Streetracing [3403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Panicz Życiem Zmęczony...

>michael7s napisał
    >bullshit.

Jesli masz cos ciekawego do przekazania, to pisz. Nic nie wnoszace posty jak ten wyzej, sobie daruj.
    Jak na razie w temacie jedyny "bullshit" jaki wystapil, to Twoja wypowiedz, jakoby nie mozna zarejestrowac Skyline'a RHD w Polsce.

Co do konwersji na LHD to jest troche rzezby, szczegolnie w GTR'ze, gdzie drazek kierowniczy przelozony na lewa strone nie za bardzo sie miesci. Ale da sie to zrobic.

Co do deski, to jak powiedzial Tery-najlatwiej zaadoptowac z S14.
  • Anonim

ale chyba dziwnie sie jeździ z drążkiem po lewej stronie??
  • Michaello

ale o ile sie nie myle to biegi są tak jak w samochodach z kierownica po lewej stronie, czyli jedynke żeby wrzucić to tak jak piątke... to by wymagalo niezlego treningu i przyzwyczajenia.
  • Madej

><<Całka>> napisał
    >ale chyba dziwnie sie jeździ z drążkiem po
    >lewej stronie??

po 6 tygodniach nie widzisz roznicy, przynajmniej ja nie widzialem,

na poczatku makabra szczegolnie z lusterkami np chcesz spojrzec w lewe lusterko to patrzysz sie na radio/kratki od nawiewu, w srodkowe to patrzysz sie w okno etc. i zmiana biegow ( przy zmienie biegow lapalem za klamke w drzwiach ...
  • Anonim

biegi sa tak samo!
    to taki sam samochod jak LHD, tylko kilka elementow jest innych.

a do kolegi, ktory zarzucami, ze nic nie wnosze. A to dlatego ze mam juz dosyc pytan typu: czy da sie przełozyc..
    bo mam takich pytan kilkanascie dziennie na gg i mailu, tylko dlatego ze zajmowalem sie tym, ale teraz juz olewam to.

Straszny z Ciebie spec-kilkanascie maili dziennie... LOL

Jesli masz dosc, to mozesz sie nie wypowiadac...w miare proste rozwiazanie.

Reasumujac: W Skyline'ie kierke mozna przelozyc na lewa strone, a mozna jej nie przekladac i zrejestrowac z kierownica po prawej stronie.

Uwazam temat za wyczerpany.
  • t

witka,
    z rej. fury bedziesz mial od pyty roboty-moim zdaniem nie oplaca sie w to bawic .
    wystarczy komplet papierow od japonca i oc kupujesz w kraju po naszych stawkach ( i ac) wazne tylko by byly biale blachy (tzn nie mam pojary jaki kolor maja ich blachy wymeldowane!!!)

i pomykasz

• bero

dlaczego skyline'a akurat mozna?? innych aut juz nie?? tak to przynajmniej zrozumialem...
  • Anonim

Madej, to w twojej furce kierownice masz po prawej stronie??
  • Anonim

kolega nie rozumie, ze nie mozna to nie mozna.
    Pan Buzek kiedys wprowadzil taki przepis ze nie i nie.
    Mozna tylko jesli: a) samochod zabytkowy, b) jestes dyplomatą obcego kraju, c) otrzymasz specjalne i wyjatkowe zezwolenie od ministra, d) masz znajomka na stacji przeglądow (tylko po twojej pierwszej kontroli na ulicy, koles ma najazd na stacje i mu cofaja pozwolenie).

Z tego co ostatnio widzialem to napewno mozna w Niemczech i Francji.

A jeszcze jedno. Jezdzil ktos z was takim samochodem? bo ja jezdze na codzien. I jest o wiele lepiej kierowac. Juz nawet LHD niezbyt mogę. Ale gdy przyjezdzam do PL to wcale nie jest tak łatwo, trzeba troche przejechac by sie wczuc i opanowac technike wyprzedzania, zwlaszcza tirow i dostawczych na trasie.

