-
Anonim
>Lui napisała:
>że język nie stanowi bariery odbioru...ale właściwie to
>też dużo zależy na co nastawiony jest spektakl.czy
>bardziej przekazuje formę i czy dialogi wpływają
>znacząco na treść przekazu.
racja :]
napisałam by polemika się jakaś wywiązała :]
choć w sumie dobry teatr najlepiej, jakby unosił się ponad przekazem tylko słownym. by nawet bez rozimienia słów dało się emocjonalny przekaz wychwyciś. ale to jest sytuacja idealna... -
Lui
fakt...ideałów nie ma.pojedynczy narrator bądź dialog ukierunkowuje nasze myślenie, nakierowuje nas na odpowiednie tory przekazu.zacznijmy od tego że sama scenografia dużo daje.niektóre spektakle dają nam możliwość chociaż na samym początku ukierunkować się w myśleniu.np. "Paragraf 22".początkowa scena jest wymowna bez wprowadzania tekstu.albo "Lot nad kukułczym gniazdem"-pierwsza scena w tym spektaklu jest bardzo wymowna.to takie przykłady z teatru dramatycznego...
sam tekst też może bardzo wpłynąć na słuchacza.zależy jak bardzo dotrze do słuchacza.to też bardzo wartościowy środek przekazu.tak dla przykładu byłam w BTLu na "Inkwizytorze".wielkie wrażenie zrobił na mnie ten spektakl choć to praktycznie monolog.same słowa są wielkie a efekty dodają atmosfery grozy... -
wiedzmma
gdyby ktos byl akurat byl w Warszawie....
Kompania Doomsday
SKRAWKI
wg Otella Williama Szekspira
w tłumaczeniu Józefa Paszkowskiego
oraz tekstów własnych.
Reżyseria Marcin Bartnikowski
Scenografia Marcin Bikowski
Kostiumy Maria Żynel
Muzyka Anna Świętochowska
Obsada: Magdalena Czajkowska, Agnieszka Makowska, Maria Żynel, Marcin Bartnikowski, Marcin Bikowski
Czy znasz weneckie zapusty?
I w noc i we dnie, szalone, przednie;
Maska twarz kryje – a kto się pyta
O sprawy czyje, tego przywita
Wrzawa, śmiech pusty.
Żywo, radośnie,
Skrycie, miłośnie
A kryte łodzie
Czernią na wodzie.
Wrzawa, śmiech pusty;
Czy znasz weneckie zapusty?
Bo na tym świecie Śmierć wszystko zmiecie,
Robak się lęgnie i w bujnym kwiecie.
Bo na tym świecie Śmierć wszystko zmiecie
Robak się lęgnie i w bujnym kwiecie
/ A.Malczewski Maria/
Skrawki to spektakl o obsesjach i namiętnościach, w którym tekst Szekspira w klasycznym tłumaczeniu Józefa Paszkowskiego stanowi punkt wyjścia do snucia współczesnej refleksji o miłości, która może budować i niszczyć. To spektakl opowiedziany za pomocą masek, aktorów i gry z przestrzenią i dźwiękiem.
Skrawki to kolejne w dorobku Kompanii Doomsday przedstawienie, w którym klasyczny tekst służy budowaniu nowoczesnego teatru ożywionej formy.
Spektakl zrealizowany w ramach Stypendium Młoda Polska, ufundowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczpospolitej Polskiej/ Wyprodukowano dzięki współpracy z Centralnym Basenem Artystycznym w Warszawie.
Premiera i spektakle w Centralnym Basenie Artystycznym:
27.12.2008 – pokaz przedpremierowy
28.12.2008 – premiera
29-30.12.2008 – spektakle godz. 20 00
-
...Lejdi B...
Czesc Wszystkim,
poszukuje osoby (najlepiej absolwenta AT, PWST itd...) co by pomogl mi przygotowywac sie do egzaminow do Szkoly Teatralnej. Osoba ta powinna wiedziec jakie sa oczekiwania dla zdajacych, powinna jednoczesnie miec umiejetne i indywidualnie podejscie. Zalezy mi na wypracowaniu i wyszlifowaniu umiejetnosci. To sa moje oczekiwania. Wiek i plec nie gra roli. Stawka i terminy do uzgodnienia.
Prosze o kontakt na priv.
Dzieki -
-
Anonim
Moim ulubionym spektaklem przedstawionym w Lalkach jest "Baron Münchhausen". Obejrzałabym go z chęcią trzeci raz. Ktoś widział ? Czemuż już tak ucichła rozmowa na forum. Reaktywujmy! Tak poza tym nazywam się Adrianna i zastanawiam się nad wyborem szkoły ponadgimnazjalnej. Kusi mnie VII LO na profilu teatralnym. Czy warto ? -
mako
HORROR VACUI
Koprodukcja Nieformalnej Grupy Avis
partnerzy:
Teatr Nowy im. K.Dejmka w Łodzi
Białostocki Teatr Lalek
Stowarzyszenie De- Novo
Horror vacui – strach przed pustką...
