-
Anonim
UZUPEŁNIONY POST KTÓRY JEST POWYŻEJ
KOMP MI NAWALA CHOLERA
-to co kupiłeś to pewnie 32mm o wysokości do przepony; )
wiem, bo ostatnio z Waldkiem kupowałam coś takiego w Castoramie na warsztaty
wpada w rezonans w tonacji E (zmierzone na miejscu stroikiem) i łatwo się na niej gra, warto na niej ćwiczyć, a nawet trzeba...
-linki do allegro powyżej (kupa identycznych rur pomalowanych w jaszczurki na niebieskim tle) to masówka z Indonezji, bardzo często wiercone od boku tj. w wycięty otwór wkładane jest wiertło, które wywierca mago (kolejna nazwa didge - najpopularniejsza w Australii de'facto) na wylot, następnie dziura jest łatana zaślepką, osobiście wolę babmus Lups'a no i JustQl :P
chociaż Lups'a ładniej brzmi
-na początek polecam PCV
-nie ma czego się bać jeśli chodzi o oddech kołowy
ja nauczyłam się dzięki szklance i wodzie (w wannie spędziłam kilka godzin), no i oczywiście obserwacji grającego, a potem przeniosłam nabyte umiejętności na rurkę
szklanka może nie pomaga od razu zaskoczyć kołowo, ale ćwiczy przeponę i mięśnie brzucha, a to bardzo ważne w grze
każdego kto chce się nauczyć zapraszam do grona didgeridoo, gdzie w temacie Didgeridoo Gdańsk regularnie umawiamy się na spotkania
niedługo odbędą się warsztaty w Malborku na wyżej wymienionych PCV'kach; )
http://www.etnofestiwal.pl/strona/w...
w języku różnych plemion Didgeridoo nic nie znaczy :P
bo słowo pochodzi z Irlandzkiego "Dudaire Dubh" czyli czarny trębacz
ja powoli zaczynam promować nazwę mago, która w dialekcie Mayali; ) oznaczała to samo czo yirdaki w plemieniu Ylongi
i bynajmniej nie jest to penis :roll:
istnieją też fonetyczna nazwa mago brzmiąca "didjeriduu"
najczęstsze tłumaczenia to:
-gadający kij
-grający patyk
instrument ten podobno początku był używany jako wabik na zwierzęta podczas polowań
w rejonie East Kimberley był używany przy obrzędach pogrzebowych ponieważ wierzono, że dźwięk instrumentu przeprowadza zmarłych do duchowego świata przodków
innym obrzędem jest rytuał "Tęczowego Węża" w którym używa się bardzo długich mago
takie rzeczy tu wypisujecie, że aż głowa mnie rozbolała :P jaki penis? no wiecie co?
kobietom kiedyś nie wolno było grać na kiju, krą była śmierć, ale w niektórych plemionach mogły one grać na krótkich instrumentach do 80cm
Aborygeni wierzą, że instrument otrzymali od przodków i istnieje on od czasów Dreamtime'u czyli powstania świata
ładnie promujesz didge JustQl; )
ja dopiero teraz tu trafiłam
coś nawala mi w kompie więc przeprzaszam za trochę zdublowane posty, ale warto było usupełnić trochę info -
Anonim
Ludzie, my mimo wakacji wciaz gramy i zapraszamy do przylaczenia sie..
Djemba i didgeridoo..
szukamy sie od 12 do 1215 przed wejsciem na plaze miedzy przymorzem a molo w brzesnie - obecnie widnieje przy nim pingwinek..
Pozniej udajemy sie do lasku przy plazy badz na pomosty przy trawach.. (w drodze z plazy na Skate_Plaza) -
Anonim
czy spotkania nadal się odbywają? Jestem z gdyni,. Proszę o ew. info moetdrome@wp.pl
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Sopot - Górny Sopot
- Załóż własne grono tematyczne