Kolega rozumie i po raz ostatni wyjasnia:

1) w sprawie rejestracji samochodow, itd. przepisy wprowadza minister właściwy do spraw transportu ( lub infrastruktury; transportu i gospodarki morskiej; transportu, żeglugi i łączności; transportu i budownictwa; transportu drogowego i lotniczego-różnie się nazywało na przestrzeni lat). Buzek byl premierem...

2) zapewne opierasz swoje twierdzenia na rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
    Dział III
    Rozdział 1
    § 9.2. Kierownica w pojeździe samochodowym o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej stronie pojazdu.

I niby wszystko jest git, ale w dalszej części przepisu jest jeszcze jedno zdanie...
    "dotyczy to pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r."
    Czyli Nissana Skyline'a R30, ktory byl produkowany w latach 1981-85 mozemy spokojnie rejestrowac z kierownica po prawej stronie, gdyz nie narusza przepisow w/w rozporzadzenia (jako, ze nie ma juz przepisu dotyczacego numerow silnika, to swapujemy kompletny RB26DETT ze skrzynia i ukladem przeniesienia napedu i mamy legalnego, pelnowartosciowego Skyline'a GTR, zarejestrowanego w Polsce).
    Trzymajac sie Skyline'a mozemy jeszcze zarejestrowac modele:
    ALSI 1 (1957-63)
    S50 (1963-66)
    C10 (1968-72)
    C110 (1973-77)
    C210 (1977-81)
    Poza tym mozemy zarejestrowac KAZDY samochod, ktory ma kierke z prawej strony, pod warunkiem jego pierwszej rejestracji do dnia 30 grudnia 1984.

3) Opcja kolejna to przepis, mowiacy, ze jesli danego modelu samochodu nie bylo dostepnego z kierownica po lewej stronie (a Skyline'a GTR nie bylo), to Ministerstwo jest zobowiazane wydac zezwolenie na rejestracje. I po raz kolejny, mamy Skyline'a zarejestrowanego legalnie w Poslce z kierownica po prawej stronie. Przepisu nie chce mi sie szukac. Jak ktos jest napiety, to polecam Lex'a-wszystko tam jest.

4) I opcja nastepna-jedziemy do diagnosty na badanie samochodu. Jesli badanie wypadnie pomyslnie i WSZYSTKO w samochodzie (oprocz kierownicy) jest sprawne i we wlasciwym miejscu, diagnosta moze wystawic nam pismo, stwierdzajace w/w fakty. I z tym pismem oraz podaniem udajemy sie do Ministerstwa z prosba o udzielenie zgody na rejestracje. Przy odrobine szczescia, znajomosci, wytrwalosci (czasem za pierwszym razem nie zaakceptuja-niczym podania w dziekanatach), itp. otrzymujemy takowe pozwolenie i juz wkrotce, rozkoszujemy sie jazda po polskich drogach, slicznym Skyline'm RHD na polskiej blaszce. Przykladem sa dwa Mercedesy S, jezdzace w polnocno-wschodnich okolicach Warszawy. Oba na polskich blachach, oba z kierka po prawej stronie, oba bynajmniej nie naleza do zagranicznych dyplomatow. :)

5) Podalem 3 legalne sposoby na zarejstrowanie, wiekszosci samochodow RHD w Polsce, a napewno wszystkich Skyline'ow. Mam dalej wymieniac, czy kolega z "kraju brzydkich kobiet i paskudnego jedzenia" uwierzy, ze to mozliwe...?

