagadeczki Ulysses'a Moore'a.
Zniechęcamy? Tak, bo wg nas nie warto tego ruszać. Nie mniej jednak 3/4 czytelników nie sugeruje się dwoma wypowiedziami, tylko szuka ich więcej, by samemu przeanalizować.
Polemizowałabym nad faktem, czy książka ta jest wciągająca i tajemnicza. -
Anonim
>.emu napisała:
>Tylko, żeby bohaterowie byli jacyś ciekawi, a z nich
>wszystkich najlepsza była Obliwia, jednak i tak nie
>spełniała oczekiwań jako ten prawdziwy zły charakter.
mi się panna Calypso jeszcze podobała.
a że autor mało o niej powiedział to miałam duże pole dla wyobraźni. -
Anonim
ta seria jest po prostu fantastyczna zajebista i no nie wiem najlepsze książki na świecie nie przeczytałam tylko dwóch ale już powoli zbieram kase -
Anonim
najlepsze książki na świecie?!
no, nie przesadzajmy.
czytałaś "Złotą Jabłoń" albo cokolwiek Verna? -
Anonim
Też się trochę obruszyłam za tę najlepszą książkę na świecie.
Prędzej jedną z najgorszych.
Proponuję sięgnąć po Sienkiewicz, Cejrowskiego, czy nawet Funke. -
Anonim
Cejrowski? czemu nie...
po lekturze wszystkich książek Pawlikowskiej czuje jakiś niedosyt.
- Przeglądaj grona w kategorii Książka
- Przeglądaj grona w okolicy Słupno
- Załóż własne grono tematyczne