-
orwokolor
Problem ten meczy mnie od dluzszego czasu. Ja rosyjskiego nie znam wcale, a co i rusz natrafiam na rosyjskie wtrety w ukrainskich ksiazkach, artykulach itede.
A juz do szewskiej pasji doprowadza mnie, kiedy slucham radiotransmisji z obrad Werchownej Rady, jak deputati Partii Rehioniv nadaja po rosyjsku.
Jak wiadomo, kazdy Ukrainiec zna rosyjski (a nie wszyscy - ukrainski). Jasne, ze ukrainska kultura pozostaje w silnych zwiazkach z rosyjska. Czy w zwiazku z tym my tez powinnismy znac ros. ? Wydaje mi sie, ze tak. (Chocby podstawy).
Tylko, czy gdyby nas zaczeli czestowac ros. (na studiach), czy nie pomieszalby sie nam z ukr??
(Bialorutenisci ucza sie rownolegle biał. i ros. juz na I roku; ale w ich wypadku to jeszcze bardziej konieczna koniecznosc.)
-
Agnieszka
masz racje merdaloby sie nam. bialorutenisci mieli tak w tym roku. na bialoruskim pisali/mowili po rosyjsku, a na rosyjskim po bialorusku. w efekcie krzyczeli na nich i tu i tam :) Latwiej mieli ci, ktorzy znali juz chociaz podstawy rosyjskiego, bo byli juz w stanie jedno od drugiego rozrozniac. jak ktos nie znal to sie mieszalo :) tak przynajmniej mi opowiadali ludzie z I roku.
Wydaje mi sie, ze zarowno w ich jak i naszym przypadku rosyjski powinien byc, ale nie od I roku. Moze od II badz III. -
Ajgor
Dobry Ukrainaista powinien znać rosyjski (chyba że swoją przyszłość wiąże z nauczaniem dzieci w jakiejś szkole na Mazurach lub Legnicy:),choćby po to,żeby rozumieć Ukraińców ze Wschodu(odpowiadać można im po ukr,dla nich nie ma żadnej różnicy,ale oni odpowiadają po ros).
Ja znam podstawy tylko i szybkich komunikatów radiowych też w pełni nie rozumiałem (choć jak ktoś mówił,to zazwyczaj dawało radę,chyba że mówił b.szybko) i wcale mi się te języki nie mieszają. Możeliwe,że to dlatego,iż i z jednym i z drugim miałem do czaynienia wcześniej.
I jak mi się wydaje,te języki nie są wcale tak podobne,jak większość osób uważa. Niekiedy nie rozumiałem w radiu w ogóle nic,choć po ukr rozumiałem praktycznie wszystko... -
Hrihor
Rosyjskiego nie znam, ale coraz badzriej żałują, że się nie uczę...;)
Wydaje mi się, że jednak "dobry ukrainista" powinien znać rosyjski, przede wszytskim z powodów wymienionych wyżej przez Ajgora i przez Martę. Natomiast, co do nauki rosyjskiego na kierunku to popieram, choć jak mówi pani Dablju, rosyjski sprawia że jesteś tylko związana ze wschodem, natomiast prawdziwą przyszłością jest połączenie ukraiński z francuskim;-D;-D;-D...
Rosyjskiego pewnie i tak część z nas się zacznie uczyć...tylko w pewnym odstępie czasowym, po to by się języki nie mieszały;-). -
-
Agnieszka
co do podobienstwa jezykow to Perkun nam opowiadal, ze w Petersburgu staral sie rozmawiac po ukrainsku, ale nikt go nie rozumial i musial przejsc na rosyjski; ) -
emce
>Jak wiadomo, kazdy Ukrainiec zna rosyjski (a nie wszyscy -
>ukrainski).
z tego co sie orientuje, to nie kazdy Ukrainiec zna rosyjski.
-
Ajgor
no,na przykład Kola sam mówił,że rosyjski zna ch(...)o i że miał problemy w Doniecku,gdzie przebywał jako obserwator:) Ale większość jednak zna. -
Anonim
uczyłam się rosyjskiego łącznie 8 lat... ale i tak miałabym problemy gdybym miała się uczyć jednocześnie ukraińskiego i rosyjskiego mimo iż podstawy już mam w głowie -
Hrihor
Ja się rosyjskiego intensywnie uczyłem dwa lata w podstawówce...przypomniało mi się;-)...ale nic nie umiem...a raczej na pewno coś jednak mi w głowie zostało, bo na początku bardzo zmiększałem podczas czytania i mówienia...natomiast wiem, że nie dał bym rady uczyc się i ukraińskiego i rosyjskiego równolegle...