6) I jeszcze jedno...
    I jezdzil pewnie ktos z nas takim samochodem...
    I ja jezdzilem samochodem RHD...
    I nie jezdze nim na co dzien...
    I wcale nie jest o wiele lepiej...
    I wciaz LHD moge...
    I co to wogole ma za zwiazek z tematem...?
  • Anonim

chyba nie bardzo wiesz co mowisz, moze to przez nadmiar słonca, nie wnikam.
    nie bede sie kłocił, pewnie wiesz lepiej (mimo ze to ja sprowadzilem ponad 70 samochodow do PL, siedze w tym kilka lat, prowadze warsztat gdzie zajmujemy sie tym, itd.)

PS. powodzenia w Ministerstwie

; )
  • Gruby lost in the world

W urzedach różnie bywa. Tak jak czasami z niemiec sprowadzanych niechcieli rejestrowac bo kto inny wyrejestrowal a kto inny chcial zaplacic clo i zarejestrowac albo ze umowa jest na 10 Euro itp. U nas wystarczy dobrze poszukac a każdy papier da sie zalatwic.

Nie wiem, czy jest slonce, bo siedze w domu i jest calkiem chlodno...
    Czyli fakt, ze "to Ty sprowadziles ponad 70 samochodow do PL", przekresla mozliwosc tego, ze ktos sprowadzil np. wiecej niz 70 samochodow, albo ze poprostu wie cos, o czym Ty nie wiesz...
    I chyba ta niewiedza najbardziej boli.

Ps. Dziekuje, ale od pewnego czasu sie tam nie pojawiam... Wole usiasc na kanapie i wykonac telefon.; )
  • Anonim

nie przekresla, ale to ty tylko tak sie wypowiadasz, choc masz wiedze czysto ksiazkową.

hehe, wykonac telefon. co? wujka masz z Samoobrony?
    nie rozsmieszaj nas :)

a poza tym to tylko mowilem jak jest, chcialem doradzic.
    ale widze, ze niektorzy lubią miec ostatnie słowo, nawet jesli narmej jakosci.

powodzenia w tym Ministerstwie.
    :)

>michael7s napisał
    >nie przekresla, ale to ty tylko tak sie wypowiadasz, choc
    >masz wiedze czysto ksiazkową.

Dobrze, ze mnie poinformowales jaka mam wiedze-kamien spadl mi z serca. Zreszta, jak by nie byla, to Tobie jej chyba brakuje, skoro sprowadziles juz ponad 70 samochodow, a na zaden z 3 moich pomyslow nie wpadles...

>hehe, wykonac telefon. co? wujka masz z Samoobrony?
    >nie rozsmieszaj nas :)

Nas? Tylko Ty sie smiejesz...
    Wujka mozna miec "W Samoobronie", a nie "Z Samoobrony"-polecam podrecznik do j.polskiego (pozna podstawowka, moooze wczesne gimnazjum).
    Poza tym kierownictwo Ministerstwa Transportu to ludzie PIS (z ktorymi notabene tez nie mam nic wspolnego), a nie Samoobrony.

>a poza tym to tylko mowilem jak jest, chcialem doradzic.
    >ale widze, ze niektorzy lubią miec ostatnie słowo,
    >nawet jesli narmej jakosci.

Nie wiem co to jest "slowo marnej (to zapewne chciales napisac) jakosci", ale doradzac mozesz do woli...byle mialo jakis sens.

>powodzenia w tym Ministerstwie.

Dziekuje raz jeszcze, ale tak jak mowilem-ja sie tam raczej nie pojawiam. Homologacje przychodza do mnie kurierem... :)

• Anonim

homologacje! buhaha!

zalosny jestes, ale wali mnie co mowisz i wiecej nie odpowiadam na zaczepki.

miłego dnia wszystkim:)

I tym optymistycznym akcentem kolega michael7s robi sobie wakacje... :)

Bedzie mial czas na zglebienie pojecia "homologacja"...
    Buhaha!

Milego dnia wszystkim!
| |

Wszystko o streetracingu, czyli motoryzacyjnych zabawach na ulicy, dragracingu, czyli legalnych zawo...

Fotki

Miejsca grona (0)