- 1
- 2
-
Anonim
Może orientujecie się czy do samochodu który jeździ w ruchu ulicznym klatka bezpieczeństwa musi być z homologacją? Dokładniej chodzi o malucha ale to raczej nie ma znaczenia -
bero
klatka jako taka homologacji nie ma, chyba ze kupisz markowa typu sparco czy innej firmy, wtedy a homologacje. a tak klatka dostaje cos w rodzaju atestu podczas pierwszgo BK przed startem do powaznych zawodow. w kjsach rzadko kto ma, chyba ze kupil samochod ktory startowal w zawodach wyzszej rangi.
co do samej klatki: mozesz miec w samochodzie ale:
1) dowod moga zabrac za brak tylnych foteli jezeli auto jest zarejestrowane na wiecej niz 2 osoby
2) klatka do cywilnej jazdy stwarza wbrew pozorom powazne zagrozenie dla osob w samochodzie jezeli nie maja kaskow. chyba ze klatka jest "wysoko", ale niebezpiezenstwo nadal pozostaje -
Miśku
>bero napisał
>klatka jako taka homologacji nie ma, chyba ze kupisz markowa
>typu sparco czy innej firmy, wtedy a homologacje. a tak
>klatka dostaje cos w rodzaju atestu podczas pierwszgo BK
>przed startem do powaznych zawodow. w kjsach rzadko kto ma,
>chyba ze kupil samochod ktory startowal w zawodach wyzszej
>rangi.
>
>co do samej klatki: mozesz miec w samochodzie ale:
>1) dowod moga zabrac za brak tylnych foteli jezeli auto jest
>zarejestrowane na wiecej niz 2 osoby
>2) klatka do cywilnej jazdy stwarza wbrew pozorom powazne
>zagrozenie dla osob w samochodzie jezeli nie maja kaskow.
>chyba ze klatka jest "wysoko", ale niebezpiezenstwo nadal
>pozostaje
wiec musze zerejestrowac auto na 2 miejscowe jesli klatka wymaga wyrwania tylnych siedzen?? -
blady
zgadza się, w przeciwnym razie przy kontroli będziesz mógl stracić dowód, ale to już chyba wyżej napisano, powodzenia -
-
bero
beproblemowo mozna wykonac klatke tak ze nie trzeba wymontowac foteli (swoja droga jeszcze kilka lat temu w autach gr n tylne fotele byly obowiazkowe). ale podkreslam: do codziennej jazdy klatka negatywnie wplywa na bezpiecznestwo, chyba ze jezdzisz w kasku; ) -
Miśku
>bero napisał
>beproblemowo mozna wykonac klatke tak ze nie trzeba
>wymontowac foteli (swoja droga jeszcze kilka lat temu w
>autach gr n tylne fotele byly obowiazkowe). ale podkreslam:
>do codziennej jazdy klatka negatywnie wplywa na
>bezpiecznestwo, chyba ze jezdzisz w kasku; )
tylne siedzenia to waga ktora jest zbedna, ciekaw jestem jak wygladaja siedzenia z pod ktorych wychodza pasy szelkowe :) -
bero
ja u siebie przez jakis czas mialem szelki i kanape z tym, ze z zalozenia musiala byc mozliwosc przewiezienia u mnie kogos w pozycji "nie na pajaka".
a to ze zbedna masa to jedno ale przepisy to drugie.. niektore mozna sobie oczywiscie miedzy bajki wlozyc (jak tyle siedzen ile miejsc w dowodzie) ale niektore sa sluszne i niepotrzebnie niektorzy sie rzucaja. -
Pugi
>BLADY napisał
>zgadza się, w przeciwnym razie przy kontroli będziesz
>mógl stracić dowód, ale to już chyba wyżej napisano,
>powodzenia
żaden policjant nigdy nie zabrał mi z tego powodu dowodu...
jezeli macie podajcie na to przepis bo gdybać to sobie można...
