-
Anonim
Po długich staraniach w końcu udało się zacząć reaktywację tego wspaniałego pisma. Żeby jednak tego dokonać, potrzebna jest właśnie Twoja pomoc! Jeśli umiesz pisać, chcesz przeżyć niesamowitą przygodę z dziennikarstwem i doświadczyć dreszczyku deadline'u koniecznie napisz na kurier@staszic.waw.pl lub zgłoś się do mnie.
Poszukujemy:
-dziennikarzy politycznych, kulturalnych, naukowych, itp. (prawdę mówiąc poszukujemy każdego piszącego na dowolny temat),
-poetów (chcemy wskrzesić Kącik Limerykowy),
-grafików/rysowników (chętnie zapraszamy tych satyrycznych),
-wszystkich, którzy nie zostali wyżej wymienieni, a uważają, że powinni zostać współpracownikami.
Liczę, że "nie umarł duch w narodzie" i znajdzie się wielu ludzi, którzy chętnie poświęcą odrobinę wolnego czasu, by w naszym kochanym Staszicu żyło się lepiej.
Krzysztof Skowron
Redaktor naczelny -
Wąż
PROTESTUJĘ! to jest monopolizacja wszystkich staszicowych środków przekazu.
Skowron, nie możesz być red. naczelnym Staszic Kuriera i jednocześnie rządzić radiowęzłem! Może jeszcze telewizję zrobisz, co? :)
a tak serio, to ja uważam, że zostałem niewymieniony, a powinienem być współpracownikiem, bo na ogłoszeniu rozwieszonym w szkole napisane jest że zapraszasz wszystkich tych, którzy nie boją się wyrażać swoją opinię. a to ja! -
Buba
-
Anonim
a po co komu ten Kurier? (pytanie serio, bez czepiania sie, zlosliwosci itp)
ps. pozdrowienia dla Rosomaka i Wassera; )
-
-
Anonim
Faktycznie... Po co nam on? Przecież to tyle pracy... Po co robić cokolwiek? Przecież może nie wyjść, jeszcze ktoś się może będzie śmiał! Swoją drogą, po co pisać w tym temacie? Przecież to bez sensu. Najlepiej to nic nie robić, tylko leżeć i patrzeć w sufit... -
Anonim
-
Anonim
Cóż, myślałem, że moja przewrotna retoryka była wystarczająca, jednakże pozwolę sobie doprecyzować pewne ubytki mojej poprzedniej wypowiedzi. Dobra szkołą, jaką niewątpliwie jest nasze liceum, daje możliwość ambitnym ludziom uczestnictwa w licznych projektach, w których, dzięki swojej kreatywności, pasji i determinacji, w czasie swojego pobytu w szkole mają szansę wziąć udział. Tym właśnie ma być Staszic Kurier - możliwością dla każdego ucznia pokazania swoich umiejętności pisarskich, graficznych, czy dowolnych innych, kwalifikujących się do tego typu przedsięwzięcia. Wiem, że to może wydawać się dziwne, ale są na tym świecie osoby, które chcą zrobić coś więcej niż statystyczny Kowalski. W tym przypadku spłodzić raz na miesiąc ciekawy tekst, o którym można będzie podyskutować na przerwach... Mam nadzieję, że to wyjaśnienie jest zadowalające, w razie niejasności mogę napisać więcej, lecz wątpię, że ktoś to będzie czytał - będę przecież pisał w Staszic Kurierze... -
Anonim
czy nie jest to mnozenie bytow zbednych lub conajmniej-dublujacych sie,
tudziez stwarzanie mozliwosci zuzywania lasow i papieru (ulubione stwierdzenie jednego
z moich bylych pedagogow-faworytow o gazetkach szkolnych) ?
przeca sa fora wymiany opinii (grono/facebook/forum szkoly ...itp),
sa blogi i portale gdzie mozna wyszalec sie tworczo ...'
poza tym elektroniczne media sa wbrew pozorom bardziej trwale i dostepne
w przeciwienstwie do "ulotek" (prosze sie nie obrazac, nie chodzilo mi
o format Kuriera, ale raczej o jego "ulotnosc" :)
o oczywistym kryterium czasu i kosztow, mozliwosci tworzenia dostepnych
archiwow, oraz mozliwosci polemik i dyskusji nie wspomne.
z wlasnych doswiadczen (byc moze obarczonych duza doza nieuzasadnionego
subiektywizmu) dodam ze wszystkie wymienione przez mnie alternatywy wydaja sie
bardziej niezalezne - co moim skromnym zdaniem jest takze istotne.
a wiec po co kkomu ?
a moze inaczej: a w jakiej formie byloby lepiej ??
