-
Anonim
dodatek do dzisiejszej gazety wyborczej - gielda szkol wyzszych.
swps reklamuje sie swoim nowym haslem "Studia Wiedza Praktyka Sukces", ktorego nie mam potrzeby komentowac.
interesujace jest natomiast haslo wydzialu psychologii uw, ktore brzmi "Numer 1 w Polsce, numer 1 w Warszawie".
:)
pozdr,
andrzej -
Stvoy presents
Jaka kurwa praktyka - przeciez u nas prawie wogole nie ma praktyk
ehh jak siekne! -
..::d[*_*]b::..
Wiesz, swego czasu Koźmiński rozpoczął kampanie billboardową na mieście, na którą odpowiedział Łazarski (i notabene zjadł Koźmina i rozmachem i pomysłem, ale już nie bede wnikał w szczególy dlaczego). To była ta kampania WSHiP ze studentem, ktory mial usmiech jakby spał z wieszakiem w ustach i hasłami "Wybrałem ... (np Prawo)" i "Nr 1 w rankingach". Łazarski w rankingu pierwszy był chyba raz (nie neguje, ze szkola jest mocna, szczegolnie jezeli chodzi o handel miedzynarodowy, prawo juz mniej po rozłamach wewnętrznych, ale to tez ich konik), co nie przeszkadzało im tego uzyc w takim kontekscie, jakby bili konkurencje non stop na głowę.
SWPS ma na rynku psychologii naprawdę mocna pozycję (konkurencja mniejsza niz wsrod szkol stricte biznesowych, w dodatku słabiutka, nie dorasta do piet), rywalizuje praktycznie tylko z wydziałami psych. w uczelniach publicznych. Wystarczy ze UW raz było pierwsze i tak samo sie moze tym chwalić.
Co nie zmienia faktu, że SWPS i tak ma super kadre i będzie szło do góry (z bodajze 6 miejsca obecnie). Tak jak Koźmiński jest numero uno w zarządzaniu (wyróżnienie komisji akredytacyjnej), choc prestiz nie ten co SGH.
Ale spoko, my topowi prywaciarze dajemy rade, a jeszcze jezeli ambitne (wspolne) plany naszych szkol sie kiedys spełnią, to na pewno umocnimy sie w stawce.
PS: Jeszcze troche za krótko i za mało studiuję w Waszej szkole, ale faktycznie, z tym przygotowaniem praktycznym jest nie bardzo. Ale tez profil studiow jest inny, stad nie moge tego tak bezposrednio przykładać do WSPiZ. -
Anonim
nie znam relacji kosminski/lazarski, ale jesli chodzi o swps/reszta swiata masz racje. moim celem bylo raczej pokazanie strategii reklamowych.
btw, wczoraj dostalem cudowna ulotke:
Novyfacet
Novydzień
Novyette
niskodawkowy
preparat antykoncepcyjny
nowej generacji
dla kobiet spontanicznych
-
-
Krzysztoff
Hmm. ale o sile SWPS świadczy to że wydział psychologi wogóle się reklamuje. Nie robi tego żaden inny wydział Uw -
Anonim
prawo sie reklamuje - ale to pewnie znak sily lazarskiego :)
chyba jeszcze cos sie reklamuje, ale nie pamietam co i nie chce mi sie sprawdzac.
sgh tez sie reklamuje.
coz, reklama dzwignia handlu :) -
Krzysztoff
-
Anonim
-
Anonim
-
Krzysztoff
Wszystkie pułbliczne szkoły się reklamują
Miałem na myśli konkretne wydziały tych szkół.
