Streetracing [3403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Est

Witam
    Mam problem z hamulcami, a mianowicie po ostrym hamowaniu, nagrzaniu hamulców pedał staje się gumowaty, gąbczasty…. Trzeba naprawdę mocno wcisnąć pedał hamulca żeby zaczął ostrzej łapać tarcze.
    Tarcze EBC Turbo Groove, klocki red stuff, plyn EBC BF307+, standardowe przewody.
    Może mi ktoś powiedzieć czym są spowodowane wyżej wymienione objawy, czy to wina przewodów, płynu czy czego?
  • Michał

Po ostrym hamowaniu plyn mocno sie podgrzewa i zaczyna wrzeć. Tak jak w wodzie w czajniku pojawiaja sie w nim bąbelki gazów. Jest to spowodowane tym, że wraz ze wzrostem temperatury spada rozpuszczalnosc gazow w cieczach. Te bąbelki powodują jakby chwilowe zapowietrzenie ukladu.
    Znawca nie jestem ale z tego co sprawdzilem wymieniony przez Ciebie plyn ma bardzo wysoka temperature wrzenia. Byc moze klocki przenosza zbyt duzo ciepla do ukladu. Nalezaloby sprawdzic czy mozna je stosowac akurat z konkretnymi zaciskami.
  • Est

wszystko bylo dobierane pod model samochodu....
  • Tomek

>Est napisał
    >Witam
    >Mam problem z hamulcami, a mianowicie po ostrym hamowaniu,
    >nagrzaniu hamulców pedał staje się gumowaty,
    >gąbczasty…. Trzeba naprawdę mocno
    >wcisnąć pedał hamulca żeby
    >zaczął ostrzej łapać tarcze.
    >Tarcze EBC Turbo Groove, klocki red stuff, plyn EBC BF307+,
    >standardowe przewody.
    >Może mi ktoś powiedzieć czym są
    >spowodowane wyżej wymienione objawy, czy to wina
    >przewodów, płynu czy czego?
    >

Nie wiem na jakie znajomy zmieniał tarcze ale miał ten sam problem u w Pugu 206CC z tym że działo się tak po tym jak samochód stał nieużywany 3 tygodnie ... Pojechał na serwis , powiedzieli że to wina płynu (oczywiście tarcze zdejmowali i sprawdzali) wszystko założyli spowrotem wyregulowali i było ok ...

• Michał

W takim razie przyczyny moze nalezy szukac gdzie indziej. Albo najpierw kategorycznie wykluczyc ta wspomniana wyzej.
    Przyczyna takiego wrzenia plynu moze byc tez jego rozcienczenie. Plyn hamulcowy jest higroskopijny wiec chetnie laczy sie z woda. Moze po zimie doszlo wlasnie do tego, gestosc plynu mozna sprawdzic i porownac ze swiezym
  • Est

plyn byl zmieniany jakies 2-3 tygodnie temu...
  • Anonim

Moim zdaniem to wina wężyków, mogą pęcznieć pod wpływem temperatury/ciśnienia.
  • Tomek

Ewentualnie wężyki mogły spęcznieć i odkształcić się po zimie ...
  • Rafał

Jedź do serwisu ewentualnie do pana Jasia za stodołe i powiedzą Ci co i jak ...
  • Nie Pamietam Wlasnego Imienia

czytalem juz o takich przypadkach....taki jeden gostek kupil tarcze brembo, zaciski i bajerki cos tam sam nie wiem......no i mial wlasnie ten problem, wlasnie nie wymienil wezykow......no i tak mu napisali: jezeli po wymianie plynu bedzie to samo to napewno sa wezyki, ze wzgledu ze cos tam gumowe czy cos (nie pamietam dokladnie - ale mowili ze to wezyki jak nie plyn). sprobuj zapytac jakiegos mechanika (najlepiej nie naciagacza)......no sam nie wiem, ja chyba bym zainwestowal w wezyki...........pozdro i dobrego zakonczenia problemu.
  • Michał

I w takim wypadku zmienia sie cale przewody hamulcowe czy tylko te elastyczne przy kolach? Metalowe sztywne tez maja jakies mocniejsze zamienniki?
  • Anonim

najlepiej wymienić całość, zestaw Goodricha kosztuje ok 500-600 zł i wystarcza praktucznie dożywotnio i super jakość, ew. można jechać i dorobic u jakiegoś majstra (Dino ma namiar) co też bedą dobre i troche tańsze

co do opisu z pierwszego posta to albo zalany płyn był już od dfabryki zwalony albo właśnie te weżyki za bardzo pęcznieją

pzdr
  • Anonim

oczywiście mówiłem o wszystkich elastykach bo metalowych nie ma potzreby

pzdr
  • Uzytkownik usuniety

ja mam to chyba od zawsze i mi nie przeszkadza, raczej mało hamulca używam...

znalazlem ten artykul i przeczytalem i to wlasnie tylko te elastyczne czesci, bo sa one z gumy syntetycznej(nie wiem czy po pl sie tak samo to nazywa), no i te co proponuja sa zrobione z teflonu i oblozone czyms metalowym.......no niezbyt mi te tlumaczenie wychodzi ale po polsku nie znam specyficznych nazw....pozdro
  • Michał

Sa po prostu w takiej plecionce metalowej gietkiej. Takiej jakby siateczce. Ona nie jest rozciagliwa wiec pomaga trzymac srednice wlasciwemu, szczelnemu przewodowi. Jednoczesnie zabezpiecza przed przecieraniem i uszkodzeniami mechanicznymi

dzieki majkel wlasnie o tym mowilem
| |

Wszystko o streetracingu, czyli motoryzacyjnych zabawach na ulicy, dragracingu, czyli legalnych zawo...

Fotki

Miejsca grona (0)