• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Byles tu kiedys? bo tak sie sklada ze mieszkam tu na co dzien i wcale nei jest tak kolorowo. Ludzie sa mili, ale raczej oschli, czlowiek czuje sie tu skrepowany i niepewny. To kraina dla pustelnikow lub ludzi ktorzy wraz z rodzina chca uciec przed swoja przeszloscia. Scisle zasady i zadnych nagiec regulaminu. Oni maja straszne kompleksy, czuja sie gorsi i winni wobec Zydow, Polakow i wszytkich pokrzywdzonych w czasie IIwojny swiatowej, poniewaz patrzyli obojetnie przyjmujac wygodne pozycje. Pomijajac, zimna ktora trwa od listopada do kwietnia, gdzie pare dni temu bylo -32C tez nie jest przyjemna.
    oczywiscie milo jest tu przyjechac, ale nie polecam jako kraju na obranie swojej przystani zyciowej.
    pozdrowienia ze Szwecji, hey då!
  • Anonim

no bylismy w Szwecji na jagodach - w lipcu.... i mamy ciekawe przygody-wszystko szło najgorzej jak mogło; )
    nawet kasa w plecy wyszla...jedyny plus to że żeśmy sie psychicznie zachartowali - no i jeszcze 8kilo schudłem :)
  • _NikLaS_

jag tror att ni båda har aldrig varit i Sverige.
    Sorry, ze tak powiem ale pieprzycie. Fajny kraj, jedyna jego wada, ze to kraj wiejski. a z tymi zasadami to nie przesadzaj. Srednie pokolenie Szwedow jest jak z podrecznika ale mlodzi sa spoko. i wcale nie maja kompleksow, wrecz przeciwnie uwazaja sie za lepszych. no bo skad niby to uwielbienie dla niebiesko zoltych barw ?

bawcie sie dobrze misie jedzac surstströmmigar hehehe

narki, pzdr ze wschodniego wybrzeza
  • Anonim

zabiles mnie tekstem po szwedzku (bo to chyba po takiemu)....
    jej ja pamietam tylko - napisze jak sie wymawia zeby nie bylo - bejrplokkero i bejrsiuperro..czy jakos tak..
    hehe
    a tak poza tym to policja szwedzka mila jest; )
  • Anonim

zabiles mnie tekstem po szwedzku (bo to chyba po takiemu)....
    jej ja pamietam tylko - napisze jak sie wymawia zeby nie bylo - bejrplokkero i bejrsiuperro..czy jakos tak..
    hehe
    a tak poza tym to policja szwedzka mila jest; )
  • Carolinshen-stucked with German

hej san. woooow co wy tu piszecie normalnie szok.... sorry chyba sie nie zgodze .... super kraj....... fajne widzoczki i ludzie tez fajnie.... gdzie oni maja poczucie winy.. no co ty ja jeszcze takich nie spotkalam.. sorry..jezeli mam poczucie winy to jedynie dla arabow chyba i mozynow, bo to ich sprowadziaja i za nich placa socjalne... ale nie dla polakow.... to moje zdanie.... ale kraj jest extra ... ludzie moze i troche choldni. ale przynajmiej nie gadaj bzdur i jak powiesdza to przemysla to z 10000 razy. wice wiesz ze to nie bylo powiedziane od tak!!! Sverige RULZZZZZZ..... sa lange;)
  • Anonim

Hejsan alla !

Ja bedąc małym, wychowywalem sie w Szwecji w Sztokholmie u Babci .... mialem wtedy z 5 lat. Potem wracalem czesto do Sztokholmu ot tak na troche bez powodu bo pozostal mi wielki sentyment do tego kraju, ludzi, muzyki. Tam sie tez zakochałem w muzyce Marie Fredriksson, ktorą uwielbiam do dzis :)

Niestety ostsni raz bylem tam juz dawno zpomnialem jezyka a gdy aster city w warszawie zrezygnowała z TV4 juz calkowicie starcilem kontakt z tym krajem, jezykiem :(

Ale fajnie, ze jest takie grono i Fani szwecji :)

• _NikLaS_

nie fani tylko ja tam mieszkam heheheeheh
    ale kwas

Carolina masz zupełną rację tylko arabów i murzynów ściągają całymi tirami i czasami zastanawiam sie czy szwedzi aby na pewno są u siebie

Właśnie chłodni to oni nie są, poniewać ich jest tak mało, że starają siętrzymać razem. I są poza tym bardzo tolerancyjni dla obcokrajowców

dwa główne słowa, które oddają atmosferę to : duktig och jobbigt heheh

ps

strasznie male miasta wszyscy wszystkich znają i to jest wkurzające nic głupiego nie mozna zrobić hehehehehehehe

