-
Kimoi
W sumie można dostać aż do 8tys więc pytanie jak to wygląda w praktyce ? Ktoś brał ? Jakieś uwagi ? Jakieś problemy aby dostać ? -
Kimoi
-
Little Wanderer
Bralem kredyt na swoje studia - dostalem 7 tysiecy, calkiem bez problemowo, caly proces zajal mi okolo miesiaca. Jedynym problemem moze byc tylko to, ze trzeba mieszkac w UK przez jakis czas (nie pamietam dokladnie, ale 2 czy 3 lata...) no i musisz byc przyjety na jakies studia czy kurs, bo kazda instytucja ma przyporzadkowany numer, ktory trzeba podac w aplikacji. Pozyczka jest wygodna, bo mozesz wziac w czesci na pokrycie czesnego, a w czesci np na sprzet jak laptop (bez ktorego umrzesz studiujac tutaj :) ), etc. -
Anonim
Co? Gdzie? Jak? .... podziel sie prosze informacjami skad cos takiego wyczarowales. Chetnie poszukam :D -
-
Kimoi
Mi się wydawało ze CDL jest dla tych którzy są w UNI od 3 lat a nie tylko w UK ..czy to ktos wie na pewno jak to wyglada ? -
Anonim
http://www.direct.gov.uk/en/Educati...
no wlasnie, mi sie tez tak wydawalo:|
mi kolega Anglik powiedzial ze kazdy moze sie ubiegac tylko musi miec adres i prace.
ale z 2 strony tak zadluzac sie w uk...no nie wiem;]
-
Panna S.
nam jako studentom z ue przysluguje tylko
tuition fee loan czyli kredyt na pokrycie czresnego<do Ł3070> i tylko o taki mozemy sie ubiegac
dla studentow ktorzy kontynuują nauke a nie zaczynają czyli wnioskuje ze trzeba byc np na drugim roku są jeszcze:
tuition fee grants <do Ł1225> dofinansowanie ktorego zwracac nie trezba.
chyba ze jestesmy w uk przez przynajmniej 3 LATA to:
student loan <do Ł6315 dla studiujacych w Londynie> kredyt na utrzymanie
tuition fee loan -kredyt na czesne <w zaleznosi od tego ile placimy za szkole, a najwiecej to zdaje sie Ł3070>
maintenane grant <do Ł2765> dofinansowanie ktorego nie ytrzeba zwracac
-
Anonim
Malutka poprawka.
Osoby zaczynajace studia w tym roku, beda placic wyzsze czesne przez caly okres studiowania. Kwota: 3075.
0.025% z 3000 = 75F. -
Little Wanderer
Jak sadze Panna S i kolega smootH pisza o studiach pierwszego stopnia, a temat jest o studiach magisterskich. Na studiach magisterskich nie przysluguja zadne granty, ani student loan - argumentowane jest to tym, ze chec robienia posrgraduate jest tylko i wylacznie kwestia wlasnego wyboru, wiec rzad tego nie wspomaga. Poza tym, nie ma zadnych ograniczen jezeli chodzi o czesne - na najlepszych uczelniach w kraju czesne za rok studiow magisterskich przekracza czesto £20,000!!! -
Little Wanderer
> Co? Gdzie? Jak? .... podziel sie prosze informacjami skad cos takiego wyczarowales. Chetnie poszukam :D
Pojdz do pierwszego lepszego oddzialu Barclays i zapytaj o Career Development Loan. Jesli nie trafisz na kompletnego kretyna (co niestety dosc czesto sie tu zdarza) powinien dac Ci broszurke, a jesli nie, to przynajmniej powinien Ci dac nr tel, pod ktorym mozesz zamowic aplikacje i tam bedziesz mial wszystko dokladnie wyjasnione -
Anonim
Ja tez o tym myslalam zeby wziaxc to na moje Honours Years ... tylko ze jest problem ze splata ... chyba trzba zaczac juz po 5 miesiacach od ukonczenia studiow i to wcale nie jest maly interest rate
niestety nie umywa sie to do pozyczek studenckich -
Little Wanderer
Nie umywa sie, ale nie ma za bardzo innych opcji. Poza tym, nie wiem jak jest teraz, ale o ile pamietam, moja interest rate to ok 5.5%, co nie jest tragiczne... -
Panna S.
true...pisalam o studiach, nazwijmy je po swojsku, "dyplomowych" :) czyli do BA. -
Anonim
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Wielka Brytania
- Załóż własne grono tematyczne