Tatuaż [11140]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

ja mam ten znaczek na lewym nadgarstku od wewnętrznej strony, noszę w portfelu kartę z oświadczeniem woli ale ktoś może tam nie zajrzeć na czas więc tatuaż może spowodować chwilę namysłu u ratownika medycznego i może wpadnie na to by poszukać zgody skoro mam na ciele taki znaczek :) przezorny zawsze ubezpieczony, fajnie jest uratować komuś życie to najlepsze co mogłabym zrobić :)
  • Angela Be.

szczerze mówiąc małe prawdopodobieństwo, chyba, że działa to lepiej niż np. cała organizacja niespokrewnionych dawców np. szpiku.
  • Anonim

Nie wiem po co wam jakieś tatuaże czy oświadczenia woli skoro ustawa z 1 Lipca 2005r jasno określa, że osoba zmarła jest potencjalnym dawcą tkanek i narządów o ile za życia nie wyraziła sprzeciwu. I nie jest wymagana żadna zgoda rodziny, choć lekarze informują o pobraniu.

Jeśli ktoś nie chce oddawać to musi złożyć pisemne oświadczenie w Centralnym Rejestrze Sprzeciwów albo właśnie nosić przy sobie oświadczenie sprzeciwu.

Tu macie całą treść ustawy:
    http://www.money.pl/d/akty_prawne/p...
  • Można wybaczyć, zapomnieć nigdy .

Popieram przedmówcę.
    Poza tym znam sporo osób ze środowiska ratowniczo-lekarskiego i sprawa nie ma tam jakiegoś konkretnego echa, nikt Wam nie będzie patrzył czy macie jakieś ósemki potatuowane (zwłaszcza jeśli to nie jedyny tatuaż).
| |

Sztuka najbliższa ciału. Tutaj dowiesz się co, gdzie, jak i dlaczego. Najpierw jednak przeczytaj ...

Fotki

Miejsca grona (9)