-
damian
co to jest błąd ekologiczny i przyklad zdania z tym błędem pomocy!! oraz błąd indywidualny -
rodzynia
-
Anonim
błąd ekologiczny- błędne wyciąganie wniosków na temat jednostek jedynie na podstawie obserwacji grup.
Zdania nie umiem Ci znaleźć to trzeba większy przykład przytoczyć... -
chwila
Ja podam przykład.
Były takie badania w USA, w których w jednym ze stanów stwierdzono wyższy stopień analfabetyzmu i w tym samym stanie zauważono, że mieszka tutaj więcej czarnych niż w innych. Podano taki wniosek, że czarni częściej są analfabetami. I to włąśnie był błąd ekologiczny. Gdy zbadano to dokładniej, to okazało się, że czarni tak naprawdę rzadziej są analfabetami niż biali.
Tak jak napisał ktoś przede mną błąd ekologiczny polega na wnioskowaniu o jednostkach na podstawie wyników badań na zbiorowościach.
I podam jeszcze jeden przykład, który pozwoli zapamiętać na czym polega ten błąd:
W jednym z województw okazuje się, że mamy więcej księży niż w innych i do tego mamy tutaj większy przyrost naturalny. Powiedzenie, że księża częściej rodzą dzieci jest błędne i w tym wypadku ten błąd jest oczywisty. W przypadku powyżej niestety początkowo nie było go widać. -
-
Wojtek
>chwila napisała:
>
>I podam jeszcze jeden przykład, który pozwoli zapamiętać
>na czym polega ten błąd:
>W jednym z województw okazuje się, że mamy więcej
>księży niż w innych i do tego mamy tutaj większy
>przyrost naturalny. Powiedzenie, że księża częściej
>rodzą dzieci jest błędne i w tym wypadku ten błąd jest
>oczywisty. W przypadku powyżej niestety początkowo nie
>było go widać.
Zabrałaś mi przykład! Gdy tylko zobaczyłem ten temat, pomyślałem sobie, że napiszę o tych księżach, a Ty mnie wyprzedziłaś... :-(
Ale takie są skutki, gdy się poznaje pojęcie błędu ekologicznego na tym samym wykładzie. <lol> :D -
Anonim
No z tym przykładem to bym polemizował... A jestem świeżo po egzaminie z Metodologii; ) (zaliczonym na 5 :-P). -
Wojtek
>[Devil Inside] napisał
>No z tym przykładem to bym polemizował... A jestem
>świeżo po egzaminie z Metodologii; ) (zaliczonym na 5
>:-P).
Oj, to znaczy, że to 5 wątpliwe.; -)
Przykład pochodzi od profesorów Sułka i Koseły, czyli spadkobierców naczelnego polskiego metodologa Stefana Nowaka. :-) -
MM
Hola, hola, proszę bez argumentów odwołujących się do autorytetów. Ja bym chętnie zobaczył rzeczoną polemikę. -
Anonim
>[Devil Inside] napisał
>No z tym przykładem to bym polemizował... A jestem
>świeżo po egzaminie z Metodologii; ) (zaliczonym na 5
>:-P).
to czekamy na wykazanie dlaczego przykład jest "zły czy "nietrafny" :)
-
Wojtek
>TZW napisał
>Hola, hola, proszę bez argumentów odwołujących się do
>autorytetów. Ja bym chętnie zobaczył rzeczoną polemikę.
>
Ach, i oto jest zwolennik etyki wolnego dyskursu w duchu Habermasa. :D
Ja tam nie wierzę w możliwość realizacji tej etyki w praktyce, ale dobrze: cofam ten sęk i czekam na argumenty. :-) -
AniaD
i tego typu teorie wlasnie sprawiają, ze zaczynam żałować 5 lat życia, które poświęciłam socjologii - nauce naciąganej...
kurfa jak mistrz Sułek może tak debilne przykłady przytaczać?
a teraz mnie zjedzcie. -
Wojtek
>LeFunky napisała:
>i tego typu teorie wlasnie sprawiają, ze zaczynam
>żałować 5 lat życia, które poświęciłam socjologii -
>nauce naciąganej...
>
>kurfa jak mistrz Sułek może tak debilne przykłady
>przytaczać?
>
>a teraz mnie zjedzcie.
Głęboko współczujemy. I czekamy na argumenty. -
Anonim
>LeFunky napisała:
>kurfa jak mistrz Sułek może tak debilne przykłady
>przytaczać?
Ale dlaczego piszecie, nie zgadzam się, debilne przykłady...., napiszcie dlaczego!!!!!!!!!. Ja własnie jestem na etapie zdobywania drugiego tytułu z socjologii ( i nie żałuję!!) i chcę, żeby ktoś mi wytłumaczył dlaczego te przykłady są złe. Napisać,że sa złe każdy może, ale wyjasnić już nie:>:>
-
MM
>Wojtek ha escrito:
>>LeFunky napisała:
>>i tego typu teorie wlasnie sprawiają, ze zaczynam
>>żałować 5 lat życia, które poświęciłam socjologii
>-
>>nauce naciąganej...
>>
>>kurfa jak mistrz Sułek może tak debilne przykłady
>>przytaczać?
>>
>>a teraz mnie zjedzcie.
>
>Głęboko współczujemy. I czekamy na argumenty.
Dołączam do wyrazów współczucia. Next please. -
AniaD
-
-Wilk...i tyle...
przykłady były dobre...widze, że szkoła Warszawska Sułka i Koseły wiedzie prym na gronie;P -
MM
>LeFunky ha escrito:
>A ne mówiłam, że mnie zjedzą? hehe, pogadamy jak
>urośniecie:-)
Tam zaraz zjedzą... Oczekiwaliśmy na uzasadnienie, ale skoro kompletnie nie znasz się na rzeczy (co wynoszę po braku umiejętności argumentowania), to po co dajesz głos? -
AniaD
TZw nie słab mnie. własnie popełniłes coś w rodzaju błędu ekologicznego wnioskując tak o mnie wielki panie soocjologu. -
MM