hmmm wiesz mowic chlodni nie myslalm ze sa hmm oschli i nie tolerancyjni. raczej mi chodzilo o to ze nie sa az tak wylewnie musisz duzo z siebie dac zeby oni tobie tez cos dali.. i wzbudzic wni zafanie itd.. jesli zaczna to doceniac to wtedy cool. Hmm a chlodni bo nie goracy tak jak wlosi.. i wcale nie narzekam ja tam wole ten typ vikingowski...po co duzzo mowic jak sie to mowi kazdemu oni przynajmiej cedza slowa:).. racja trzymaja sie razem. ale prze to tez ze jest ich malo a moze i nie przez to ale uwazaja sie za ten wyjatkowy najlepszy narud.. spytaj sie jaki kraj jest najfajniejszy i zawsze uslyszysz jak to jaki .. swe.... ja sie zgadzam ale nie do przesady , nie sa przeciez najlepsi w wszystkim.....
    Nikles przenies sie do sthlm; ) tamto miasteczko takie malusie to nie jest;) hihii napewno nie bedzie tak ze kady Cie zna;)
  • _NikLaS_

problem w tym, że w Stockholmie to obcokrajowcy żyją w gettach prawie, takie murzyńskie dzielnice (nic nie mam do ludzi afryki :]

Ale widzę, że mamy różne doświadczenia ze Szwedami. Mi się ciągle wydają, aż do przesady tacy ... przytulający do piersi heheh
    Zawsze się zainteresują zawsze ci pomogą i nie każą sobie na kolanach dziękować. Jak głosi stara zasada LAGOM !to takie ich motto
    i sądzę także, że tacy chłodni też nie są bo skąd by w takim razie było to chwalenie się wzajemne na każdym kroku duktig i duktig i jobbit

Lecz zgadzam się z tym, że uważają się za naród wybrany! Niebiesko żółty kolor na każdym kroku nawet na znakach drogowych eheh i co dwa kroki flaga wisi! przynajmniej nie mają kompleksów, z czym my mamy duże problemy

inna sprawa, że potrafią być obłudni

pzdr cały świat

hmmwiesz co tzn ja mam doswidcze nia narazie tylko dobre .... i zeczywiscie moi naj naj przyjaciele to w swe siedza,,, i to z nimi wyjerdzam jak polscy nawala!!! i sa mili ale czes moich znajomych polakow... ktozy tam mieszkaja jzu baaaaaaardzo dlugo ciagle mi mowi ze sa obludni i moze na poczatku sa milusi ale potem sie okazuje ze gadaja z twoimi plecami.. a tego nie jestemw stanie sprawdzic, z wlasnych doswiadczen moge powioedziec narazie tyle bardzo ich libie, i uwazam ze jak sie spytasz kogos to racze ci prawde powie... przynajmiej mam taka nadzije:)hmmm no so otwarci to racja bardzo latwo zn nimi nawiazac kontakt a nawet sami ci zaczepiaja zeby sobie poagadc ... isc tam na impreze samemu to nic strasznego nie to co w polsce!!! ale raczej mi chodzi o to ze ci typowi orginalni 100%szwedzi sa ufni do pewnego momentu a potem jak cie znaja juz z 1 rok lub 2 moga np odwiedzic cie czy cos takiego... my jestemy bardziej spontaniczni... ja tam jezdze co3 miesiace!!!ale to ich cecha i nie jest taka zla bywaja gorsze na swiecie:) pozdr
  • Anonim

Ja generalnie super wspominam znjomych z sztokholmu ... moze trafilem na taka grupe ... ale nprawde zliczyłem tam najbardziej udane imprezy z tymi ludzmi.... Moze dlatego iz nasza paczka byla polsko-szwedzka i szwedzka czesc starala sie troche nas nasladowc - bo zawsze stwierdzali " Wy polacy to sie umiecie bawic" he he
  • Alex

Carolin ja mysle, ze nawet nie trzeba miec nadziei, bo to jest pewne, ze pytajac kogos o pomoc - pomoze Ci. Jak pisalem juz w opisie tego grona (pozdrowienia dla wzys6kich od aministratora:) ) spedzilismy z qmplami caly miesiac w Szwecji...A ze mielismy troche problemow natury fizycznej to z gory bylismy skazani na Szwedow i przyanm szczerze, ze bylem bardzo zaskoczony in plus. Juz 30 km od Karlskrony zepsula nam sie piasta w samochodzie, bylismy unieruchomieni i poprosilismy szwedow o nocleg na ich posesji to nie dosc, ze zgodzili sie, to jeszcze dwoch z nich probowalo nam pomoc w naprawie samochodu o 23 to jeszcze przyniesli nam chleb z zapytaniem czy nie jestesmy glodni.

Kolejny raz z wielka uprzejmoscia spotkalismy sie w okolicach Mory. Bylo to juz po kataklizmie zwiazanym z naszym Fordem Sierra (nie polecam nikomu zadnego forda, mimo ze "ladnie sie prezentowal....."heheh). Poprosilismy pewna Polke, mieszkajaca od dlugiego czasu w Szwecji o pomoc w znalezieniu numeru telefonu do pewnej instytucji, a ona sama ze swojej strony zaproponowala, ze nam pomoze. Po czym swoim samochodem zawiozla nas w kilka miejsc (robiac jakies 30 km) i niezwykle angazujac sie w to, co robi....

Czy to jest mozliwe np. w Polsce?? Mysle, ze nie....

