TURCJA [2376]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • agni

Wybieram się do Turcji, pewnie jakoś w maju. I mam pytanie do doświadczonych- jak tam dotrzeć w miarę szybko i w miarę tanio? To moja pierwsza wyprawa w tamte strony.
    Dodam też że to mój pierwszy post w gronie :) Dopiero co dołączyłam :)
    pzdr agni
  • magda

witamy:)
    to zalezy gdzie lecisz, do jakiego miasta!
    najszybciej liniami lotniczymi.
    Do Istanbulu ceny w Locie i Tureckich liniach zazwyczaj sa takie same, czasami w locie sa promoce, ale zamyka sie to ok.1000!
    inaczej nie latalam:) Pozdrawiam
  • agni

Więc na początku myśleliśmy o Alanyi, bo taniej, teraz raczej się nastawiamy na Istambuł. Zastanawiałam się nad opcją lądową, autokarem albo pociągiem. Wiesz jak to w praktyce wygląda, i jakie są ceny?
  • magda

niestety w tej kwesti nie moge Ci pomoc!
  • Anonim

Agi, olej maj, zaplanuj lipiec. Ja za 2 tyg. w Alanii, z przelotem, zakwaterowaniem i żarciem zapłaciłem niecałe 2 tys., więc chyba raczej się nie opłaca kombinować na własną rękę... pozdr.
  • Anonim

Fiolet, obawiam sie ze absolutnie nie masz racji :) Za niecale 2 tysiace wywioza Cie do jakiegos hotelu na zorganizowany 'komercyjny' wyjazd.. Kiepskie wieczorki z tancem brzucha dla turstow i wciskany drogi kicz w hotelowym sklepiku.. Szybka objazdowka po najwazniejszych zabytkach i gnicie nad hotelowym basenem :) bylam na takich wyjazdach nie raz...Jak chcesz poznac PRAWDZIWA Turcje, polecam wyjazd tylko na wlasna reke. Ktos kto byl w Turcji tylko na wykupionej wycieczce, tak naprawde w Turcji nie byl...Jak sam sobie zorganizujesz taka wyprawe, zobaczysz prawdopodobnie jacy sa prawdziwi Turcy, nie ci sztuczni wobec przybyszow w hotelowych wioskach, ale ci 'prawdziwi' z orientalna dusza.. I jakie naprawde jest zycie w Anatolii oraz odkryjesz mnostwo rzeczy w Turcji, o ktorych dotychczas nie miales pojecia . Polecam maj, jest mniej turystow wtedy, ja najbardziej lubie Turcje zima, nie ma ich wtedy prawie w ogole.pozdrawiam i zycze udanych wojazy.
  • Anonim

Polecam Stambul! Perla orientu.
    Opcja ladowa : koleje Interrail, w Turcji popularny srodek lokomocji zagranica, jednak pamietaj ze polska PKP honoruje biletow Interrail, wiec sie nie oplaca w ogole.
    Autokar : zadna z firm przewozowych w Polsce nie organizuje przejazdow do Turcji, zreszta nie oplacaloby sie w ogole, strasznie ciezka i dluga podroz za ok 800 zl (tak wychodziloby to cenowo) a bilet lotniczy kosztuje juz tysiac.
    Polecam Turkish Airlines, najtansze. Nie naliczaja oplaty za wystawienie biletu (lot nalicza nawet do 90 zl) , maja bilety mlodziezowe , teraz przy niskim kursie dolara ich bilet ze wszytskimi oplatami kosztuje ok 980 zl wiec naprawde sie oplaca najbardziej. pozdrawiam
  • Anonim

tam mialo byc ze PKP nie honoruje
  • Anonim

Elif, chyba że zapłacisz za komerchę nad basenem, ale suma sumarum uderzysz na miejscu na własną rękę. I tak tez planuję. Pozdr.
  • agni

