-
"Konwergencje" to jego sztandarowe dzieło, tak bardzo wskazujące na istotę czasów ponowoczesnych : http://www.kaliweb.com/jacksonpollo... , oczywiście w pozostałych jego dziełach również można doszukać się "stygmatu" epoki. Z pewnością jednak "Zbieżności" ujęte w kompozycję symboliki kolorystycznej ukazują wyjątkowo postmodernistyczną frustrację,a zarazem radość, iz jednowątkowy modernizm w końcu zakończył swoją hegemonię.Z pewnością pluralizm postmoderny ma konotacje bardzo ambiwalentne jednak to właśnie wielość egzegez jest tu cechą charakterystyczną.Ponowoczesno ść to z pewnością doba twórczej interpretacji,a action painting świetnie ukazuje zawirowania i przeróżne zawaluowania obecnej epoki.
A Wy jak widzicie twórczość Pollocka?
ps.Temat z dedykacją dla Echa; ) -
Nikołaj
Evka miło z Twojej strony za ten topic o Pollocku.
Jestem wielkim orędownikiem sztuki abstrakcyjnej-bezprzedmiotowej . Niestety ciężko jest do niej przekonać zwykłych odbiorców sztuki, którzy właściwie jak widzą prace Pollocka, czy innych abstrakcjonistów drżą z przerażenia i twierdzą, że tacy twórcy nie mają talentu, a przecież większość z nich jest po studiach plastycznych.
Stylistycznie twórczość Pollocka można podzielić na cztery kategorie.
Pierwszą grupę stanowią powstałe w latach 1935-41 rysunki ludzkich postaci, fantazyjnych istot i figuratywnych elementów. Są one rezultatem kilkuletniej psychoanalitycznej terapii odwykowej, której poddany został artysta alkoholik.
Druga grupa to pochodzące z lat 1942-47 obrazy zawierające charakterystyczną ekscentryczną ikonografię, zrodzoną w skutek reakcji na wpływy surrealizmu.
Improwizowane malarstwo Pollocka nazwane przez krytyków "wzorem >>all-over<<", nie opowiadało, żadnych historii, nie używało żadnych symboli i nie wprowadzało w świat wyobraźni- było tylko emocjonalnym uchwyceniem chwili. Pozbawiony kontroli, nie panujący nad sobą Pollock prowadził szaloną, cielesną grę z obrazem. Przyczynił się w ten sposób do stworzenia nowego wizerunku artysty, w którym osoba twórcy staje się tak samo ważna jak dzieło. -
Nad brakiem symboliki to możemy polemizować,sam tytuł "Konwergencje" świadczy o jakimś przesłaniu,choć niektórzy uparcie twierdzą,że autentyczny tytuł obrazu to "Kompozycja", ja sądzę że to negowanie ukrytych sensów poprzez uproszczenia.Echo,a nie sądzisz,że emocje tez niosą przesłanie???
-
Kamil
Gdzie Pollock, a gdzie postmodernizm? Ja rozumiem, że to fajne określenie, pojemne, ale na miłość boską, ma jednak pewne znaczenie! Action painting to głównie lata 50-te, Jencks napisał "Language..." w 1977, a Lyotard "Kondycję.." w 1979.
Pollock, z całym swoim dynamizmem i emocjami (w końcu to ekspresjonizm), jest wciąż jeszcze "niewinny", jeszcze nie wszystko powiedziano, jeszcze nie czuje potrzeby dialogu z przeszłością. Czyli zaprzeczenie PM. -
-
Nikołaj
Prace Pollocka są według mnie bardzo wewnętrzne, ale nie widzę w jego twórczości jakiś konkretnych symboli. Myślę, że żaden malarz sztuki bezprzedmiotowej tak dobitnie nie ukazywał swoich wewnętrznych stanów emocjonalnych jak właśnie Pollock. -
Kamil
I w tym właśnie może być uznany za jednego z ostatnich artystów "romantycznych"- bo mz to właśnie z romantyzmu, a nie od Pollocka dopiero, pochodzi ta rola artysty, równie ważnego lub ważniejszego od swego dzieła.
Późniejsza sztuka już nie może sobie pozwolić na swobodną ekspresję siebie przez twórcę- bo może to zrobić jedynie pośrednio, przez odniesienie do już istniejących tekstów. -
miss scare
Nie potrafie określić dlaczego cenie Pollocka. Nigdy nie przepadałam za tego rodzaju malarstwem. Jednak w jego obrazach jest szaleństwo, nieopisana ekspresja i dynamika.
Coś w tym jest....:) -
Nikołaj
Ja w sztuce poszukuje przede wszystkim zjawisk. Sztuka dla mnie powinna być zjawiskowa, a twórczość Pollocka właśnie taka jest.;)
Czy ktoś może wie ile kosztują obrazy Pollocka??? -
Anonim
troche z innej bajki ->
wczoraj na TVP 2 byl film "pollock" w rezyserii Eda Harrisa, i z nim w roli glownej. chyba nawet jakis oskar byl.
polecam :) fajnie bylo obejrzec rozwoj Pollocka jako czlowieka i jako artysty. dobrze zrobione :) -
LEFT FOR FB
film był świetny. A oscara niestety nie było. ale dwie nominacje były - Ed Harris (dla najlepszego aktora pierwszoplanowego) i Marcia Gay Harden (dla najlepszej aktorki drugoplanowej). -
Anonim
widziałam ten film, tez bardzo mi się podobał.. A Pollocka cenię za to, że wymyślił coś swojego.. i w dodatku to "cos" bardzo mi się podoba :) -
Anonim
-
Latający Mrówkojad
wracając do cen obrazów Pollocka z jakieś 2 lata temu w panoramie zapodali newsa że jedna pani, co się okazało po latach, miała na strychu obraz pollocka. Kupiła go na tych słynnych sąsiedzkich wyprzedażach za 2$ , właścicielka chciała sprzedać go za 5 ale pani powiedizała że chętnych nie widzi i wytargowałą na 2... potem go chyba opcheła za ponad milion no może dwa.. :] -
Anonim
Moja babcia ma w domu obrazek Nikifora :) Dał go kiedyś jej mamie, czyli mojej prababci w zamian za to, że poczęstowała go bułką. Ciekawe ile byłby wart.. :P -
Latający Mrówkojad
-
Anonim
-
Latający Mrówkojad
-
-
Nadiia Err
do autorki posta: wypowiedź o postm. w duchu modernistycznym;)
ale brawo, słusznie Pani zauważyła, że dzisiejsza epoka posiada zawirowania, oj posiada!
jak się malowało martwe natury kiedyś, krajobrazy czy portrety, to rzecz jasna tylko dlatego, ze tamta epoka zawirowań nie posiadała.
i bardzo ładnie z Pani strony ,że nam Pani wyjaśniła, iż postmodernizm to doba twórczej interpretacji. teraz już wiemy, ze pollock to nie półidiota co machał na oślep łapami uzbrojonymi w pędzle, a artsyta przez duże a tworzący sztandarowe dzieła. i to postmodernistyczne, ze hej!
ale ciekawe, ze widzisz w jego dziełach "radość,że jednowątkowy modernizm zakończył swoją hegemonię".
myślisz, że gościu tak się cieszył, że modernizm zakończył hegemonię, że postanowił farbą sobie pokapać? i dlatego stworzył dzieła 100%modernistyczne?:):):)
-
Anonim
nie, chyba raczej nic nie łączy Nikifora z Pollockiem, tak mi sie przypomniało jak przeczytałam o tej pani co sprzedała obraz Pollocka :)