A generalnie Szwedzi juz chyba tacy sa z natury, ze zawsze kiedy spytasz ich o pomoc oni juz czuja sie zobowiazani, zeby Ci pomoc i doslownie na kazdym kroku spotkasz sie z ich zyczliwoscia, chociaz mimo wszystko mozna wyczuc pewien niepokoj, ale na pewno nie oblude w czasie kontaktu z nieznajomym.

Ale z drugiej strony (ten temat juz ktos poruszal na tym forum) sa tak wyciszonym narodem, ze chyba nawet po 70' nie chcialbym tam mieszkac na stale.Byc moze w takim sztokholmie jest inaczej (my niestety wiekszosc czasu spedzilismy w malych miasteczkach, w sztokholmie tylko 2 dni), bo niestety jadac przez znaczna czesc szwecji przez te wszystkie malutkie, czysciutkie i zadbane miejscowosci ma sie wrazenie, jakby tam nikt nie mieszkal - doslownie tak...

Ale mimo wszystko po tym miesiecznym wyjezdzie i tysiacu problemow sentyment do Szwecji pozostaje na lata, bo kraj sam w sobie jest prawuie genialny (pod wieloma wzgledami) i mysle, ze np. Polska mogla by sie uczyc w bardzo wielu dziedzinach

pozdrowienia dla wszystkich fanow tego kraju :)

hehe ale sie rozpisalem
  • Anonim

no oluś popisałeś sie - wypracowanie na 5...
    co tu dodac....
    spokój, cisza, pomoc... ale chcialem zauważyć ze ta chęć pomocy udziela sie turystom w tym kraju - jak zepsul nam sie definitywnie samochod (pood koniec) to Polacy gotowi byli nas przez pół Szwecji cholować do promu... sorry ale to nawet zabronione jest.. podobno.. a oni nic bo chca pomóc...
    wiec jednak cos w tym jest ze jak oni tobie tak i ty im...
    pozdrowki

kurcze o tym nie mam zielonego pojecia jak sie zachowuja jak cos ci sie zepsuje no nie wime nie mialam atkeij sytuacji . wiem jedno ze jak z imprez sie wraca to zeczywiscie jak zaprowadza cie na przystanek zrezygnuja z swojejgo busa albo porusza cala tunelbane zeby powiedziec i sie dowiedziec jak doejchac do danego miejsca jak sie nie wie!!! to mile na osotanie wakacje mnie to spotkalo, ni zdazylismy na ostatnia tunelbane i kicha . a taxy tam sa bardzo droge 400 koron placic zeby wrocicc do domu:( hmm kto wraca z imrezy z taka pozostalowcia kasy!! hmm i to tyle mozge powiedzoiec o ich pomocy bo nie mialam na szcescie okzaji skorzystac .... hmm ale ogolnie to nibye sa otwarci spoko zapraszaj cie do domu gzdie polak penwie potzrbuje troche czasu zeby zaprosic obca osobe.a ty mozesz poznac kogos 1 dnia a 2 juz jeste na obiedzie z cala rodzinka... milo.. chodz dziwnie, bo zanu inni to zby ciebie odwiedzic potzrbuja wiecej czasu hahha a szczegolnie jak rodzice sa w poblizu to duzo szwedow odrazu sie leakka.. hmm chyba tchurzliw...
    co jest fajne.. oni wogorl nie chca sie bic zero zaczepek zeby bujke sprowakowac... chyba tylko1 raz widzialm jak jakis szwed chcial sie z innym na imp pobic. ale oboje byli pijani!!!wracac tam sammaemu o 3 w nocy to nic stasznego a wracacj w polsce.. hmm mocni bym sie zastanawiala!!

hmm cool kraj naj nja jak dla mnie!!
  • Anonim

a ja uwilbiam szwecje i szwedow i jak tylko skoncze studia to tam wyjade i bede zyc dlugo i szczesliwie:)
  • ja.

hmm....mój wujek mieszka w Szwecji i teraz jadę do niego na święta...niestety on mieszka ok.30-50 km od Sztokholmu dlatego będę mogła tam zawitać tylko na 1 dzień...a nie chcę się tam zanudzić...może mi cos zaproponujecie?; )))))
  • Anonim

proponuje nocleg na dworcu z toaletą w pociągach zatrzymujacych sie... :) a poza tym to jakaś wycieczka 3h po mieście bez celu i nie oglądając w zasadzie nic ciekawego...
    hehe jak u mnie :)
  • ja.

aha...hehe...to może z tym noclegiem to ja się zastanowię, ale takie łażenie bez celu może wydać się być ciekawe; )))
  • Anonim

Kraj fantstyczny.. wręcz idealny na przystań życiową...=) Jeszcze nigdzie tak świetnie się nie bawiłam i nie poznałam tylu wspaniałych ludzi. Jeżeli będe miała taką możliwość to na bank tam wracam..i to na stałe=) Najlepsze są białe noce..=P
  • 1
  • 2
| |

kazdy kto byl, widzial i mu sie spodobalo - come on. Kazdy kto wyjechal do Szwecji (szczegolnie do ...

Fotki

Miejsca grona (0)