Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ۞ Aisha ۞

Witam,
    w maju piszę maturę a później gdzieś na studia trzeba iść :) Zastanawiam się między Japonistyką a właśnie Stosunkami Międzynarodowymi. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ten kierunek? Macie coś o Japonii w programie? Czy te studia są bardzo ciężkie? Wiadomo- każdy inaczej to określi ale jestem ciekawa czy poziom jest porównywalny do filologii na orientalistyce?
  • aleqsandra

Witam :)
    Ja jestem na drugim roku SSM i mimo że planowałam psychologię, indologię czy finistykę, to jak widać w życiu nie zamieniłabym tych studiów na inne :) ewentualnie będę robić dodatkowe kierunki, ale na SSM'ie zostaję.
    Atmosfera jest genialna, ludzie cudowni, generalnie luz...
    Wykłady mamy o całej Azji i Afryce, na pewno Japonii Ci nie zabraknie.
    Masz do wyboru dwa języki 'prowadzące' - arabski i wietnamski, a potem na drugim/trzecim roku musisz wybrać lektorat - jeszcze do niedawna był to koniecznie lektorat orientalny (ja wzięłam hindi,a prowadzący mam arabski) aktualnie chyba coś się pozmieniało...
    Studia nie są ciężkie ani trochę. Zajęcia są prowadzone przez najlepszych specjalistów UW, aczkolwiek zdarzą się czasem wykłady tragiczne... Ale w sumie bardziej takie epizody wkładamy między wiersze i się potem podśmiewamy niż żeby robiło nam to dużą różnicę na egzaminie np.
    Pierwszy rok jest dosyć uciążliwy, bo jest mnóstwo przedmiotów ogólnych i 'wstępowych'. Logika, antropologia, socjologia, metodologia... przedmioty te mogłyby by być nawet inspirujące, pod warunkiem, że nie byłyby tak beznadziejnie prowadzone. No dobra, do logiki z Panem Ciecierskim nic nie mam, bo zajęcia mi się podobały, ale generalnie logika u humanistów powoduje zwarcie przewodów; ).
    Coś jeszcze chcesz wiedzieć?
    W podsumowaniu studia mało uciążliwe, a wręcz przyjemne.
    Polecam także tym, którzy studiują coś innego, wziąć te, po prostu dla rozszerzenia światopoglądu... :)
  • kalynca

a stosunki miedzynarodowe to nie ten wydzial :]
  • ۞ Aisha ۞

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź- jestem naprawdę wdzięczna :)
    Ja bym wzięła wietnamski a jako drugi japoński choć uczyłam się już dwa lata i będę dalej po maturze. Pytanie w związku z tym- czy język drugi musi być od podstaw? Bo ja będę miała z japońskiego certyfikat w przyszłym roku (4kyuu-coś jak FCE tylko z jap.)
    Drugi język orientalny mi więc nie przeszkadza tylko zależałoby mi na poziomie mniej więcej średnio-zaawansowanym.
    A z tym głównym językiem to często się wybór zmienia? Raz na ile lat może wiesz? Wietnamski jest mało znany w Polsce więc byłoby to ciekawe moim zdaniem w moim przyszłym cv; )
    Widziałam gdzieś w którymś temacie, ze na przedmiocie z tekstami angielskimi ludzie wybierali książki jakie chcą czytać np. Murakami'ego, czy tak jest w istocie? Miło jest czytać książki popularne które się zna i lubi :)
    Cieszę się, ze Jponii mi nie zabraknie- uspokoiłaś mnie.
    Mas zjakieś plany co po studiach będizesz robić? Po filologii można oczywiście uczyć języków, tłmaczyć czy pracować w ambasadzie ale czytałam, że ten kierunek daje te możliwości plus wiele innych

"Czym może zajmować się absolwent stosunków międzykulturowych?
    Może pracować w dyplomacji, w urzędach imigracyjnych, w ośrodkach dla uchodźców, we wszystkich miejscach, które mediują pomiędzy przedstawicielami kultur Azji i Afryki a naszą. Absolwent może być doradcą np. polityków. Oczywiście, w pewnych sytuacjach znajomość języka jest niezbędna, ale nierzadko doradcami mogą być osoby, które mają ogólną wiedzę o danej kulturze i obowiązujących w niej normach. Można też być znacznie lepszym dziennikarzem niż dziewięćdziesiąt procent naszych dziennikarzy, którzy piszą o Wschodzie straszliwe rzeczy."

Co o tym myślisz?