Załóżmy, że cztery osoby zostają zamknięte w jednym pomieszczeniu.
Załóżmy, że są to osoby posiadające skrajne poglądy.
Załóżmy, że przychodzi do nich ktoś.
Załóżmy, że mówi: „Jestem Śmierć”.
Opowieść utrzymana jest w klimacie absurdu, z użyciem teatru formy i ruchu. To surrealistyczna wizja ukazująca skrajne widzenie rzeczywistości. Rozdarcie wewnętrzne figur dramatu stanowi główną oś spektaklu. A wszystko poprowadzone z „przymrużeniem oka”…
autor i reżyseria: Agata Biziuk
muzyka: Robert Łuczak
scenografia: Agnieszka Makowska
konsultacja choreograficzna: Jacek Owczarek
obsada: Agnieszka Makowska, Ewelina Stepanczenko, Wojciech Stolarz, Dominik Piejko,
Izabela Maria Wilczewska
Projekt realizowany dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miejskiego w Białymstoku.
Premiera białostocka
4,5 maja godz. 19.00 Białostocki Teatr Lalek
cena biletu 13 zł
-
me
-
Pan Młody
Witam, nie wiem czy to jest idealny temat na taki post ale zdaje mi się najczęściej przeglądany wśród ludzi teatru... do rzeczy :P
Szukam amatorskich grup teatralnych w Białymstoku, najlepiej studenckich, jeżeli ktoś z "zgronadzonych" posiada jakieś informacje proszę o kontakt:)
PS: Jeżeli istnieją miłośnicy teatru z artystyczną duszą, mega fantazją, którzy nie boją się ryzyka, czekam na wiadomości prywatne mam fajny pomysł :P Czekam na kontakt! pozdrawiam!! :) -
Kate :)
Wiem,że dość nietypowy termin szukania grupy teatralnej... ale chciałabym znaleźć taką grupę do której mogłabym się doczepić:P jestem studentką UwB- matematykę studiuję :) -
banshee
Już w kwietniu rusza w Białymstoku III Festiwal Teatrów Amatorskich Mikstura!
Jak co roku, w ramach Mikstury zapraszamy na warsztaty teatralne. Warsztaty będą odbywać się w dwóch cyklach: „Mowa przedmiotu” i „Relacje”, w dniach 1-4 kwietnia 2011 (piątek – poniedziałek) w Teatrze TrzyRzecze (Białystok, ul. Młynowa 19). Podczas każdego cyklu warsztatów uczestnicy tworzą etiudę, która zostanie zaprezentowana w czasie otwarcia III Festiwalu Teatrów Amatorskich Mikstura.
Warsztaty „Relacje” prowadzone przez Magdalenę Kiszko-Dojlidko.
Myślą przewodnią warsztatów jest pomoc osobom, które marzą i chcą realizować swoje pasje tworząc teatr.
Warsztaty mają na celu pobudzenie wyobraźni i uwrażliwienie uczestników na teatr metaforyczny, teatr przeobrażeń. Stać się kimś innym, zmienić skórę. To doświadczenie fascynuje ludzkość od dawna. Motyw cudownej przemiany ma na celu zaszczepienie w uczestnikach warsztatów sięganie po różnorodne środki wyrazu szeroko pojętej sztuki teatru.
Podczas pracy warsztatowej skupimy się na wizualnych środkach wyrazu scenicznego. Pozwoli to uczestnikom uświadomić sobie jak ważnym i znaczącym jest na scenie gest, ruch i kompozycja plastyczna. Zostaną wprowadzone elementy działań z przedmiotem (rekwizytem). Będziemy pracować również nad: dykcją, oddechem, emisją, pamięcią.
Warsztaty „Mowa przedmiotu” prowadzone przez Włodzimierza Fełenczaka.
Warsztaty obejmują ćwiczenia związane z animacją przedmiotów i tworzeniem scenariusza dla teatru przedmiotu. Jako przedmioty do działań podejmowanych w czasie trwania warsztatów posłużą buty oraz teksty Joanny Kulmowej.
Więcej informacji na stronie Festiwalu: mikstura.eu
Zapraszamy! -
An W.
Sprzedam Tanio
DWA bilety na "Przyjazne Dusze" z Emilią Krakowską.
sobota, godzina 20. teatr dramatyczny.
Cena do negocjacji ok 50-60 zł