: )
-
Anonim
@ choc prestiz nie ten co SGH
sgh traci niestety prestiz przez zwapnienie tych co rzadza ta szkola. poza tym moja mom jest tam od lat wykladowca i z tego co mi opowiada o tej szkole... hmm ja sie ciesze ze swps jest taki jaki jest. u nas przynajmnije cos sie dzieje. uczy sie nas psychologii w inny ciekawszy sposob. na uw do 3 roku wkuwal bys biologiczny belkot, nuda.
co do reklamy, coz nasza szkola co roku ma ten sam motyw, zdjecie szkoly i duzo tekstu, az sie dziwie ze szkola ktora zajmuje sie przeciez tez psycholgia reklamy ma taka chujowa reklame... to troche slabo swiadczy o swps. no chyba ze to taka zaechta, w stylu umiemy ale jak chcesz sie dowiedziec to chodz do nas; ) -
Anonim
dotkij a kupisz... rotfl.
ja mialem kontakt z jedna panienka z dzialu promocji i juz sie nie dziwie dlaczego takie marne te reklamy. -
paciul
StvoyŚwiętySzczyt i ..::d[*_*]b::.. ------> nie prawda ze nie ma u nas praktyk! Spik ma fajne praktyki np. w tepsie, microsofcie czy CSW. po prostu zly kierunek wybraliscie :]
-
Marcin :-)
Zróbcie lepsza a nie marudzicie. Reklama SWPS nie jest jakimś wybitnie komercyjnym bełkotem i nie musi być tak agresywna a zarazem smieszna (żenujaca) jak reklamy koźmina czy łazara.
Niewiem czego wy sie spodziewaliście po reklamie szkoły wyzszej może czegos w stylu nowej reklamy Nike czy Hejah. Pamiętajcie że wiedza jest innego rodzaju towarem niż reszta i robienie takich samych reklam dla szkół i tekefoni komórkowej mija sie z celem. -
Anonim
Nie wiem czemu, ale Toryn wyjątkowo działa mi na nerwy wiecznym lizaniem dupy swpsowi. -
Anonim
-
Marcin :-)
Nie liżę ja tu pracuję. Poprostu nie lubie bezsensowngo marudzenia i to mi akurat wyjątkowo działa na nerwy. Może jestem czarna owcą na gronie ale nie lubię nazekać i nie lubię ogólnego nastroju bezsensowności i zrzedzenia.
Jeżeli troszkę pozytywnego myslenia i nie uleganie ogólnemu nastrojowi zrzędzenia jest lizaniem dupy to TAK JESTEM LIZODUPCEM I DOBRZE MI Z TYM -
Anonim
Moim zdaniem pozytywne myślenie nie powinno przesłaniać obiektywizmu. Ja nie marudzę wiecznie. Po prostu opisuję to, co widzę. Szkoła ma swoje dobre strony , ale ma też kupę złych.
No ale jakby mi płacili to też bym pewnie przymknął oko :P -
Anonim
> Niewiem czego wy sie spodziewaliście po
> reklamie szkoły wyzszej może czegos w
> stylu nowej reklamy Nike czy Hejah.
> Pamiętajcie że wiedza jest innego rodzaju
> towarem niż reszta i robienie takich samych
> reklam dla szkół i tekefoni komórkowej mija
> sie z celem.
nie jestem specem, to moje odczucia:
wydaje mi sie, ze ludzie, ktorzy ida na swps albo ida do wyzszej szkoly psychologii spolecznej, gdzie chca sie czegos nauczyc (w porywach 10% populacji), albo do wyzszej szkoly lansu i bounceu. ci piewsi nie zwracaja uwagi na reklame, bo wiedza, ze chca studiowac na swps: dowiaduja sie o szkole z od znajomych, ewentualnie z informatora perspektyw. umieja znalezc sobie informacje dotyczace szkoly, a ta reklama, ktora szkola publikuje nie wnosi im zadnych nowych informacji.
drudzy zas potrzebuja innych rzeczy, niz informacja o tym, ze politologie/anglistyke/cokolwi ek mozna studiowac, bo wybor kierunku jest dla nich rzecza wtorna. ida do swps bo tam jest "warszawka". i znowu ta reklama nie jest trafiona, bo powinna raczej pokazywac najfajniejszych ludzi, jakimi stana sie po wplacie wpisowego.
inna sprawa sa rodzice. niejednokrotnie to oni wybieraja szkole, i - co nadzwyczaj wazne - w 99% to oni placa. i te dzieciaki od bounce'u musza miec dla nich podkladke. ale wtedy projektujac reklame skupil bym sie raczej na tym, kto tu pracuje, jakie osiagniecia ma szkola i tak dalej. i do tej grupy pewnie trafia to haslo :)
pozdr!
a. -
Anonim