Podobnie jak ciebie, mnie też żadne kurorty nie interesują, ani tym bardziej wycieczki objazdowe. Już zdecydowałam, że na własną rękę będę podróżować. To mi da możliwość spontanicznych decyzji, chociaż wstępny plan już istnieje :)
    Na razie chyba faktycznie najwięcej przemawia za samolotem. Kłopot polega na tym, że najczęściej oferowane są czartery do Antalyi, Alanii albo Dalamir, a mnie interesuje Stambuł. A to z kolei jest droższe, i przekracza to 980PLN które podałaś. Chyba że mnie źle poinformowano?
    Rozważałam jeszcze opcję morską- z odessy do stambułu, ale też sporo czasu to zajmuje, i terminy niedogodne... Szkoda, to by była wersja romantiko :) Wypróbowałaś to może?
    pzdr

• Anonim

Prom Odessa-Stambuł kosztuje ok.150$ w jedną stronę, ale jest za co zapłacić, tak wypasionym promem płynąłem pierwszy raz. Więc warto, zważywszy na obecny kurs dolara.
    Kieruj się na Kijów, stamtąd pociąg do Odessy kosztuje grosze. Pozdr.
  • agni

Dzięki za info. Już sprawdziłam w necie "rozkład jazdy" promów i ceny; niestety trochę terminy niedogodne. Za dużo czasu bym straciła, kosztem Stambułu! a urlop tylko 2 tygodnie... Szkoda. Słyszałam, że to fantastyczny rejs. Chyba jednak zdecyduję się na samolot, to najkrótsza droga. Możesz polecić jakieś tanie linie lotnicze do Stambułu?
  • Anonim

Zajrzyj na http://www.flyair.nl strona po niderlandzku ale jak ktos zna niemiecki choc troche na pewno da rade sie polapac.
    Z Polski niestety nie ma zadnych tanich polaczen z Turcja. Sa jakies tanie loty z Berlina, ale wg mnie i tak sie nie oplaca. Razem z podroza do Niemiec wychodzi tyle co bilet Turkish Airlines. I nieporownywalnie dluzej sie podrozuje.
    W Turkish Airlines pytaj zawsze o taryfe mlodziezowa. Ewentualnie Lot ale tylko z karta Isic. Wtedy w biurze Almaturu (jak masz ta karte) poszukaja Ci jakiegos tanszego lotu ale i tak tureckie linie zawsze wychodza kilkadziesiat zl taniej. Pozdrawiam :)
  • agni

Dzięki wielkie. Kto by pomyślał że tak trudno się dostać w miejsce jednej z najpopularniejszych turystycznych destynacji! Pół Polski w sezonie jeździ do Turcji, a się okazuje, że to nie takie tanie.
    Ostatnie pytanie: Jak to w sezonie (maj-czerwiec) wygląda z Last Minute? Warto ryzykować z czekaniem? I na jakie zniżki można liczyć, no powiedzmy 2 tyg przed wylotem - bo do ostatniego dnia na pewno nie będę czekać :)
    Mam nadzieję, że na miejscu, jak już dolecę, będzie można łatwiej i szybciej się przemieszczać, bo planuję dużo podróżować :)
  • Anonim