Poza tym uważam, że za parę lat ukraińcy będą już coraz bardziej odchodzić od rosyjskiego i uczyć się ukraińskiego - w tym języku się porozumiewac i w ytm języku żyć...jest to tylko kwestią czasu i jeśli mam się powołać jak przedmówcy na jakiś autorytet, to napiszę tylko, że tego samego zdanie jest też dr Perkun, z którym na te tematy długo dyskotowaliśmy;-D;-D;-D... -
Kamil Kamilowicz
Rosyjski z białoruskim, tudzież z ukraińskim od I roku jest niefortunnym rozwiązaniem i przyności tylko stres, bo studenci zaczynają mówić trasianką (białoruski odpowiednik surżyka). Miesza się leksyka nie mówiąc już o fonetyce. 2 lata nauki samego ukraińskiego, białoruskiego i 2 dodatkowo ros. na III i IV roku, to jest jeszcze do przyjęcia, ale nie od razu dwa równolegle. Rosyjski znać trzeba, chciał, czy nie chciał, na Białorusi prawie vsie gawariat pa-russki już od Brześcia. W Ukrainie, jak wiadomo, sytuacja języka ukr. jest o niebo lepsza, niż w Białorusi, stąd nie ma aż tak wielkiej potrzeby nauki ros. na Katedrze. Jednakże w podstawowym chociaż stopniu, tak by cokolwiek zrozumieć, ruski jest potrzebny każdemu, kto wyjeżdża za Bug, a chociażby po to, że jednak zdecydowanie więcej Ukraińców zna rosyjski, niż go nie zna, nie mówiąc już o Donbasie, czy Krymie, nawet w Kijowie. -
orwokolor
Taaaaaaaaaak, tylko gdzie ja sie tego rosyjskiego naucze?? Talony na lektoraty mam juz dawno wykorzystane i zuzyte; /. Mogliby jednak nam zapewnic jakies podstawy na katedrze (fakultatywnie), naturalnie na wyzszych latach. -
Anonim
moglibysmy miec rosyjski od 3 roku; ja chodzilam na rosyjski bardzo dlugo, taki szkolny znienawidzony przedmiot, ktorego nikt sie nie uczyl. teraz oczywiscie zaluje, ze sie nie przykladalam.
Ale nic straconego, na wyjezdzie stypendialnym mozna sie zapisac na rosyjski (no, przynajmniej w Kijowie mozna), nie trzeba miec do tego zetonow :) a pozniej to juz chyba pozostaja kursy w szkolach jezykowych, bo raczej nie mozemy liczyc na zmiane programu studiow. chociaz... gdybysmy sie postarali to moze cos by z tego bylo -
Justysia
Za czasów ZSRR pewnie powinien, ale teraz ukraiński jest osobnym, wolnym językiem i raczej chyba nie powinno się mieszać tego z tym :) -
Justysia
Uczyłam się rosyjskiego jakieś 6 lat, ale zapomniałam w sumie wszystko, gdy zastąpił mi go ukraiński -
Anonim
nie mozna ignorowac tego, ze polowa obywateli Ukrainy posluguje sie rosyjskim.
a poza tym rosyjski jest bardzo praktyczny
niektórzy tez uwazaja, ze ladny :-) -
orwokolor
-
Hrihor
-
Anonim
-
Justysia
Nikt tu nic nie ignoruje... bez przesady. Po prostu. Albo rybki albo akwarium. Dobry ukraunista powinien znać DOBRZE ukraiński. A dobry rusycysta - rosyjski. Logiczne... Chyba że się bierze dwa równolegle, ale wtedy jest ciężko. Każdy ma swoje zdanie i ma do tego prawo. -
Justysia
Chociaż może na tej samej zasadzie dobry absolwent jezyka słowackiego powinien znać również czeski... Mi się wydaje tak - warto znać, ale przymus to nie jest