PS pytanie II wydaje sie lepsza wersja postawionego problemu.
tak, to prawda: pytanie I bylo zaczepka :)
-
Anonim
Cóż, pozostaje mi zaproponować udział w spotkaniu informacyjnym, które rozpocznie się we WTOREK o godzinie 14:05 i będzie trwało DO WYJŚCIA OSTATNIEGO ZAINTERESOWANEGO (osoby, które mają 7 lekcję zapraszam po jej zakończeniu). Przedstawię tam moją wizję SK i postaram się odpowiedzieć na wszystkie nurtujące Państwa pytania.
----------
Dla nie lubiących dużo czytać:
Spotkanie informacyjne dot. Staszic Kuriera
WTOREK od godz. 14:05 (osoby kończące po 7 lekcjach zapraszam nawet o 15)
Szczególnie zapraszam tych, od których dostałem maile z aplikacją.
----------
-
Anonim
Coz ... a ja pozostane z moja sugestia dla zainteresowanych dotyczaca
nadania Kurierowi wersji GLOWNIE elektronicznej z powodow wymienionych wczesniej:
szybkosc, koszty, "nieulotnosc", dostep do archiwow, interaktywnosc (!) i niezaleznosc (!).
PS. w zadnym miejscu nie neguje sensu istnienia Kuriera,
tylko pod rozwage inicjatorow sugeruje efektywniejsza strategie.
dlatego trzymam kciuki za pomyslnosc przedsiewziecia i powielam info:
>Spotkanie informacyjne dot. Staszic Kuriera
>WTOREK od godz. 14:05 (osoby kończące po 7 lekcjach zapraszam nawet o 15)
-
Wąż
Zgadzam się z przedmówcą: przejdźmy od słów do czynów. Chciałbym powiedzieć kilka słów.
Skowron,
rozumiem, że jesteś człowiekiem, który chciałby robić wszystko i sprawia Ci to przyjemność. Ale zastanów się dobrze nad tym co powiedziała Goś. Uważam, że ma rację, a SK zawsze był głównie od tego, żeby przeczytać ostatnie 2 strony "Brechowizny" (bo można się z tego pośmiać na przerwie), albo rozwiązać zadanie na marginesie. Jestem przekonany, że jakbyś zrobił w szkole badanie społeczne na temat SK, to byś się dowiedział, że mało kto w ogóle czytał kiedyś te artykuły (chyba, że byłą wyjątkowo nudna historia i nie było co robić). Uważam, że wznawianie SK w formie dotychczasowej jest mocno bez sensu. Można zastanowić się natomiast nad jego wznowieniem w nowej formie. (np. elektronicznej jak sugeruje Goś)
pozdro -
mateusz
pytanie "po co komu ten staszic kurier?" jest niewątpliwym podważeniem zasadności istnienia tego przedsięwzięcia. Ja natomiast pochwalam dążenia do stawiania SK "no nogi", nawet jeśli są to działania mocno zbyt optymistyczne. Wielu zapaleńców jest potrzebnych, z resztą dzięki takim Staszic żyje tak naprawdę. Uważam, że Staszic Kurier jest jedną z tych inicjatyw, którymi nasza szkoła może się chlubić (tym bardziej, że zazwyczaj jego treści stały na dość wysokim poziomie). W latach swej świetności zdobywał tytuł najlepszej gazetki szkolnej w warszawskich szkołach, zarabiał sam na siebie, był rozprowadzany wśród absolwentów... Warto podtrzymywać dobrą tradycję, nawet jeśli nierzadko jest to dość trudne, nawet jeśli SK nie działa już tak prężnie jak dawniej, nawet jeśli ukazuje się raz czy tam dwa razy w roku szkolnym. Bez SK nasze XIV LO już nie będzie tym samym Staszicem co dawniej. Jak już słusznie zauważono - nie warto zawsze iść na łatwiznę. A sądzę, że Staszic Kurier w formie elektronicznej byłby kompletnym niewypałem. Wtedy rzeczywiście nastąpiłby ostateczny upadek tej gazetki. SK gdy się ukazywał wcale nie sprzedawał się tak fatalnie. Problem był raczej w tym, że wychodził stosunkowo rzadko. Może i większość osób czytała tylko część tekstów, niewątpliwie jednak byli i tacy którzy chętnie czytywali w wolniejszej chwili i te tylko na pozór mniej ciekawe artykuły. Kiedy dystrybucja SK odbywała się na korytarzach nabywanie było naprawdę łatwe i nie wymagało od potencjalnych czytelników zbyt wielkiego nakładu "sił" do sięgnięcia po to pismo. Uważam, że sięganie po SK do internetu wymaga większego działania i inicjatywy od czytelnika. Tym bardziej, że w internecie zawsze jest "tyle ciekawych stron do oglądania" i biorąc pod uwagę jeszcze różnorakie nawyki przy korzystaniu z internetu to SK w elektronice już w ogóle nie miałby raczej wielkich szans na zaistnienie.