Czekam niecierpliwie, jestem zaintrygowana tym kierunkiem :)
  • kalynca

nie musi byc od podstaw (niby dlaczego musialby byc).

do tej pory do wyboru byly wietnamski i arabski jako jezyk SSM. podobno mieli cos zmieniac, ale nie wiem. z reszta coraz mniej ludzi wybiera sie na ssm z roku na rok, nie wiadomo czy otworza nowy nabor w tym roku.

wietnamski malo znany w polsce? no nie wiem...

ksiazki na lekturze tekstow angielskich? nie.. tam raczej czytamy 1. fragmenty ksiazek/artykuly
    2. raczej teksty naukowe/popularnonaukowe
    3. teksty orientalistyczne a nie literature piekna
    ale mamy wplyw na to, co na ten przedmiot mamy czytac. prowadzacy jest naprawde b. fajny

nie wiem co mozna robic po ssm. pewnie isc na nastepne studia.
    co o tym myle? kazdy mysli co innego. jak po kazdym kulturoznawstwie - po ssm mozesz pracowac wszedzie i nigdzie.
  • Anonim

W tym roku tak samo, wietnamski i arabski. Ja jednak bym nie stawiał na SSM jako jedyne studia.
  • ۞ Aisha ۞

Ja nie wyobrażam sobie iść na inne niż ssm lub japonistyka, a języka japońskiego się uczyłam i uczyć się będę dalej więc uważam, że w moim przypadku więcej perspektyw mam po ssm niż stricte filologii.
    Ale każdy ma indywidualną sytuację i inaczej na to patrzy :)
  • aleqsandra

sorry, ale żeby mieć dobrą pracę i/lub biznes, to w ogóle nie trzeba robić studiów, więc jeśli rozważamy jedynie CashStudies, to nie mamy co tutaj robić...
    Sam kierunek jakotaki nie daje Ci tytułu inżyniera czy adwokata czy psychologa, ale na pewno daje bardzo urozmaicone i uniwersalne wykształcenie, poszerza światopogląd i mimo wszystko trafia w niszę na rynku, czego może nie widać jeszcze tak bardzo w Polsce, ale przy spojrzeniu ogólnoświatowym zdecydowanie

Moje plany ogólnie rzecz ujmując i nie zapeszając, celują w dyplomację i urzędy generalnie, ewentualnie freelancing, albo kompletnie nie związany ze studiami własny biznesik; ) albo i wszystko na raz; p aczkolwiek mam także w planach studia podyplomowe, ale to bardziej dla przyjemności niż w celu dobrej pracy.

Jak do tej pory udzielam korepetycji z angielskiego i mam doświadczenie instruktora jeździectwa, więc na pewno chleba mi nie zabraknie i o byt się martwić nie muszę, bo wbrew pozorom oba te 'zawody' całkiem dochodowe są... a co dalej, time will show, follow the flow; )
  • aleqsandra

>kalynca napisała:
    >
    >ksiazki na lekturze tekstow angielskich? nie.. tam raczej
    >czytamy 1. fragmenty ksiazek/artykuly
    >2. raczej teksty naukowe/popularnonaukowe
    >3. teksty orientalistyczne a nie literature piekna
    >ale mamy wplyw na to, co na ten przedmiot mamy czytac.
    >prowadzacy jest naprawde b. fajny
    >

Na pewno, co do lektury, przynajmniej dowiesz się gdzie szukać czegoś wartościowego, bo to że czegoś nie czytamy/omawiamy na zajęciach, nie znaczy że nie warto, a zawsze bibliografia czy lektury polecane przechodzą nam przez oczy lub łapy...

Dalej, Ja i Kala mówimy z punktu widzenia licencjatu, na magistrze zajęcia wyglądają przynajmniej po nazwach na bardziej specjalistyczne i możliwe że bardziej wchodzące w literaturę i sztukę, aczkolwiek osobiście nie mam zielonego pojęcia na ten temat a do magistrantów ciężko dotrzeć...
  • kalynca

(ale bedzie psikus jak sie kolezanka na japonistyke nie dostanie a na ssm nabor zamkna... na studia zadne nie pojdzie, bo "sobie nie wyobraza"?)

ludzie, ludzie, troche realizmu...
  • ۞ Aisha ۞

to ze na razie sobie nie wyobrażam nie zmienia faktu, że w przypadku, o którym mówisz wyobrazić sobie będę musiała (choć najprawdopodobniej przepracuję rok i spróbuje raz jeszcze). Mówię o moich planach, jeśli nie wyjdzie- będę się wtedy zastanawiać, na razie muszę robić to co do mnie należy czyli zdać dobrze maturę i starać się dostać gdzie mi się marzy. To nie jest brak realizmu.
  • Ayşegül

Witam:)
    W tym roku wybieram się na ten kierunek, zastanawia mnie tylko jedno - czy jest dużo chętnych? Jedyne co mnie dręczy w związku z tymi studiami to że może się nie uzbierać odpowiednia liczba osób, bo słyszałam że jest coraz mniej chętnych na ten kierunek.
    Pozdrawiam:)
| |

grono eSeSeMowców z orientalistyki :) http://www.orient.uw.edu.pl/ssm/ Sekretariat wtorek: 1...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)