Storczyki [203]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Mam pytanie dotyczace Cambrii. Dostałam moją pod koniec czerwca, kwitła do konca lipca i zastanawiam sie kiedy powinna znów zakwitnąć. Puszcza nowe liście ale łodyg kwiatowych póki co nie widać. Jak wiecie jak często kwitnie ta odmiana to będę wdzięczna za informację
  • ஜOl@ஜ

Wystarczyło trochę poszukać w internecie. Tutaj masz wszystko o kwitnieniu, jest to część artykułu o cambrii z orchidarium.pl

"Kwitnienie:
    Cambria może kwitnąć więcej niż raz w roku. Dojrzałe pędy kwiatowe bardzo często rozgałęziają się i w wypadku niektórych odmian mogą mieć nawet 50 lub więcej kwiatów w kwiatostanie.

Ponieważ rośliny zaklasyfikowane do tej grupy w rzeczywistości pochodzą od bardzo różnych roślin wyjściowych, istnieje bardzo wiele odmian kolorystycznych, a kwiaty mogą mieć bardzo różny kształt i wielkość.

Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, a pęd kwiatowy uschnie, można go wyciąć dość nisko, uważając jednak, aby nie uszkodzić pseudobulwy i liści. Po kwitnieniu łodygę po prostu się wycina (nisko przy pseudobulwie), ponieważ roślina nie powtarza kwitnienia na starej łodydze.

Jak w wypadku większości storczyków o sympodialnym typie wzrostu, te storczyki nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwy - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Stare pseudobulwy nie są już aktywne i po 2-4 latach zrzucają liście. Ponieważ stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości (uwzględniając rozsądną pojemność doniczki i estetykę) nie należy ich odcinać."