-
Madzia B.allergic to bullshit!
-
......brak słów......
w tej ksiazce sa dosc aktualne info na ten temat: red. Mocek S., Collegium Civitas „Polacy XXI wieku. Nowe style życia”, Warszawa 2005 -
czarny pastor
>Madzia B. napisała:
>hej,czy ktos pisal prace o singlach??
nikt.
nigdy.
temat nowatorski ze ojezuchryste. -
......brak słów......
a w ogole to z tej ksiazki dowiedzialam sie ze byc singlem to nie znaczy nie miec partnera jak to sie przyjelo potocznie. A mianowicie napisali tam ze single to osoby, które formalnie żyją w związku, jednak faktycznie żyją bez partnera, osoby, które egzystują samotnie i jednostki żyjące w związkach niesformalizowanych. Troche mnie to zdziwilo :/
-
-
Anonim
łaaaał ciekawy temat! a ja pisałam o motywach zawierania małżeństw.. głupia . :] a może w rocznikach socjologii rodziny znajdziesz coś co może Cię zainteresować? -
do niedawna tez bylam przekonana ze single to osoby samotne,zyjace bez partnera...ale faktycznie jest tak,ze mozna byc singlem bedac w zwiazku... -
nom temat ciekawy:)tylko wlasnie z tymi materialami ciezko:/ sa dobre ksiazki amerykanskich autorow,ale raczej sa nie do zdobycia:/ -
FcAgatka
-
-
.::Mrówka::.
Hej ja też podjęłam sie tego tematu, lic o singlach
im bardziej w to brnę tym bardziej zmieniam strukturę pracy <lol2>
jak się zabierasz do części badawczej? i pod jakim kątem o tych singlach piszesz? Pozdro -
temat brzmi:kultura singli jako nowy styl zycia.
nie wiem jeszcze co z czescia badawcza,narazie to ja dopiero zaczynam:p
i mysle nad czescia teoretyczna
a jaki masz temat dokladnie?i jaka literatura naukowa(bo z tym mam wielki problem):/
pzdr -
No ja też zmieniam temat na okrągło wręcz, obecnie brzmi: Fenomen życia w pojedynkę na przykładzie dobrze wykształconych, aktywnych zawodowo kobiet.
i w sumie sama już nie wiem jak sie do tego odnieść i co zawrzeć w części teoretycznej.
Literaturę póki co mam taką:
- K. Slany, Alternatywne formy życia małżeńsko- rodzinnego w ponowoczesnym świecie, Kraków, 2002, Zakład wydawniczy NOMOS
- Grzeszczyk E. Pojedyncze profesjonalistki. „Single professional women” w Polsce i na świecie [w:] Kultura i społeczeństwo nr 2/2005
- Zarys wiedzy o rodzinie, małżeństwie, kohabitacji i konkubinacie : perspektywa antropologii kulturowej i ogólnej/ Daniel Jabłoński, Lech Ostasz., Olsztyn : Adiaphora, 2001
- Polacy XXI wieku. Nowe style życia, pod red. S. Macka, Warszawa, Collegium Civitas Press, 2005
- Rodzice i ich dzieci w tańcu pokoleń, Wrzesień Witold, Żurek Aldona, Przybył Iwona, Poznań, Wydawnictwo naukowe UAM, 2005
- Tymicki K. Starokawalerstwo i staropanieństwo. Analiza zjawiska. [w:] Studia Socjologiczne nr 4 (163)/2001
poza tym artykuły z Polityki, chyba z 5- dużo tego jest i spokojnie w archiwum w internecie można znaleźć, Przeglądu a także Dziennika, dane z GUS
a jaką Ty masz literaturę naukową? i co zamierzasz ująć w części teoretycznej?
pozdrawiam -
Anonim
Coś tam kiedyś pisałam:)
1. Alvin Toffler "Trzecia fala"
2. E. Fromm "Ucieczka od wolności"
3. film Agnieszki Trzos "Wieża"
4. Wożyńska-Więch I., Słodka cytryna życia solo, „Charaktery”.
5. Lubelska K., Pojedynczo, „Polityka” - nr 42 (2576).
6. William F. P., Richard H. C. (2003), Psychologia w badaniach międzykulturowych, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk.
7. Tymicki jak powyżej - jest dostępny w necie.
proponuje przeprowadzić wywiady i pamiętać o włączeniu nagrywania
pozdrawiam:) -
jakos ciezko mi idzie z ta praca i tez caly czas cos zmieniam://
z literatura u mnie slabo,ale mam mnostwo artykulow z czasopism:
-specyfika XXI w.-single
zwierciadlo 2007-nr4
-chór solistów-coraz więcej polaków chce życ w pojedynkę
wprost 1996 nr 36
-użyć zycia,2,5 mln samotnych polakow
wprost 2001 nr 7
-single-samotni z wybory?
przeglad 2005 nr 49
bez drugiej polowy
przeglad 2006 nr 40
mam jeszcze troche tych artykulow Mrowka jak bedziesz potrzebowac jeszcze jakis art popularno-naukowych to napisz a Ci wysle..
ale z lit naukowa to jest wielka liapa...:// -
dzięki ja też mam sporo artykułów więc nawet ich nie wymieniałam, teraz gdy moja część teoretyczna już powstała a promotor wskazał tylko kilka poprawek :P mogę Ci polecić artykuł:
Lubelska K. , 2006-10-21, Pojedynczo- Raport z badań, Polityka - nr 42, jest to fajny raport z badań „Wielkomiejski singiel” MB SMG/KRC, badania grupy w wieku 25–35 lat.
Z literatury warto też zajrzeć do : Kocik L., 2006, Rodzina w obliczu wartości i wzorów życia ponowoczesnego świata, Kraków, Oficyna wydawnicza AFM.
co do artykułów w badaniach chciałabym przeprowadzić analizę prasową w związku z tym potrzebowałabym artykułów tematycznych z jednego czasopisma np podczas 2 lat, więc jeśli byś miała coś byłabym bardzo wdzięczna gdyż nie wiem jeszcze jakie czasopismo wybrać
pozdrawiam
-
♥ღ ஜOlgaஜ ღ♥
Cześć.
Ja też chce pisać pracę o singlach i znalazłam Wasz wątek przez przypadek. Chciałabym się dowiedzieć jak Wam poszło z pisaniem tej pracy, na czym się najlepiej skoncentrować, czy możecie polecić jeszcze jakieś książki i na co najlepiej zwrócić uwagę. Byłabym wdzięczna za jaką wiadomość :) -
qwerq
Mrówka piszę pracę na podobny temat czy mozesz się ze mna osobiście skontaktować?? Bardzo mi zalezy Jesteś już w tym doświadczona i chciałabym się wymienić z doswiadczoną osoba proma uwagami -
jeszcze nie socjolog
Witam,
troche czasu już upłynęło od ostatniego postu ale liczę na szczęście ze ktos sie odezwie.
Podjęłam sie tematu o współczesnych formach zycia parterskiego, ale zupełnie nie wiem jak i od czego zacząć.
Może ktoś mi pomoc będe ogrooomnie wdzięczna.