• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Indjanka

Hej, czy jest tu może ktoś z SWPS, kto dostał się, ponieważ wygrał konkurs o bezpłatne studia???
    Pytam , poniewaz chciałabym wziąć udział w takim konkursie i chciałabym wiedzieć jak wygląda rozmowa kandydata z władzami uczelni:))

Jeśli ktoś służyłby takimi informacjami to bardzo dziękuję....:))
  • bero

bezplatne studia?? za moja srednia powinienem miec zwyzke; )
  • bero

bezplatne studia?? za moja srednia powinienem miec zwyzke; )
  • Olcia

moja koleżanka właśnie tak sie dostała, ale niestety dokładnie nic nie wiem...wiem tylko że wygranie tego jest nawet wykonalne i że jeśli masz średnia wyższa niz średnia Twojego roku to nie płacisz przez całe studia(licencjackie jesli chodzi o moją socjologie)
  • Anonim

nie wiem jak jest teraz,ale kiedy ja zdawalam to byl to egzamin z jezyka polskiego, wybranego przedmiotu i j.obcego (do wyboru z 4)+ wypracowanie na temat wybrany z zaproponowanych. :)
  • tita

ja jeszcze Olcia popytam, tak jak obiecałam... ale jak widzisz chyba się to teraz ciut pozmieniało... a Kuby pytałaś, przecież on ma jakieś takie stypendium...
    całus
  • blinski

kuba wyprowadził się z grona jakiś czas temu..
  • Indjanka

no chyba się jednak ciut pozmieniało :))
    najlepsze jest to, że nawet nie określili , jakie przedmioty biorą z matury pod uwagę:D ale co tam :D
    Ja właśnie jestem ciekawa o co mogą pytać na tej rozmowie...:))) myślałam, że może ktoś wie z własnego doświadczenia:)

w każdym razie dzięki, chyba zaryzykuję i zawiozę dokumenty:)

a co do Kuby to się spóźniłam, teraz siedzi w Vegas i chyba raczej Go nie złapę;)

pozdrawiam:)
  • aisha

w zeszlym roku bez rozmowy przyjmowali ludzi z matura powyzej sredniej 4,00 wiec wydaje mi sie ze w tym roku bedzie podobnie tylko ze w przeliczeniu na procenty
  • Anonim

na rozmowie pytali ogólnie, czy się orientujesz po świecie. Pytają się o konkretne zagadnienia z CV - umiej rozwinąć/uzasadnić każdy punkt. Oprócz tego przed rozmową poczytaj głębiej tzw. tygodniki opinii: Politykę, Ozon, Przekrój, Wprost (bleee), Newsweek (bleee). Do tego jakieś Charaktery. Zwracaj uwagę głównie na artykuły o tematyce psychologiczno - społecznej. Jak jeszcze dorzucisz jakąś książkę o profilu filozoficzno - psychologicznym (np. Fromm), to rzucisz ich na kolana.

A, i najważniejsza sprawa. Wydaje się to oczywiste, ale na rozmowie nie przychodzi tak łatwo: odpowiedz sobie, czemu chcesz studiować psychologię i dlaczego akurat na SWPS. Odpowiedź dobrze zapamiętaj :)
  • ola

jesli nie nasciemnialas w CV to no problem.
    mnie - o ile dobrze pamietam - egzaminowala w 2 etapie Klonowicz. polowa pytan sprawdzala, czy rzeczywiscie czytalam ksiazki, ktore nazwalam ulubionymi, skad sie wzielo okreslenie "odwliz" i tak dalej
    no i pytaly dlaczego psychologia, skoro ucze sie kilku jezykow - a nie kulturoznastwo.

moja kolezanka miala inne informacje na temat - juz nie pamietam czego - co napisala w CV (chyba chodzilo o liczbe organizacji pozarzadowych jakichstam) niz egzaminujacy.
    ona miala w koncu racje, ale stypendium jej nie dali.
  • Deusz

Sam jestes bleee
  • Indjanka

właśńie za chwilę zaczynam pisanie cv.....ojojojojjjj:)
  • Indjanka

dzięki bardzo za posty:)
  • włóczykij

ten konkurs to swietna sprawa sprawa. Z tym ze nie dla studentow, ale dla uczelni. Dwa lata temu bylo 2o premiowanych miejsc, a koszt wynosil o ile pamietam z 250 zl - jesli przemnozymy to przez liczbe zdajacych (powiedzmy ostroznie 200), okaze sie, ze taki konkurs t oswietny biznes, bo ulgi w czesnym pochlaniaja tylko mala czesc przychodu z konkursu. Oczywiscie pamijam juz fakt, ze caly ten konkurs rozgrywany jest w systemie "gdanskim" - tym ktorzy nie kojarza afery polecam skecz Kabaretu Moralnego Niepokoju, ktory tak go opisal: "egzamin wstepny pisza wszyscy, po czym na studia przyjmowini sa dzieci wykladowcow i pracownikow uczelni, a to co zostanie rzucamy motlochowi i patrzac z okien smiejemy sie jak walcza o te ochlapy".
  • m.

na egzaminie pisemnym, oprocz testow z wybranych przedmiotow jest do napisania krotki esej. Do wyboru jest kilka tematow, na ogol dotycza aktualnych spraw spolecznych. W czasie rozmowy prowadzacy odwoluja sie do tego co napisalas, pytaja o zrodla, o twoje przemyslenia itd. Warto miec ogolna wiedze o tym co sie dzieje na swiecie, odwolywac sie do literatury (niekoniecznie psychologicznej), wlasnych spostrzezen.No i urok osobisty :)

wloczykij, masz spaczona wizje swiata. skoro masz tak zla opinie o tej szkole, to wlasciwie dlaczego w niej jestes?
  • Anonim

Te wloczykij ci w oko:) Ja nie jestem synem/corka wykladowcy pozatym pochodze z wiochy w warminsko - mazurskim a jakos sie dostalem i mam 100 % na piec lat (wiec tylko na mnie szkola traci cala kase "ktora zarobila" na egzaminie); a takich osob jak ja jest jeszcze conajmniej kilka.
  • Indjanka

My teraz mamy tak, ze egzaminu juz nie piszemy. Pierwszy etap to konkurs matur, a 50 szczęśliwców przechodzi do etapu ustnego...:)
    pozdrawiam:)
  • Celine

W Sopocie jest inaczej - tylko 10 osob przechodzi do etapu ustnego...:-( Tez probuje :-)
    Indjanka,a Ty zdajesz w Warszawie?
  • włóczykij

>wloczykij, masz spaczona wizje swiata. skoro masz tak zla opinie o tej szkole, to wlasciwie dlaczego w niej jestes?

Bo widzisz - na bezrybiu i rak ryba. Po tym co zabaczylem na UAM to nasza szkolka jawi mi sie jako istna ziemia obiecana. Ale wcale nie przeszkadza mi to zauwazyc, ze ta ziemia obiecana to nie czarnoziem tylko jakies piaszczyste lessy :]

A Kubie gratuluje - zdaje sie wiec, ze po podziale lupow zostaly im jednak jakies wolne fanty.
    Jakie to uczucie, ze jakichs kilkudziesieciu frajerow utrzymuje Cie na studiach?; ]
  • 1
  • 2
| |

czyli... Szkoła Wyższa Patologii Społecznej, Szkoła Wyższa Psycholi i Świrów, a wszystko t...

Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (7)