-
Pugi
a zapomniałbym, jeżdze od roku z klatką i jakoś jezeli chodzi o bezpieczeństwo Bero to czuję się pewniej w samochodze z klatką niż bez niej... -
BARTEK
to jak ty się czujesz nie ma kompletnie znaczenia w nawiązaniu do tego jaki jest faktyczny poziom bezpieczeństwa, jeżeli ktoś czuje się bezpieczniej jeżdżąc bez pasów to oznacza że jeżdżenie bez pasów jest bezpieczniejsze niż bez nich? a przepis sam sobie musisz znaleźc ale faktycznie mogą zabrać za to dowód jeżeli masz samochód zarejestrowany na 4 bądź 5 osób a masz tylko 2 miejsca to oznacza że ewentualnie przewożone osoby (ponad 2) będą jechały niezgodnie z przepisami, czyli bez foteli i pasów a co za tym idzie będzie to stwarzało niebezpieczeństwo i inne ble, ble, ble, psy zawsze coś wymyślą jak będą chcieli, po za tym nie sądzę żeby musieli coś wymyślać bo zapewne mogą to podeprzeć jakimś konkretnym przepisem..... -
Pugi
>BUJANY® PUERTO WuWuA napisał
>to jak ty się czujesz nie ma kompletnie znaczenia w
>nawiązaniu do tego jaki jest faktyczny poziom
>bezpieczeństwa, jeżeli ktoś czuje się bezpieczniej
>jeżdżąc bez pasów to oznacza że jeżdżenie bez pasów
>jest bezpieczniejsze niż bez nich?
w zwiazku z tym że żyjemy w wolnym kraju mam prawo do wyrażania własnej opini na jakiś temat jak masz z tym problem proponuje rozped i pierdolnąć z baranka na poczatek
>a przepis sam sobie
>musisz znaleźc ale faktycznie mogą zabrać za to dowód
>jeżeli masz samochód zarejestrowany na 4 bądź 5 osób a
>masz tylko 2 miejsca to oznacza że ewentualnie przewożone
>osoby (ponad 2) będą jechały niezgodnie z przepisami,
>czyli bez foteli i pasów a co za tym idzie będzie to
>stwarzało niebezpieczeństwo i inne ble, ble, ble, psy
>zawsze coś wymyślą jak będą chcieli, po za tym nie
>sądzę żeby musieli coś wymyślać bo zapewne mogą to
>podeprzeć jakimś konkretnym przepisem.....
gadacie o przepisie to go przedstawcie...
jak oskarżasz kogoś to karzesz mu szukać samemu na siebie dowodów winy ??
żałosne -
BARTEK
chłopcze, żałosny to jesteś Ty. nikt nikogo tutaj nie oskarża i nie każe szukać na siebie dowodów, umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania (ale nie przejmuj się, podobno 70% Polaków ma z tym problem więc nie jesteś osamotniony)(podobno dobrym lekarstwem na to jest Twoja propozycja z poprzedniego postu-spróbuj). jak psy będą chciały zabrać dowód to zabiorą i tyle, jak chcesz to zapytaj psa, będziesz miał wiadomości z pierwszej ręki, ja na szczęście żadnych znajomych psów nie mam...
a co do 1 wypowiedzi w poprzednim Twoim poście, ponownie kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem, nikt nie napisał a już napewno nie ja że nie wolno Ci wyrażać własnej opini a jak napisałem wzcześniej to jak się czujesz nijak się ma do tego jak jest faktycznie. jeżeli czegoś w tym poście nie zrozumiałeś, przeanalizuj go parę razy, weź słownik powertuj go trochę, może poproś kogoś żeby Ci go wytłumaczył a jak dalej nic z tego to wal tutaj a spróbuję Ci to łopatologicznie wytłumaczyć..... -
Pugi
> chłopcze, żałosny to jesteś Ty. nikt nikogo tutaj nie oskarża i nie >każe szukać na siebie dowodów, umiejętność czytania ze >zrozumieniem się kłania
własnie i kto to pisze, jakbys nie zrozumiał ja podałem przykład.
Skoro mówicie o przepisach to chce je zobaczyc.... ale cóż faktycznie należysz do tych 70% pewnie dlatego ze siedzisz w zakichany londynie zamiast sie uczyć w Polsce...
