sztuka nowoczesna [2188]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Balek

Ostatnio przygotowując materiały do zajęć z maturzystami zastanawiałem się nad realizmem magicznym w sztuce. Jak to jest, że taki poboczny prąd malarski zbudował taki niesamowity nurt literacki. Czy medium (płótno) nie było odpowiednie? Czy po prostu autorzy nieciekawi? Wiem, że RM to nie najnowsza sztuka, ale temat chyba ciekawy...
  • Anonim

Medium odpowiednie, autorzy ciekawi tez byli, tylko jak to zwykle w przypadku rzeczy niebanalnych i niezrozumialych, prad ten mial i ma malo odbiorcow. latwiej napisac ksiazke, opisac rzeczxy niezrozumiale i dac czytelnikow pole do popisu wyobrazni.
  • PetEr

BALEK imponujesz mi! heheh
  • Balek

:>
  • Grono.Net

tendencje swiatka artystycznego neistety sa mocno okrojone, artysta musi tworzyc obrazy wyabstrahowane i odizolowane od realizmu. Dlaczego realizm magiczny uwazalnyjest za temat banalny i blahy? otoz trudno mi powiedziec, byc moze dlatego ze trudno tu o nadinterpretacje. Poza tym akademizm nie lubi cukierkowosci nazbytniej, badz tez naiwnosci w obrazowaniu, to rowniez moze byc to.
    Jednakowoz chwilowo realizm magiczny skupia sie w dziale anime/mangi jelsi moge sie tak wyraznic, gdyz tamma szerogie grono odbiorcow.
    Sek w tym, ze rysowanie/malowanie z wyobrazni jest neizwykle trudne, ilez trzeba sie namalowac/narysowac "z rzeczywistosci" by to co przelane zostalo na papier z imaginacji bylo naprawde realne i takmozliwe, az moznaby uwierzyc w jego istnienie. I przez to rzeczywiscie latwiej jest napisac ksiazke czy film niz namalowac...
  • Balek

Nie wydaje mi się, żeby jakaś ze sztuk "była łatwiejsza" od drugiej. Dobra sztuka bez różnicy na nośnik przekazu jest zapewne tak samo trudna do zrealizowania, czy to namalowaie obrazu, napisanie książki czy nakręcenie filmu...

:>
  • Grono.Net

alez nei mowie, iz ktoras jest latwiejsza czy trudniejsza :] zgadam sie ze stwierdzeniem, nie do konca,ale w wiekszosci. Mowie tylko jak to wyglada od strony akademickiej i pseudo akademickiej.

Poza tym pojęcie sztuki trudnej nie polega tylko na trudnej w wykonaniu, ale o stopien byc moze... przesycenia intelektualizmem i brakiem doslownosci.. badz tez jesli ktos woli - by odczytac pewne dziela w pelni potrzebna jest ogromna, szeroko pojeta i rozumiana wiedza. Ci "intelektualisci" nie rozumieja Realizmu Magicznego jako "trudnej" w tej klasyfikacji.

Ale ja sie nei znam, tylko gadam od rzeczy :> bo za duzo matematyki sie ucze
  • Balek

hiehie a moze lepiej 5744+4545(437/344)!
  • Grono.Net

to jest jeszcze proste, lepiej opowiedziec o wszystkich formulkach zwiazanych z badaniem przebiegu funkcji... :>