Szkocja [917]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ma.leb

HEJ HEJ,
    wybieram się w lipcu do W. Brytanii, w tym 2 tyg spędzę w szkocji, z czego tydzień będę w Edynburgu a tydzień mam pojeździć z przyjaciółką, która tam od roku mieszka.
    Co radzilibyście mi obejrzeć gdzie poza Edynburg pojechać?
  • * / ///////////// *

Loch Ness, i inne okoliczne jeziorka z pieknymi widokami:) po górach sobie pochodźcie Pentlandy Rulezzzz
  • Wieczny student...

polnoc szkocji - najlepsze widoczki (najlepszy jest najbardziej wysuniety cypelek zwany John of groats)
  • Tomas Suski

w edynburgu zobacz wschod slonca na Calton Hill, zgub sie w malych uliczkach wielopoziomowego Old Town, zobacz malownicze zaulki Stockbridge, przejdz sie promenada plazy w Portobello, zdobadz szczyt Arthur's Seat, zjarzyj do nadmorskich pubow w Leith, odwiedz Cramond Island (sprawdz wczesniej czas przyplywu, zeby nie utknac tam), jedz rowerem wzdluz Water of Leith Walkaway az do Balerno...
    a to i tak bedzie tylko maly skrawek tego co morzesz zobaczyc w tym miescie....
  • * / ///////////// *

warto tez w nocy usiąsc na murku na Calton Hill i panorame Edynburga nocą oglądnąc... beautiful (przy dobrej pogodzie;P)
  • Tomas Suski

ano prawda to - poza tym wschody slonca na Calton Hill rowniez sa warte przezycia (chyba ze pada)
    ostatnio mialem okazje podziwiac az dwa razy z rzedu; -)

a co do gor tak jak napisalas - pentlandy rullz
    choc male..
  • * / ///////////// *

małe ale jare:P
    nigdy nie mialam okazji wschodów ogladać... ale skoro mowisz ze warto to moze po jakiejs imprezie akurat bede w okolicy:)
  • Agat

Całe HIGHLANDS!!!

Najlepiej wybrac sie z plecakiem albo rowerkiem i po prostu chlonac atmosfere.

A majac dwa - trzy dni warto sie rowerem (albo na miejscu wypozyczyc) na wyspe Arran, nazywana Szkocja w miniaturze - morze, gory, owce, foki i piekne widoki (ale mi sie zrymowalo; )

Ogolnie Szkocja cala jest piekna i klimatyczna, ale ma jedna wade - DESZCZ!!!

Mieszkalam pol roku w Glasgow i tylko raz zdarzyly mi sie dwa dni pod rzad bez deszczu!
  • Agat

W ogole wszystkie szkockie wyspy sa niesamowite i warte odwiedzenia.

Polecam tez Isle of Skye :)
  • Gosiiak

WSZYSTKO!!
  • Anonim

ja tam pubów w leith nie polecam. za to wschody słońca na calton hill jak najbardziej. i isle of skye też. a w glasgow koniecznie przejażdżkę metrem, zwanym clockwork orange (jak spojrzysz na plan metra zrozumiesz dlaczego) i budynki zaprojektowane przez charlesa rennie mackintosha i wnętrze herbaciarni willow (oblegana przez turystów, ale warto się przemęczyć) i knajpę nice'n'sleazy i galerię sztuki współczesnej i the burrell collection i... i hostel macbackpackers przy park terrace :)
  • Anonim

kochani, czy wy aby z tym deszczem nie przesadzacie? powiedzcie ze nie jest tak zle...
  • owocowo

nie jest tak żle, jest mokro.
  • Anonim

deszcz jest fajny :)
  • Anonim

czyli uczynię z tego swoją mantrę i będę sobie gadać "deszcz jest fajny, deszcz jest fajny, deszcz jest fajny..." :D
  • * / ///////////// *

lepszy deszcz niz wiatr... (wiatr jest dobry tylko na deske)
  • Anonim

wiatr też jest. radzę zabrać naprawdę nieprzemakalną kurtkę, albo porządny parasol. bo taki składany to mi wiatr połamał i porwał w trymiga!
  • jos

arran w szkocji?
    uhty; p
    :)

mekintosz to naprawde był niezły typ :) piękna architektura!
  • Tomas Suski

i niezly komputer....

ups chyba grono pomylilem ; -)
  • Ola

przede wszystkim nieodwołalnie highlands, im więcej, tym lepiej. kto nie widział highlands, w ogóle nie widział Szkocji. jeśli możesz, jeździj z macbackpackers. mają wybitnie sympatyczne hostele w highlands, w Edynburgu i Glasgow też. warto zobaczyć Skye. A przede wszystkim słuchać, jak Szkoci mówią o Szkocji - są w tym świetni, przynajmniej ci, z którymi miałam do czynienia.
| |

Jesli Szkocja jest Ci bliska, pragniesz odnalezc siebie na wyspach, lub po prostu wyjechales lub...

Fotki

Miejsca grona (1)