Pozdrawiam ekipę chcącą bawić się w Staszic Kuriera. Życzę powodzenia w podtrzymywaniu tego pięknego dzieła i trzymam kciuki. Chwała tym, którzy chcą coś robić i którzy nie idą na łatwiznę. -
Anonim
>mateusz napisał
>pytanie "po co komu ten staszic kurier?" jest niewątpliwym podważeniem
>zasadności istnienia tego przedsięwzięcia.
w poprzednich postach juz pisalam, ale moge jeszcze raz:
1. uwazam ze SK jest ciekawym przedsiewzieciem
(mysle o gazecie szkolnej - szybkiej, aktualnej, czestej, zywej - zgodnie z nazwa)
2. "zapalencom i chcacym" zycze sukcesu i sugeruje rozwiazanie,
ktore moim zdaniem powinno im pomoc osiagnac sukces.
3. pisalam juz wczesniej ze pytanie bylo "zaczepka" ... jak widac skuteczna :P
>... nawet jeśli SK nie działa już tak prężnie jak dawniej,
>nawet jeśli ukazuje się raz czy tam dwa razy w roku szkolnym...
a tu moim skromnym zdaniem jest zupelne nieporozumienie.
zapewne rozmijamy sie definicji 'kuriera'. moja byla powyzej:
zrodlo szybkiej informacji, miejsce dyskusji i wymiany pogladow.
czasopismo ukazujace sie 1-2-3 razy/rok - albo z zalozenia jest sprawozdaniem,
albo zbiorem nieaktualnosci. no chyba ze chodzi o "produkcje ponadczasowe"
ktorych sie nie komentuje i nie dyskutuje ... takie dziela zebrane z danego roku ...
to nie zlapalam intencji pomyslodawcow.
tylko czemu ma sie to nazywac 'kurier' albo 'gazeta'??
>A sądzę, że Staszic Kurier w formie elektronicznej byłby kompletnym niewypałem.
>Wtedy rzeczywiście nastąpiłby ostateczny upadek tej gazetki.
a tu przydaloby sie uzasadnienie,
bo to co jest napisano ponizej:
>Tym bardziej, że w internecie zawsze jest "tyle ciekawych stron do oglądania" i biorąc pod uwagę
>jeszcze różnorakie nawyki przy korzystaniu z internetu to SK w elektronice już w ogóle nie miałby
>raczej wielkich szans na zaistnienie.
uraga inteligencji ewentualnych SK czytelnikow, a juz na pewno nie jest argumentem.
kontrargumenty za wersja elektoniczna byly juz wczesniej,
ale internet jest cierpliwy, wiec powtorze:
1.szybkosc
2.jakosc (+grafika, multimedia, linki itp)
3.koszty
4.dostepnosc
5.dostep do numerow archiwalnych
6.interaktywnosc = szybka reakcja, komentarze, polemiki (!)
7.niezaleznosc (redakcja decyduje o tresci, ewentalnej autocenzurze, zachowaniu poziomu,
zas dyskutanci juz sa zupelnie swobodni, poza oczywistym minimum moderowania).
proponuje zajrzec np. do salonu24 itp miejsc (w niektorych artykuly lub numery
kolejnych gazetek ukazuja sie w postaci PDF, a pod nimi sa komentarze).
PS.
nie sugerowalam zakazu druku: kazdy SK-tradycjonalista zachowalby prawo
do uzywania drukarki jezeli uwaza ze tylko wersja papierowa ma sens,
zas czytanie opinii/polemik i branie w nich udzialu nie byloby obowiazkowe :D.
+ byloby ekonomiczniej (takze dla chetnych do placenia za wersje papierowa)
btw: czy gdzies mozna znalezc numery SK z poprzednich lat?
(gdyby byly archiwa elektroniczne nie byloby pytania ...; )
>>****
>>Spotkanie informacyjne dot. Staszic Kuriera
>>WTOREK od godz. 14:05 (osoby kończące po 7 lekcjach zapraszam nawet o 15)
>>****
-
X
Wow, taki nędzny temat a wy całe epopeje piszecie. Jak bym to wszystko przeczytał to było by to wiecej niż lektury które przeczytałem w liceum.
Róbcie tego kuriera, co za problem spróbowac. Ja moge napisac artykuł; > -
Wąż
Ja mam trochę tekstów do brechowizny (o ile nie zgubiłem tej kartki na której je zapisuję) -
X
-
Anonim
Zanim zaczniecie jakąkolwiek dyskusję, poczekajcie, aż zobaczycie, co Staszic Kurier ma do zaoferowania, ponieważ:
Jutro od 14.05 w sali 219 zacznie się prezentacja przyszłości tego czsopisma. Gorąco zapraszam.
PS. Będą ciastka (tak wiem, to taki tani chwyt, żebym mógł połechtać swoje ego dużą liczbą zgromadzonych...) -
Wąż
-
Buba
-
Anonim
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne