-
J.
-
Nikołaj
Salvadore Dali z czasem popadł w monotematyczność i "monotechniczność" w swojej twórczości. Ciągłe zaskakiwanie odbiorców swoimi zagadkowymi obrazami staje się nudne.
Tylko proszę- nie bijcie, ale nie jestem wielkim orędownikiem twórczości Salvadora, szkoda że tylko ta postać kojarzona jest najczęściej z surrelalizmem i wogóle malarstwem XX wieku( A Magritte?? Ernst?? Miró?? Delvaux?? de Chirico- ale o nim już jest mowa; )), To też są Wielcy Artyści tamtego okresu, ale często pomijani.
Salvador Dali jest zbyt oczywisty- jak dla mnie.
Proszę mnie nie bić i nie rzucać mięsem!; ) (:
Wiem, że Wszyscy go kochają; -) -
Anonim
ja tam go nie kocham, ze wszystkich surrealistów jest dla mnie najmniej ciekawą postacią, no i taki pospolity się zrobił, a ja nie lubię lubić tego, co wszyscy;) -
kozerka
ja tym bardziej go nie kocham!!! nawet nie tyle,że ciekawą postacią nie był - bo dosyć jednak barwną, ale jego malarstwa akurat wogóle nie lubię. A i popieram, że Magritte o nieeeeeeeeeeeebo lepszy(mimo że wogóle za estetyką surrealizmu raczej nie przepadam,to Magritte tu jest absolutnym wyjątkiem). -
-
Nikołaj
Wybaczcie najmocniej!
Ale zawsze mam takie "szczęście", że co spytam kogoś o ulubionego malarza to słyszę Salvadore Dali.
MY, WY jesteśmy wyjątkami; ) -
wykrzyknik ulicy
"estetyka surrealizmu" - to jest dla mnie zagadka, bo mimo podejmowanych bez entuzjazmu prób, czegoś takiego nie ustaliłem.
A Dali niczego sobie wszakże. Nie mozemy przecież lecieć na Dalego tylko dlatego, że stał się w mowie trawie kolejną ucieczką od odpowiedzialności w prowadzonych dla tuningu mózgu nazbyt płytkich rozmowach o zjawiskach kultury.
Dali to jednak nie był napompowany balonik z narysowanymi wąsikami ! -
ewu
a czy ktos byl na wystawie dali w narodowym? warto isc? bo niedlugo sie konczy i nie wiem czy sie wybrac, czy nie... -
michalina
-
コム・デ・ギャルソン
hm moim zdaniem dali jest świetny ale nie można popadać w przesadyzm w zachwycaniu sie nim.zresztą tak jak we wszystkim.
stworzył dzieła niepowtarzalne ale trzeba też mieć na uwadze to, że nie rozwijał się wszechstronnie.
zamknięty surrealizm.
-
ACTION!
Dali Dali;]
Dali ma w sobie to coś.
Ten szał w oczach i wąsie;]
Moim zdaniem ma osobowośc. -
Devil's Plaything
nie no mi z surrealizmem jeszcze sie Frida Kahlo kojarzy;)
ale przyznam sie ze jak malarstwo>>pbraz powinno wzbudzac emocje..mnie poruszyło "Miasto szuflad" az łza mi sie zakreciła w oku, bol zawsze 100 razy bardziej oddziałuje na obserwatora niz radosc -
olaboga
właśnie, jak wystawa?
bo ja za Dalim nie przepadam, bo choć pomysły czasem ma niezłe (portrety Gali na przykład), to sama kolorystyka najpopularniejszych obrazów doprowadza mnie do szału.
A w Narodowym ten Dali podobno nie aż taki dalowy... Że niby z lekka ugrzeczniony, tak słyszałam.
Ktoś był? -
Я
kazdy artysta ma cos w sobie, i w swojej tworczosci jednym podoba sie to, innym co innego dyskutowanie w ten sposob, dali jest do dupy a inny fajny bo... a kolejna osoba -> nie dali jest zajebisty, do niczego nie dojdziecie, to tak jak z kawa ktos ja lubi innemu nie smakuje; ] -
olaboga
dlatego chociażby wprowadziłam prywatne rozróżnienie na obrazy z Galą i obrazy powszechnie znane. Oczywiście, że sprawa jest bardzo indywidualna, tak jak nie zawsze można powiedzieć "mój ulubiony malarz", bo każdy artysta czasem zupełnie odbiegał od np. klimatu swoich pozostałych dzieł, czasem mu coś nie wyszło itd. Poza tym można lubić jeden-dwa obrazy, a całej twórczości nie.
Ale co z wystawą? Warto iść?
Bo się chyba kończy jakoś niebawem. -
J.
masz racje, ja tylko pytam, co sądzicie, wg mnie jest fajny, choc to nie oznacza,że lubie tylko go, koniec. kropka. A pytanie zadane akurat, bo wystawa w Polsce, chciałam sie dowiedzieć, co sadzicie na jego temat. Tyle,pozdrawiam -
ACTION!
Ja byłam na wystawie i...no jak to w Polsce, nie przywiozą przecież najznakomitszych dzieł.
Nazwali wystawę "Dali ilustrator" i to usprawiedliwiło fakt,że pokazali głównie jego ilustracje robione na zamowienie dla firm, jakieś prywatne bazgrołki itp. Co nie oznacza,że tu było do końca słabe.
Podobało mi się,podejście do Dalego nie od strony wielkiego surrealisty/innowatora/ekscent ryka ale po prostu grafika. Choć niektóre elementy wystawy sa wykonane chyba dla wycieczek szkolnych.... -
matti v
ja mam reprodukcje "apparition of face and the vase on the beach" i bardzo sie ciesze:) bo mi sie podoba i caly czas cos nowego tam znajduje. :D -
Anonim
to samo wisi u mnie nad monitorem, patrze sie zawsze jak sie zamyślam i strasznie mi sie to zakodowało w głowie :) -
Grono.Net
nie odpowiada mi tworczosc daliego, jedank byl bardzo ciekawa postacia, mial wspanialy zyciorys, a powracajax do sztuki, to jest malo ciekawa wrecz nudna -
Anonim
Ja oceniam obrazy Dalego nie na zasadzie: podoba/nie podoba, ale intryguje/nie intryguje. Wydaje mi sie, ze o to mu właśnie chodziło. Czasami pierwsze ogólne wrażnie danego obrazu nie jest pozytywne, ale zaraz zaczynam dopatrywac się tych wszystkch szczególików, rozrzuconych, ukrytych i dzieło nabiera innego wymiaru. Czuje sie jak detektyw, a kazde rozpracowanie symbolu, czy dopatrzenie się motywu z dzieł innych artystów powoduje małą satysfakcje. To jak labirynt-albo w niego wchodzisz albo nie:)