>a co do 1 wypowiedzi w poprzednim Twoim poście, ponownie kłania >się umiejętność czytania ze zrozumieniem, nikt nie napisał a już >napewno nie ja że nie wolno Ci wyrażać własnej opini a jak napisałem >wzcześniej to jak się czujesz nijak się ma do tego jak jest faktycznie. >jeżeli czegoś w tym poście nie zrozumiałeś, przeanalizuj go parę >razy, weź słownik powertuj go trochę, może poproś kogoś żeby Ci >go wytłumaczył a jak dalej nic z tego to wal tutaj a spróbuję Ci to >łopatologicznie wytłumaczyć.....
nie dziękuje, nie jesteś mnie w stanie niczego nauczyć ani wnieść do tej rozmowy żadnych konkretów jesteś kolejnym kibordfajterem któremu sie nudzi, w zwiazku z czym nie bede reagował na twoje płytkie zaczepki.
Prośba do moderatorów o usuwanie zbędnych postów w tym temacie.
Ciao
Pugi
-
BARTEK
>Pugi napisał
dlatego ze
>siedzisz w zakichany londynie zamiast sie uczyć w
>Polsce...
hehe, bardzo mnie rozbawiłeś:) -
bero
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obo...
art 81, ust 7, punkt 2 (tak to sie chyba wypisuje... )
w kazdym razie cytuje:
8. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 2 i 3, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd:w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6, oraz z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem;
ale ogolnie przeczytac fragmenty polecam...
poza tym podstawa: policjant nie musi odebrac dowodu i raczej rzadko zabieraja widzac auto rajdowe... ja ostatnio odstawialem rajdowke kolegi na rajd kormoran i po drodze chcieli mi zabrac dowod za brak naklejki rejestracyjnej i zbyt dlugie szpilki w kolach... szpilki jednak nie wystawaly poza obrys auta a co do naklejki dal sie uprosic :) na ilosc foteli nawet nie spojrzal aczkowliek trzeba miec na uiwadze fakt, ze i za to mozna stracic -
bero
co do czucia sie w klatce: rozumiem ze mozesz sie w klatce czuc bezpieczniej. nie zmienia to faktu ze glowa jest duzo bardziej narazona na szukodzenie gdy jest klatka niz gdy jej nie ma, chyba ze masz bardzo wysoko klatke i wysokie auto. klatka na pewno pomoze przy rolce czy uderzeniu bocznym calemu cialu ale glowa moze ulec wiekszym szkodom. -
Anonim
Dzięki za objaśnienie trochę sprawy... ja spróbuję znaleźć klatkę z homologacją. Ogólnie to bezpieczeństwo chcę sobie zapewnić lepszymi pasami i kubełkiem a klatka ma służyć wzmocnieniu nadwozia i ewentualnie mniejszymi szkodami podczas zderzenia czego nie zamierzam doświadczać. A nadwozie chcę wzmocnić bo silnik na pewno będzie dłubany a wiadomo jak to jest z nadwoziem malucha. I na pewno nie będzie do tego żeby owinąć się na pierwszej lepszej latarni. To będzie zabawa żeby zobaczyć co można zrobić z malucha. -
Pugi
>bero napisał
>co do czucia sie w klatce: rozumiem ze mozesz sie w klatce
>czuc bezpieczniej. nie zmienia to faktu ze glowa jest duzo
>bardziej narazona na szukodzenie gdy jest klatka niz gdy jej
>nie ma, chyba ze masz bardzo wysoko klatke i wysokie auto.
>klatka na pewno pomoze przy rolce czy uderzeniu bocznym
>calemu cialu ale glowa moze ulec wiekszym szkodom.
Bero menelu :P
Jesli siedzisz zapiety w szelki to nie masz prawa uderzyc głową w prawidłowo zrobioną klatkę.No chyba że jesteś mega wielkim bejem to sprawa sie troche komplikuje.
Druga sprawa to też fotel sposób i wysokość jego mocowania.
Od tego też wiele zalezy.
-
Pugi
Gdybać sobie można, ogólnie ujmując pospawaj budę wstaw klatkę, zrób to porządnie a wiesz mi nikt Ci z tego powodu draki nie zrobi.
Ps. Co do samych policjantów, u mnie rozmowa zaczyna sie czy mam licencje i w jakich rajdach jeżdżę, chłopaki zupełnie inaczej podchodzą do tematu w przypadku samochodów rajdowych i ludzi w nich jeżdżących.
Bero to chyba raczej powinieneś potwierdzić.
-
RIKOPOLAND
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne