TURCJA [2376]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ♪ ----Mi---- ♪

Hej mam oferte wyjazdu na stypendium do Turcji w ramach Erasmus-Socrates. jako ze Turcja bierze udzial w tym programie od tageo roku za bardzo nie moge zdobyc informacji na temat jak tam jest? czy warto? czy nie powinnam sie obawiac czy smialo pakowac torbe?

Uniwersytet znajdujes ie w miescie nad Morzem Srodziemnomorskim - Antalya, jeden z wiekszych kurortow nadmorskich w Turcji (z tego co sie orientowalam)...

Prosze o wszelkie info i wskazowki... dzieki wielkie
  • ...Ania came back...

Mi ja bym się na twoim miejscu w ogóle nie zastanawiała tylko już dawno spakowała walizki!!! Studiować w Turcji-marzenie. Ludzie w tym kraju są przecudowni, nie wspominając już o samym kraju. Ja Ci polecam Turcję całym sercem :)
  • ♪ ----Mi---- ♪

no wlasnie juz coraz bardziej ulegam... chociaz teraz kolega namawia mnie na inne miasto, gdzies w srodku Turcji Kahramanmaras-podobno tam bardzo chca studentow z europy, wiec naprawde beda na ans chuchac i dmuchac (co swiadczy mieszkanie w pokojach rektorskich i odbior z lotniska, skad jest ponad 300km)....

A myslisz ze nie shandluja mnie tam??? :|
  • *HANDE*

ze co zrobia??? :-))) ja bym juz na lotnisko jechala :-))) ale ci zazdroszczeeeeeeeee :-)))))))))))))
  • ♪ ----Mi---- ♪

heheh tak mowie... lepiej byc za wczasu przezornym... ale nie wiem gdzie lepiej jechac-ktore miasto :|
  • Cakkidi

miałam przyjemność być na stypendium w Turcji, z tym, że nie był to Socrates. wydaje mi się, że powinnaś dotrzeć do ludzi, którzy wyjechali tak samo jak Ty - wtedy wiadomości będą 100% pewne
  • Cakkidi

w Antalyi jest super - przynjamniej będziesz nad Morzem Śródziemnym. a Kahramanmaras? wielkie zadupie (nie urażając niczyich uczuć). aha, i jeszcze jedno - lepiej, żebyś znalazła dziewczynę z Socratesa, bo faceci w Turcji mają zupełnie inne prawa. może się okazać, że Ty masz być na 21:30 w akademiku, a on wraca, o której chce :)
  • ♪ ----Mi---- ♪

No wlasnie do ludzi za bardzo nie da sie dotrzec, bo Turcja uczestniczy w programie Erasmus-Socrates od 2004/2005 czyli obecnego roku i z mojej uczelni nikt w tamtym roku sie nie zdecydowal... dlatego szukam wskazowek i podpowiedzi tutaj
  • Anonim

Mi, gdybym był na Twoim miejscu... :) juz bym sie pakowal... Kahramanmares to swietne miejsce na studiowanie, moze tam nie ma morza, ale jest duże jezioro (przynajmniej na mapie :)
  • Cakkidi

Antalya. jest ogromna szansa, że może być tak, jak w europejskich akademikach. chyba, że odpowiada Ci "godzina policyjna" o 22:00, codzienne składanie podpisu już po zamknięciu bramy wejściowej (ma to swiadczyć, że nocujesz w akademiku) oraz pisanie podań, w razie, gdybyś chciała noc spędzić jednak gdzie indziej. taka jest sytuacja w państwowych akademikach tureckich :))
  • Cakkidi

aha - są jeszcze bardziej liberalne akademiki prywatne
  • Anonim

Wszyscy kochamy Turcje, ale... Akurat poziom tamtejszych uczelni nie jest wysoki. Jesli jednak nie na poziomie Ci zalezy, to jasne ze jedz; -)
  • ♪ ----Mi---- ♪

Mysle, ze poziom samemu bedzie sie tworzyc-szczegolnie, ze nauka odbywac sie bedzie w systemie FACE TO FACE, co oznacza, ze wyklady bede miec indywidualne... i nie wiem czy to tak fajnie :|
  • ♪ ----Mi---- ♪

A mozecie mi powiedziec jak drogo jest w Turcji? I jaki jest przelicznik tamtejszej waluty na dolary, bo z tym mam wielkie klopoty, by znalezc wiarygodne zrodlo....

Z gory dzieki
  • kak dela?

Heh :), więc się może troszkę przydam : http://bankowy.wp.pl/POD,15,b,3,wal... Zawsze aktualny kurs liry tureckiej. Aktualnie 1 lira (stary milion) to około 2,4 zł. paaa :)
    Türkçe'de görüşürüz; )

• ♪ ----Mi---- ♪

I wszystko jasne........ Dziekuje :)
  • Anonim

Hej, ja też właśnie dostałem, co prawda jeszcze nieoficjalną akceptację wyjazdu do Turcji w ramach programów studenckich, co prawda w Istambule, ale zawsze milo wiedzieć, że gdzieś będzie jakaś polska twarz.
    Pozdrawaiam
  • Cakkidi

to najlepiej jak mogłeś trafić!
    a polskich twarzy tam wiele....
  • ♪ ----Mi---- ♪

Wow to super :) Moje zalatwiania sa w toku.... Bede zatem w studiowac w Izmirze/ Antalyi/ Kahramanmaras :P

Mam plan uderzyc do istambulu, wiec kto wie moze sie stykniemy-w koncu polscy socratesi powinni sie bratac :)
  • Anonim

Re: ♪ ----Mi---- ♪
    :) ja stateczną akceptację dostałem wczoraj tak więc za załatwianie innych spraw zabiorę się niebawem. Wyjazd 10 września więc jeszcze
    trochę czasu, ale chyba mogę już powiedzieć że zapraszam do Istambułu. :)
  • 1
  • 2