-
Skipp
Czy ktoś słyszał cokolwiek na temat nowego albumu? Ja nie mogę się doczekać... a APC pokrywa niewielką część moich oczekiwań (gdyby cały album był jak "Pet"... :)) -
Anonim
-
Grono.Net
zrodlo onet.pl:
Tool rozpoczął już wstępne prace nad swoim kolejnym albumem. Krążek ma być podobno cięższy brzmieniowo niż pochodzący z 2001 r. "Lateralus".
Tool
Perkusista Danny Carey, gitarzysta Adam Jones i basista Justin Chancellor spotykają się na próbach już od kilku miesięcy, czego owocem jest 10-12 wstępnych szkiców kompozycji.
"Są one w bardzo początkowym stadium. Rozpoczęliśmy jammować i ukłądać wszystko w jedną całość" - mówi Carey. "Tak naprawdę trudno mówić o jakichkolwiek aranżacjach. Rozwijamy pomysły, ale nie chcielibyśmy postanowić nic konkretnego zanim nie pojawi się Maynard [James Keenan, wokalista Tool, obecnie zajęty współpracą z A Perfect Circle-red.])."
Pomimo tego, że utwory są dopiero w zalążku muzycy twierdzą, że tym razem Tool nagra dużo cięższy materiał niż ostatnio.
"Wygląda na to, że muzyka będzie bardziej brutalna i skomplikowana niż materiał na ostatnim albumie" - mówi perkusista, a zwrot ku cięższym brzmieniom tłumaczy trasą koncertową u boku kapeli Fantomas i Meshuggah. -
Grono.Net
i jeszcze cgm.pl:; )
Frontman formacji Tool – Maynard James Keenan poświęca ostatnio swój czas głównie na granie w swojej drugiej kapeli – A Perfect Circle. Sytuacja ta potrwa jeszcze do połowy czerwca, kiedy to zakończy się tournee promujące drugi krążek APC "Thirteen Step". Nie przeszkadza to jednak pozostałym członkom Tool w tworzeniu kawałków na następcę wydanego w 2001 r. "Lateralus".
Od paru miesięcy perkusista Danny Carey, gitarzysta Adam Jones i basista Justin Chancellor podczas wspólnego grania zbierają pomysły, które mogą stać się podstawą do stworzenia nowych utworów. W tej chwili mają już zarysy dziesięciu - dwunastu potencjalnych kawałków na nowy krążek.
Jak wyjaśnił Carey, wszystko jest jak na razie w bardzo wczesnym stadium. Dysponują pomysłami zebranymi podczas jam sessions, które powoli starają się poukładać w jakąś spójną całość. Nie ma jeszcze aranżacji z prawdziwego zdarzenia. To na czym im w tej chwili zależy to wstępne opracowanie pomysłów. Nie zamierzają jednak dopinać niczego na ostatni guzik, nim nie dołączy do nich Maynard.
Grupa przewiduje, że po od momentu dołączenia do nich Keenana, jeszcze przez jakieś dwa czy trzy miesiące będą pracować nad piosenkami nim wejdą do studia, aby rozpocząć rejestrację nowego materiału.
Już teraz Carey zapowiada jednak, że nowy album powinien być "cięższy i bardziej intensywny" od swojego poprzednika.
"Wydaje się, że muzyka będzie miała odrobinę więcej zwierzęcej siły. Nie będzie delikatniejsza i bardziej zawiła jak to miało miejsce w niektórych kawałkach na naszej ostatniej płycie. Ciągle są zakręcone zmiany tempa, ale przynajmniej jak dotychczas pracowaliśmy nad naprawdę ciężkim materiałem" – wyjaśnił Carey.
Nie ukrywa przy tym, że pewien wpływ na pójście zespołu w takim kierunku miał fakt, iż kapela jeszcze nie tak dawno była w trasie z takimi zespołami jak Fantomas (w którym występują między innymi Mike Patton – niegdyś wokalista Faith No More oraz Dave Lombardo ze Slayera) oraz szwedzki Meshuggah. Muzyka tej ostatniej kapeli określana jest przez niektórych jako progresywny death metal.
"Mike Patton i Dave Lombardo – ci faceci to niezła inspiracja, jeśli chodzi o ciężkie granie. Poza tym przez większą część naszej ostatniej trasy graliśmy z Meshuggah. Oni grają niewiarygodnie ciężko, także występowanie z nimi było dla nas niezłym kopniakiem" – powiedział Carey.
Danny ma nadzieję, że nowa płyta Toola będzie gotowa jeszcze przed końcem roku. Dodał jednak, że jest dość prawdopodobne, iż jej premiera nastąpi dopiero na początku 2005 r., bowiem zespół będzie chciał uniknąć wydawania albumu w okresie przedświątecznej gorączki zakupów.
-
-
Mictlante
Przeciez Maynard powiedzial jakis czas temu, ze za rok bedzie koniec swiata i nie ma sensu nagrywac kolejnego albumu ]:P -
Grono.Net
-
Mictlante
-
Anonim
-
Grono.Net
-
Mictlante
To juz nawet habby miec nie mozna, zeby sie ludzie nie czepiali i Ci go nie zabraniali [hobby - obrazanie sie] ];} -
Grono.Net
-
Mictlante
-
Skipp
Hej, dzięki Sour! Dużo informacji, o których nie wiedziałem. Pozdrowionka! -
Skipp
Hej, dzięki Sour! Dużo informacji, o których nie wiedziałem. Pozdrowionka! -
Mictlante
Hehe, teraz dopiero przeczytalem to o "inspiracjach", zapraszam do mojego grona o Mike'u Pattonie ];}
a koncert Fantomasa wymiatal ];} -
Irek
Mi tam okropnie szkoda APC bo Tool jest jakis troche omkły. Mam nadzieje ze po tej plytce walna jakiegos fajnego nastepce Mer de noms bo z drugiej to tylko Outsider mi przypadl do gustu. -
Mictlante
Powinien powstac projekt Maynard + Patton + muzycy RATM i niech nagraja plyte z utworami jak Dr Love ];} -
Grono.Net
tego fantomasa to taaaaak miiiii szkodaaaa; ( ale nie na wszytsko stracza funduszy
in tool we trust; ) -
Skipp
Mictlante, o TAK :) Pattona nie słyszałem, ale po Audioslave wiem, że ex-RATM daliby radę z Maynardem nagrać album-dynamit.. -
Mictlante
Plyty takiej jeszcze nie ma, ale jest koncertowka i wspolne wykonanie wlasnie dr Love