-
i am what i am
jak to jest z tym u was? ponoć jak budzik nie jest elektroniczny tylko na linke to wskazanie jest błędne.. -
Anonim
Oszukuje przy mniejszych i przy większych. Przy większej średnicy zaniża prędkość, przy mniejszej zawyża.
W MR2 na 17stkach 235/40/17 (seria 15stki 205/50/15) miałem na budziku trochę ponad 80 a z suszarki wyszło około 100. -
Wojtek
-
i am what i am
cos moj koles nawiazywal kiedys do bmw e30, ze tam nie mierzy obrotow na kolach przez lizke tylko jakos elektronika jest to rozwiazane i ponoc nie ma roznicy jaki jest rozmiar kol a wskazanie budzika bedzie poprawne. -
-
Wojtek
>ponoc nie ma roznicy jaki jest rozmiar
>kol a wskazanie budzika bedzie poprawne.
Myślę, że to mało możliwe, ponieważ szybkościomierz musi mieć jakiś punkt odniesienia. Jeśli miałby pokazywać "real speed", to musiałby brać sobie sygnał z GPS. Zmiana wielkości koła zawsze powoduje zmianę odczytu na szybkościomierzu - prosta matematyka.
-
Anonim
Czujnik prędkościomierza w e30 jest w dyfrze.
Taki wiatraczek, a przy nim czujnik ... więc to musi liczyć obroty. -
Anonim
I liczy obroty. Tylko, że one są związane ze średnicą koła -> prędkością obracania. Na jedno wychodzi. Tak jak pisze Wojtek, dokładny byłby tylko GPS (albo odpowiedni przyrząd testowy z własnym dajnikiem, ale to inna bajka). -
Anonim
Przy tej samej prędkości, większe koło to mniej obrotów, mniejsze koło to więcej obrotów, ... jak w podstawówce :)) -
J A
-
i am what i am
no to sytaucja jasna. pozostaje wiec odpowiednio zminiejszenie opony w przypadku zapakowania wiekszej felgi, tak zeby srednica calego kola byla taka sama. no ewentualnie przeskalowanie licznika ---- ALLELUJA : D -
ecko stuffik™
co za tęga rozkminka; P hehe
słyszałem o tym, jak to jest z budzikiem już w SP,
i miałem straszną bekę, jak mi ktoś sypał textami typu:
leciałem moją corolką ( 1,4; )) 2 stówki!!!
zawsze starałem sie uświadamiać tych, którym nie dane było "myśleć" hehe
-
Chętka
w suzuki swifcie seryjnie sa kola 13 cali 155/70 latem jeżdze na alusach 14" 175/70 i na 100 km przejezdzam 10 km mniej, wg. wskazan licznika, wiec roznica jest ogromna. -
i am what i am
ale chyba jakbys zmniejszyl profil opony do nawet 175/60 to juz by ta roznica byla albo zerowa albo bardzo nieznaczna bo srednica kola bylaby taka sama jak seryjnie -
Chętka
myślę, że 175/60 to jest jeszcze za duzo 175/50-55 byloby w sam raz, acz dalsze podruże nie koniecznie bylyby juz "komfortowe" (cieżko mówić o komforcie w suzuki) -
Lelon
155/70/13 = 175/60/14 (b. niewielka roznica)
przeciez to wszystko jest banalne do policzenia, trzeba tylko wiedziec mniej wiecej ile cm ma cal :) -
Marcin
tu macie kalkulatory,był jeszcze kiedyś taki fajny ale nie moge znaleźć
http://www.vtuning.com/kalkulator.h...
http://www.opony.com.pl/opony/opony... -
Wojtek
-
Marcin
-
xxxxxx
http://www.autodomena.pl tu jest przelicznik. Wpisujemy jakie mamy opony i jakie powinny być fabrycznie i pokazuje nam przekłamania licznika. -
Darunio
Koła zbyt dużo niemają wspólnego z prędkoscią pojazdu ponieważ prędkośc pojazdu jest wskazywana przez prędkośćiomierz miechaniczny w większość sam. do 2002 umieszczony za zwyczaj w skrzyni biegów <zależy od marki danej samochodu> ale prędkość jest pobierana z wałka pośredniego skrzyni biegów czyli koła możecie se zakładać nawe 30' a prędkość poj. będzie taka sama jak przy 13' koła mają tylko wpływ na kierowanie i na ruszanie można odczuć przy większych felgach w samochodzie o słabych parametrach jak moment lub przełożenie skrzyni...
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne