Szkocja [917]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

właśnie się dowiedziałam....:)

jadę tam na lipiec i sierpień:)

jeszcze nie wiem jakie pytania Wam zadam,ale pewnie będzie ich kilka, ech!
  • Tequila

ale ja Ci zadam pytanie :P
    jedziesz tam do pracy? jesli tak to do jakiej jesli mozna wiedziec..;)
  • _Anubi$_

ja tez tam jade tylko ze wczesniej koniec maja moze sie spotkamy Abroath blisko Edynburga widzialem zdjecia cudne sa pozdrawiam
  • Anonim

Tequilko, może...., może na wakacje...ale raczej wakacje spędzone z taką szkocką rodzinką i jej dziećmi...czy jesteś może z jakiegoś urzędu...;-)

wczoraj koleżanka, która była w tamtym roku przyniosła mi przepiękny album o Szkocji z przecudnymi zdjęciami, odrazu poczułam klimat...a oglądając fotki zrobione przez znią trochę wyglądało to tak jakby, przeglądać fotosy z jakiegos filmu...bo tak bajeczne te okolice....ech

a bedę mieszkac na przedmieściach Edynburga...dokładnie jeszcze nie wiem,ale wszystko wskazuje na to,ze tam pojadę....
  • Tequila

absolutnie nie jestem z urzedu..;P
    po prostu rok temu byłam z Szkocji i pracowalam jako au pair...a w tym roku tez chce tam jechac, ale do pracy..stąd też moje pytanie :)
  • Anonim

o super, no to może jakieś dobre rady...:)

rodzina do której jadę, mieszkała wcześniej w jakiejś innej miejscowości ,a teraz się przeprowadzili, jak bedę już wiedziała co to była za nazwa to napiszę...

i mam mnóstwo;-) pytań do Ciebie w takim razie...

pozdrawiam panią nie urzędniczkę; -)
  • Tequila

nie ma problemu, chętnie odpowiem..i udziele kilku baaardzo cennych rad; ))
  • Grono.Net

ja jadę na wakacje, a może i na cały rok. fajnie byłoby kogoś tam spotkać.
    sporo polaków jest w miejscowości aviemore, takim ichnim zakopanem. zresztą tam właśnie jadę. ponoć jakas kobieta z polski załatwia zatrudnienie w tamtejszym kompleksie hotelowym za 1000 zł. to się opłaca.

a w edynburgu koniecznie odwiedzić trzeba knajpkę forest! bardzo fajni ludzie.
    za to w glasgow koniecznie na koncert mogwai.
  • eM

Ja też jadę do Szkocji, prawdopodobnie do Aberdeen albo Edynburga, jeszcze nie wiadomo. Na ok. 1,5-2 miesiące, do pracy. Wyjeżdżam jak tylko uporam się z sesją, prawdopodobnie koniec czerwca - początek lipca. Czym najbardziej się opłaca tam dotrzeć? Samolotem czy może autokarami? Pzdr
  • Bananek

Zasadniczo jezeli planujesz Edynburg mozesz leciec samolotem powinnas sie rozejrzec za ofertami tanich linii lotniczych najpierw do londynu a stamtad do Edynburga masz jeszcze duzo czasu ale im wczesniej to zrobisz tym wieksza szansa na jakas okazje. Mozesz tez sprobowac autobusem Eurolines do londynu i potem National express do Edynburga badz Aberdeen gdzie chcesz(( obie firmy ze soba wspolpracuja i bilet do samego Aberdeen mozesz zakupic juz w polsce)
  • Bananek

Zasadniczo jezeli planujesz Edynburg mozesz leciec samolotem powinnas sie rozejrzec za ofertami tanich linii lotniczych najpierw do londynu a stamtad do Edynburga masz jeszcze duzo czasu ale im wczesniej to zrobisz tym wieksza szansa na jakas okazje, wowczas powinno wyjsc szybciej taniej i wygodniej. Mozesz tez sprobowac autobusem Eurolines do londynu i potem National express do Edynburga badz Aberdeen gdzie chcesz(( obie firmy ze soba wspolpracuja i bilet do samego Aberdeen mozesz zakupic juz w polsce)
  • eM

A możesz mi coś konkretnego powiedzieć o Aberdeen? Jakie jest to miasto?
  • Bananek

Coz w Aberdeen osobiscie nie bylem wiec trudno mi podac jakies konkrety. Znam natomiast kilku szkotow z Aberdeen i okolic i wiem ze ich akcen jest straszny, jeden z najtrudniejszych jakie slyszalem, a znajomy szkot ktory tam pracowal mowil ze sam sie przez kilka miesiecy uczyl nowych slow;] Polecam natomiast Edynburg jak najbardziej to miasto ktore kocham - kiedys sie tam osiedle a okres w ktorym planujesz wyjazd jest najlepszy do odwiedzenia Edynburga wlanie gdyz przez sierpien trwa niesamowity festiwal teatralny
  • Anonim

Marika- wracając do tematu samej podróży- radzę zarezerwować bilet już teraz, jak mówią sesja nie zając- nie ucieknie a tanie bilety tak. ja lecę pod koniec czerwca i bilecik już mam.
    polecam więc easy jeta z wawy na london luton i stamtąd też easy jetem do edynburga- obecnie w obie srtrony jakieś 650 zł więc naprawdę okazja.
    podobnie jak kolega Aberdeen zdecydowanie odradzam- przez wiekszość czasu zastanawiałabyś się nad tym co oni w ogóle od Ciebie chcą!!!
    pzdr
  • eM

Ok, samoloty sobie sprawdzę, a jeśli chodzi o to Aberdeen to obawiam się, że właśnie tam wyląduję (nie ode mnie to zależy, ktoś po prostu mi załatwia tę pracę), ale jakoś damy rade, hehe :)
  • Anonim

ja tez jade na wakacje tam mieszkac ale to nie pierwszy raz; ) juz trzeci :D
  • Nell

UK, eh, my luv :) Powiedzcie szczerze, jakie są traz szanse pracy w Szkocji? Edinburgh, West Highlands? A może Londyn pewniejszy? Całe wakacje chiałabym tam spędzić :D
  • * / ///////////// *

o prace w edunburgu bardzo trudno, w zeszlym roku miesiac szukalam i udalo sie tylko po znajomosciach wiec najlepiej jedz tam gdzie masz znajomych
  • * / ///////////// *

* edynburgu mialo byc:)
  • Wujo

To zależy wyłacznie do jakiej pracy jesteś w stanie się "zmusić". Z bardzo dobrą znajomością języka naprawdę nie ma problemów
| |

Jesli Szkocja jest Ci bliska, pragniesz odnalezc siebie na wyspach, lub po prostu wyjechales lub...

Fotki

Miejsca grona (1)