-
ma.leb
HEJ HEJ,
wybieram się w lipcu do W. Brytanii, w tym 2 tyg spędzę w szkocji, z czego tydzień będę w Edynburgu a tydzień mam pojeździć z przyjaciółką, która tam od roku mieszka.
Co radzilibyście mi obejrzeć gdzie poza Edynburg pojechać? -
* / ///////////// *
Loch Ness, i inne okoliczne jeziorka z pieknymi widokami:) po górach sobie pochodźcie Pentlandy Rulezzzz -
Wieczny student...
polnoc szkocji - najlepsze widoczki (najlepszy jest najbardziej wysuniety cypelek zwany John of groats) -
Tomas Suski
w edynburgu zobacz wschod slonca na Calton Hill, zgub sie w malych uliczkach wielopoziomowego Old Town, zobacz malownicze zaulki Stockbridge, przejdz sie promenada plazy w Portobello, zdobadz szczyt Arthur's Seat, zjarzyj do nadmorskich pubow w Leith, odwiedz Cramond Island (sprawdz wczesniej czas przyplywu, zeby nie utknac tam), jedz rowerem wzdluz Water of Leith Walkaway az do Balerno...
a to i tak bedzie tylko maly skrawek tego co morzesz zobaczyc w tym miescie.... -
-
* / ///////////// *
warto tez w nocy usiąsc na murku na Calton Hill i panorame Edynburga nocą oglądnąc... beautiful (przy dobrej pogodzie;P) -
Tomas Suski
ano prawda to - poza tym wschody slonca na Calton Hill rowniez sa warte przezycia (chyba ze pada)
ostatnio mialem okazje podziwiac az dwa razy z rzedu; -)
a co do gor tak jak napisalas - pentlandy rullz
choc male.. -
* / ///////////// *
małe ale jare:P
nigdy nie mialam okazji wschodów ogladać... ale skoro mowisz ze warto to moze po jakiejs imprezie akurat bede w okolicy:) -
Agat
Całe HIGHLANDS!!!
Najlepiej wybrac sie z plecakiem albo rowerkiem i po prostu chlonac atmosfere.
A majac dwa - trzy dni warto sie rowerem (albo na miejscu wypozyczyc) na wyspe Arran, nazywana Szkocja w miniaturze - morze, gory, owce, foki i piekne widoki (ale mi sie zrymowalo; )
Ogolnie Szkocja cala jest piekna i klimatyczna, ale ma jedna wade - DESZCZ!!!
Mieszkalam pol roku w Glasgow i tylko raz zdarzyly mi sie dwa dni pod rzad bez deszczu! -
Agat
W ogole wszystkie szkockie wyspy sa niesamowite i warte odwiedzenia.
Polecam tez Isle of Skye :) -
Gosiiak
-
Anonim
ja tam pubów w leith nie polecam. za to wschody słońca na calton hill jak najbardziej. i isle of skye też. a w glasgow koniecznie przejażdżkę metrem, zwanym clockwork orange (jak spojrzysz na plan metra zrozumiesz dlaczego) i budynki zaprojektowane przez charlesa rennie mackintosha i wnętrze herbaciarni willow (oblegana przez turystów, ale warto się przemęczyć) i knajpę nice'n'sleazy i galerię sztuki współczesnej i the burrell collection i... i hostel macbackpackers przy park terrace :) -
Anonim
kochani, czy wy aby z tym deszczem nie przesadzacie? powiedzcie ze nie jest tak zle... -
owocowo
-
Anonim
-
Anonim
czyli uczynię z tego swoją mantrę i będę sobie gadać "deszcz jest fajny, deszcz jest fajny, deszcz jest fajny..." :D -
* / ///////////// *
-
Anonim
wiatr też jest. radzę zabrać naprawdę nieprzemakalną kurtkę, albo porządny parasol. bo taki składany to mi wiatr połamał i porwał w trymiga! -
jos
arran w szkocji?
uhty; p
:)
mekintosz to naprawde był niezły typ :) piękna architektura! -
Tomas Suski
-
Ola
przede wszystkim nieodwołalnie highlands, im więcej, tym lepiej. kto nie widział highlands, w ogóle nie widział Szkocji. jeśli możesz, jeździj z macbackpackers. mają wybitnie sympatyczne hostele w highlands, w Edynburgu i Glasgow też. warto zobaczyć Skye. A przede wszystkim słuchać, jak Szkoci mówią o Szkocji - są w tym świetni, przynajmniej ci, z którymi miałam do czynienia.