-
Anonim
Czy ktoś z Was też ma znajomego Araba z tego kraju? :) Byłam tam dwa lata temu, a Hammouda do tej pory do mnie dzwoni :D To była moja wakacyjna miłość, a teraz jest to niteczka łącząca mnie z tą fascynującą mnie kulturą :) A Wy? Macie kogoś takiego? -
Anonim
Oj tak!Mam dużo przyjaciół w Tunezji.Bylam tam już dwa razy.I z kazdym rokiem jest lepiej.W pierwszym roku bylam na obozie wiec poznalam wielu polakow, ale w tym roku bylam z moja przyjaciolka i wspomnienia niezapomniane.Ja mam kontakt z jednym Arabem ale on znaczy dla mnie cos wiecej.I tak samo jak Ciebie fascynuje mnie ich kultura, zas kolezanka ma kontakt z innym Arabem ale on dla nas jest super przyjacielem ktory lubil sluchac naszych klopotow i nam doradzac,zas inny jest moim "bratem". -
Anonim
Moim marzeniem, a może nawet PLANEM, jest kiedyś wrócić do Tunezji, ale już nie jako turystka, tylko arabistka :) I zostać tam trochę dłużej :) Super, że masz takiego Arabskiego przyjaciela. Uczy Cię trochę ich języka? :) Ja pamiętam tylko kilka romantycznych zwrotów od Hammoudy; ) Nhebbek, musztaklik, ajnin, hehe -
Anonim
A musze mu powiedziec zeby co jakis czas przesylal mi pewien zakres slow to bym sie troche podszkolila do przyszlego roku.Narazie to on sie uczy polskich slow:-)i idzie mu barrrrrdzo dobrze musze przyznac.Jak narazie to ja umiem tylko dwa slowa aslema i szokran a trzeciego nie jestem pewna Habibi tzn kochani??? -
-
Anonim
-
Anonim
A znasz może jakiegoś Araba mieszkającego w Polsce, który jest w Gronie? Chcę iść na trzyletni kurs arabskiego, a może on nauczyłby mnie szybciej :D -
Anonim
Nie znam zadnego Araba w Polsce ale mysle ze jak poszukasz na gronie w dziale islam lub język arabski to znajdziesz kogos napewno albo wybierz sie do Undergroundu w wawie tam mozesz spotkac i arabow i polakow i murzynow i inne mniejszosci....A dzieki za Habibi tak myslalam ze to wlasnie to znaczy ale lepiej miec jakas pewnosc jesli sie cos pisze.A wiesz moze jak jest "kocham cie"tylko to jeszcze i nie bede Ci zawracac glowy:-) -
Anonim
No właśnie nhebbek to kocham Cię a musztaklik to tęsknię :) Możesz mi dalej zawracać głowę :) -
Anonim
A dzieki!Wkrotce powinnam uzyc tych slow narazie czekam na wiadomosc z Tunezji.Dostaje tak co 2 tyg.A znasz jeszcze jakies fajne zwroty ktore by mogly rzucic na kolana mojego przyjaciela:*.Bo ja patrzylam w necie ale trudno jest cos znalesc -
Anonim
A dzieki!Wkrotce powinnam uzyc tych slow narazie czekam na wiadomosc z Tunezji.Dostaje tak co 2 tyg.A znasz jeszcze jakies fajne zwroty ktore by mogly rzucic na kolana mojego przyjaciela:*.Bo ja patrzylam w necie ale trudno jest cos znalesc -
Anonim
Całych zwrotów nie znam ale oni generalnie baaaaaaaaaardzo lubią jak sie mowi w ich jezyku, sa bardzo zakompleksionym krajem, w koncu ich drugim jezykiem urzedowym jest oblesny francuski........... ble... Jak mu powiesz MUSZTAKLIK czyli tesknie, albo chociazby SNOŁŁE, czyli ''co?'' to na pewno bedzie mu milo :) -
MAGGIE
salam aleykum
co do arabskiego to uczcie sie, jesli macie przyjaciol arabow, tylko prosze was bardzo zebyscie tez poczytraly troszke o islamie i o prawie ( szczegolnie dotyczacego malzenstwa, rozwodu dzieci, podzialu majatku, czy spadku)bo pozniej slyszy sie rozne dziwne historie, jak macie jakies pytania dotyczace arabskiego lub ich kultury to pytajcie mnie. szukran (Nie szokran)! czyli dziekuje -
Anonim
Nie martw się Maggie, interesuję się to kulturą na tyle żeby na razie nie szukać męża wśród Arabów, pomimo że ich uwielbiam; ) Studiujesz gdzieś arabistykę? Bo ja myślę o SWPS, tam jest coś takiego jak arabistyka właśnie... Ale to dopiero za rok, jak skończe aktualne studia -
Anonim
>MAGGIE napisała:
> szukran (Nie szokran)! czyli dziekuje
Hmm, a czemu mi znajomy Tunezyjczyk napisał 'shokran'? :)
-
Agatka :)
-
MAGGIE
-
MAGGIE
>Mada fuckin' Princess napisała:
>>MAGGIE napisała:
>> szukran (Nie szokran)! czyli dziekuje
>Hmm, a czemu mi znajomy Tunezyjczyk napisał 'shokran'? :)
>
>
bo jak wiesz pisze sie szlaczkami a nie literami i zalezy od dialektu, dlatego czesto inaczej sie pisze wyrazy ( np "la" to to samo co " le" czyli "nie" zalezy od dialektu. ale jesli chodzi o dziekuje to jest szukran we wszystkich dialektach dla nas. ( w arabskim inaczej czyta sie litery, np ch to nasze"sz") -
mała czarna.
hej. ja mam takie male pytanko. poznalam animatora z tunezji, mam do niego numer, pisze mu smsy, puszczam sygnaly, ale on nic nie odsyla. prawdopodobnie nie ma roamingu czy nie wiem jak to sie u nich nazywa. i pytanie jest w sumie takie czy smsy do tunezji z polski dochodza tak normalnie?! i czy oni je normalnie odbieraja?! bo ich alfabet jest dosyc dziwny :P heh.. -
Agatka :)
-
Anonim
Droga mała księzniczko. Jeżeli piszesz do niego po angielsku a on zna ten język to na pewno gdyby chciał to by odpisał... Jeżeli piszesz do niego po polsku a on tego języka nie zna no to co tu się dziwić...; ) Smsy dochodzą do nich normalnie, tak samo szybko jak na terenach Polski. Różnica tylko taka że troche drożej płacisz. Ja mam nr w Erze (niestety) i płacę 0,50zł za smsa do Tunezji a mam na abonament. Prawda jest taka że gdyby on chcial utrzymywac z Toba kontakt to by to robil. Ja bylam w Tunezji dwa lata temu i do tej pory wydzwania do mnie Hammouda i Mouldi wiec widac ze jest to mozliwe. Oni maja takich numerow na pęczki, co tydzien maja nowa dostawe świeżutkich, młodziutkich Polek; D Oni doskonale zdaja sobie sprawe z tego ze sie podobaja, że są boscy, nieziemscy i... ach, duzo by sie o tym pisalo :) Mozliwe ze nie ma kasy a mozliwe ze juz sie wiecej nie odezwie. Takze mam nadzieje ze niczego powaznego nie zrobil w Twoim serduchu!!! :) 3maj sie!
- Przeglądaj grona w kategorii Podróże i Turystyka
- Przeglądaj grona w okolicy Tunezja
- Załóż własne grono tematyczne