Niestety nie doradze Ci w sprawie ofert last minute , jednak moge powiedziec cos wiecej o poruszaniu sie w Turcji. Kraj ten ma wprost super nowoczesny tabor autokarowy , jest to cos co po prostu wprowadzilo mnie w szok kulturowy :) . Istnieje wiele firm przewozowych, u nas jest np. tylko 1 Polski Express natomiast w Turcji podobnych jest kilkanascie. Najekskluzywniejszy i najdrozszy jest Ulusoy . Obsluga serwuje dania podczas przejazdu niczym na pokladzie samolotu. Inne firmy tez sa niczego sobie i profesjonalnosc ich uslug po prostu zaskakuje. Wiekszosc autokarow przypomina pojazdy kosmiczne, ja ostatnio jechalam takim ze skorzana tapicerka i niebieskimi halogenami wewnatrz :) .W wiekszosci firm przewozowych podczas przejazdu czuwaja nad nami stewardzi , czestuja napojami, ciastkami, polewaja dlonie pasazerow pachnaca woda kolonska . Istnieja nowoczesne dworce autobusowe , z ktorych pasazerowie sa zabierani po przyjezdzie na miejsce darmowymi busikami (jest to wliczone w koszt biletu) i rozwozeni do dzielnic miasta do ktorych zmierzaja. Polecam firme Metro. Oferuje uslugi na najwyzszym poziomie a jest o polowe tansza od Ulusoya.
    Zapomnialam jeszcze napisac ze wzdluz trasy zbudowane sa specjalne zajazdy przyporzadkowane do poszczegolnych firm , np. Metro buduje swoj zajazd, Ulusoy swoj itd i tam zatrzymuje sie autokar na postoj. Sa to bardzo nowoczesne budynki , wewnatrz jest restauracja (bardzo korzystne ceny) , sklep z pamiatkami, olbrzymie darmowe czysciutkie lazienki i ubikacje.
    Pozdrawiam :)
  • Anonim

http://www.ulusoy.com.tr/
    http://www.metroturizm.com.tr/
    niestety innych nazw firm nie pamietam
  • Dajans

też zastanawiam się nad wyjazdem na własną rekę do Turcji w sierpniu, zalezy mi jednak na jak najtańszym transporcie w to miejsce, czy możecie powiedzieć coś więcej o pociągach? mniej wiecej ile czasu zajmuje dojazd, czy jest to W MIARE bezpieczny środek i ile kosztuje? Za informacje z góry dziękuje.
  • Anonim

polecam Stambuł.. i raczej łatwo sie tam dostac samolotem .. :D
  • A. Galian

Najpierw sie przywitam ze wszystkimi, bardzo mi miło :-)

W pięknej Turcji byłam trzykrotnie. Ponieważ jestem studentką, ktora nie ma za wiele pieniedzy; -), proponuję opcję taniego dojazdu. Jeżdżę tą trasą od dwóch lat, na razie była bez zarzutu.

Warszawa - Przemyśl (pociągiem) - do granicy Pl-Ukr. w Medyce (busikiem ok 2zł) - przejście prez granicę piechotką - tuż za granicą jest przystanek autobusowy, z niego autobusem do Lwowa aż pod sam główny dworzec kolejowy - Czerniowce (pociągiem) - Suczawa (prywatnym samochodem, dużo Rumunów i Ukraińców przewozi ludzi przez granicę czymś w rodzaju taksówki, koszt 5$) - Bukareszt (pociągiem) - do Stambułu z biurem oferującym prejazdy (np. Ortadogu albo Toros), siedziby biura są tuż przy dworcu kolejowym w Bukareszcie.

Napisalam to w skrócie, ale jeśli chcesz skorzystać z tej propozycji, powiedz mi, to Ci napiszę wiecej szczegółów. Trasa jest bardzo przyjemna, jeździ nią wiele Polaków, którzy wybierają się na Bliski Wschód, zawsze sie kogoś spotyka i nawiązuje miłe znajomosci.

Serdecznie pozdrawiam
  • A. Galian

Dodam, że w poprzednie wakacje spędziliśmy w Turcji miesiac, przejechaliśmy ją wzdłuż i wszerz: od fascynującego WSCHODU i POŁUDNIA do bardziej rozrywkowego Zachodu, obejrzeliśmy cuda natury i wspaniale zabytki, właściwie cały kraj.................
    i nie wydaliśmy na osobę więcej, niż 1700 zł!

Wyjazd zorganizowaliśmy samodzielnie, preżyliśmy piękny, cudowny miesiac w otoczeniu wspaniałych, życzliwych, pełnych ciepła ludzi.
    Moim zdaniem nie warto wydawać na wyjazd z biurem, bo jest: krócej, drożej i... no to nie to samo.

(A propos podróżowania po krajem, znakomicie sprawdza sie, zwłascza we Wschodniej Turcji, autostop)

Życzę wspaniałej podróży, pozdrawiam
  • 1
  • 2