sztuka nowoczesna [2188]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • BArtek .

• BArtek .

• Anonim

Nie chce mi się tam patrzeć. Możecie w skrócie powiedzieć o co chodzi? A może się zmuszę...
  • Poray

"W dniu 25 września 2008 władze Warszawy poinformowały architekta Christiana Kereza o wstrzymaniu prac projektowych na czas nieokreślony."

masa komplikacji. no tak.

z jednej strony ok. nie jestem fanem tego projektu. mimo że Kerez jest bardzo dobrym architektem i naprawdę strasznie fajne zrobił Kunstmuseum w Liechtensteinie. ale warszawskie MSN akurat trochę nijakie. typowy pawilon wystawowo-muzealny

a z drugiej strony - masakra. jeśli chodzi o samą idee muzeum w stolicy. Już u zarania tej akcji pojawiły się jakieś chujowe konflikty personalne, ideowe etc. etc. jak że wszystkim w Polsce :)

ja bym na miejscu ekipy zwolenników MSN nie cackał się i spróbował po partyzancku w geście protestu zaaranżować jakąś dużą bezpańską przestrzeń, by jakoś zamanifestować że takie miejsce jest potrzebne, bo chyba nie czują tego władze miasta. Albo może lepiej zaadaptować jakiś stary obiekt, niekoniecznie w centrum (i tak już tam za dużo wszystkiego). Pojawienie się takiej ważniej instytucji w jakiejś nie-atrakcyjnej nie-centralnej dzielnicy pewnie by wprowadziło pewną rewitalizacje, ożywienie otoczenia. A nie taka kumulacja bezsensowna i banalna.
  • monty_fr

poray, rzecz raczej oczywista ze na czas przygotowan do eoro 2012 wszystkie inwestycje typu Muzeum SN beda mocno wsytrzymane. Cammman.
  • Latający Mrówkojad

Bez przesady - warto poczekać. miejsce jest dobre, Kerez w czasie tego swojego 'turnee' po polskich uczelniach tłumaczył swoją koncepcję i w przekonujący sposób objaśnił wszystkim dlaczego akurat to ma sens w tej konkretnej przestrzeni itp. żal, że znów polska strona nawala..( to jakieś kuriozum, że architekt musi jezdzic po kraju i przepraszać, że wygrał konkurs, a pan przewodniczący sie boczy bo jego faworyt nie został doceniony..a teraz znó jakieś problemy ) mistrzostwa swoją drogą, w sumie skoro spodziewamy sie najazdu obcokrajowców nadarza sie idealna okazja by promować polską sztukę..
  • BArtek .

• Latający Mrówkojad

no :)
  • BArtek .