Socrates Erasmus [7064]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anuszka

Hi! I'm going to write an article about exchange students studying in Poland. I would be grateful if you could answer serveral of my questions or give your own comments on your stay and education in Poland. My questions are:
    1) Why have you chosen Poland?
    2) What procedures did you have to pass to study here? Was application easy?
    3) Do you enjoy your stay here?
    4) If you were to decide again whether to come to Poland, would you make the same choice?
    5)...Your comments...
    Thanks in advance for your help! :) Hope you have a nice time in Poland!
  • Zosia

Nie sądzę, żebyś na gronie znalazła jakichś zagranicznych studentów.
    Proponuję zamieścić te pytania np. na hiszpańskim forum o Polsce w dziale Erasmus:
    http://www.polonia-es.com/index.php...
    Może inni znają podobne fora.
  • Anuszka

dzięki :) a może ktoś zna osobę, która mogłaby mi udzielić wywiadu?
  • Czendler

Idz na jakas uczelnie do biura programów międzynarodowych i popros o kontakt mailowy do takiego studenta. Wg mnie tak jest najprościej !
  • ajak

albo skontaktj sie z ESN a oni na pewno pomoga: http://www.esn.pl a tam spis wszystich sekcji dzialajacych polsce.
  • Anuszka

ok :) dzięki wszystkim za pomoc! :)
  • Olga

"Nie sądzę, żebyś na gronie znalazła jakichś zagranicznych studentów".
    ;) Otoż nieprawda! Jestem tu.
    Czyli,
    1) wybrałam Polskę, bo zawsze chciałam poznać ten kraj, i większość moich przyjacieli w Niemcech, gdzie studiuje, są Polakami
    2) proces składania papierów był naprawda łatwy, poprostu zapytałam u koordynatora, czy miejsce do warszawy jest wolne - i prosze bardzo. Równolegle do tego probowałam dostać się do Francji (przez inny kierunek studiów) - tam było skomplikowane, konkurs, tylko 2 miejca i td.. Skutek: dostałam to miejce we Francji też, ale zrezygnowałam i pojechałam do Warszawy - i jestem szczęśliwa z tej decyzji!!!
    3) ten Erasmus-rok w Warszawie był najlepszym i najbardziej owocnym w ciągu moich całych studiów.
    4) oczywiście, przyjechałabym tu znowu. Teraz niestetu wracam, czeka na mi praca magisterska :(.
    ..
    Więc Anjo, gdyby jeszcze jakieś pytania - zapraszam :).

Pozdrawiam wszystkich
    i szególnie przyszłych Erasmus-studentów u nas na uniwersytecie Freiburg/Niemcy!!!!!!!
  • Zosia

Fajnie, że tu zaglądasz, ale wydaje mi się, że jesteś raczej wyjątkiem, bo rzadko który Erasmus przyjeżdżający do Polski mówi i pisze po polsku (nawet po rocznym pobycie tutaj)! Ja spotkałam do tej pory tylko jednego, ale on z pochodzenia był Polakiem.
    A Ty gdzie się nauczyłaś polskiego? Twoi znajomi Cię uczyli czy masz w rodzinie Polaków?
  • Olga

Z moimi znajomymi w Niemcech przez cały czas gadaliśmy po niemiecku; ) Ale miałam lektorat z polskiego, przez 6 miesiący, czyli jakieś podstawy miałam. Ale naprawda polskiego nauczyłam się na wydziałe filozofii UW (jestem od września - wszystkie zajęcia są po polsku, od pierwszego tygodnia miałam czytać jakieś teksty, na pociątku strasznie wolno, potem - szybciej. No, i w akademiku przecież mówi się po polsku.; )
  • Zosia

To w takim razie gratuluję Ci ogromnie, bo opanowałaś polski fantastycznie jak na niecałe półtora roku nauki!!! Aż trudno uwierzyć :)
  • Olga

Dzięki! :)
| |

...dla tych co byli i dla tych co maja zamiar; - ] 1. Jeśli zakładasz nowy temat to upewnij się ...

Fotki

Miejsca grona (1)