SNM [402]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sebastian PP

wybierając ram pamiętaj aby zwrócić uwagę na timingi
    z doświadczenia wiem, że 1GB CL2 (DDR) ramu moze pracować wydajniej niż 2GB z tragicznymi timingami.
    Pozatym dobrze by było dopasować ramy pod procek (przykładowo do procka na FSB 1066 nie ma sensu kupować ramów o czestotliwościach wiekszych jak 667Mhz)
    Nowsze Core 2 sa na FSB 1333 gdzie ramy 800Mhz pasują jak ulał.
    W przypadku DDR2 800Mhz to sugerowałbym max CL4.
  • Tomek

odpusc sobie celerony i turiony. Jezeli masz zamiar uzywac cs'a 3 to tylko dwurdzeniowka, intel core 2 duo np
  • Sebastian PP

ewentualnie 4 rdzeniówka
    o ile sie nie myle to CS3 juz wspiera prace wiecej niz jednego rdzenia
    jesli chodzi o programy do 3d typu Maya, 3dStudio Max i wiele innych profesjonalnych lub pol-profesjonalnych programow mających coś wspólnego z ewentualnym renderem to na bank obsługują 4 rdzenie.
    pozatym wiekszośc pozycji zapowiadanych na zime zarówno gier jak i programów jest wręcz projektowana pod kątem wykorzystywania 4 rdzeni i myśle, że najbardziej przyszłościowym rozwiązaniem bedzie niewątpliwie jak wspomnial wyżej kolega 2 lub 4 rdzeniówka.
    aktualnie najbardziej "ssącymi" podzespołami sa dyski twarde, które nie poszły na przod jesli chodzi o wydajność już od ponad połowy dekady.
    Jesli chodzi o marna prace windowsa i programow graficznych to najczesciej zasmiecony dysk jest własnie przyczyna.
    Jak masz wystarczającą ilośc funduszy to dwa HDD kupic i w RAID je puscic (co najmniej 75% wzrostu wydajności).
  • z

ej Seba ale ona laptoka kupuje :] , o ile wiem to takie z 4 rdzeniami kosztuja 10 tys.
    ______________________________ ________

- co do dysku to wiadomo im wiekszy tym lepszy, szczegolnie jak ci sie zdarzy montowac filmy, a moze nawet w HD
    - procek to juz wiesz ze najszybszy, tez polecam core2duo choc mam male doswiadczenie z amd, moze ktos wie lepiej
    - jelsli idzie o ram to zwroc uwage na maxymalna ilosc ramu jaka mozna wlozyc, wiele laptoptopow ma miejsce na 4 giga, potem moze ci sie przydac
    - co do matrycy, to polecam nie kupowac z ekranem typu glare, czyli blyszczacego, bo jak sobie usiadziesz np w parku to gowno widac,wszystko sie odbija. to ze kolory na takim wydaja sie zywsze, nie znaczy ze wyjda lepiej w druku
    - no jeszcze przyda sie sprawdzic czas dzialania na baterii, oraz wage takiego lapka, 5 kg to juz troche duzo :]

tak poza nawiasem, polecam to forum http://forum.purepc.pl
    tam znajdziesz bardziej fachowe opinie na temat komputerow
  • SpydeRR

Podsumowywujac,

jak stacjonarka to:

- karta graficzna byle jaka o ile nie pracujesz na CRT, wtedy matrox :) Jak pracujesz na LCDeku to i tak wepniesz pod DVI..

- ramu jak najwiecej ale jak powiedzial kolega wczesniej musi byc to ram wydajny zeby to sens mialo. Powyzej 3gb bodaj xp juz nie wyrabia, wtedy vista, i CHYBA xp x64 (ale nie jestem pewien)

- core2duo - w domu pracuje na athlonie64 a w pracy na core2duo - szczegolnie to czuc w PS'ie przy aplikowaniu takich rzeczy jak np Lens Blur. W koncu cs3 byl projektowany pod core2duo i tutaj to ze mac'i i pecety maja teraz takie same podzespoly to Adobe mialo mniej roboty z optymalizacja :)

- a co do dyskow - zagul zamiast dawac jak najwieksze lepiej zainwestowac w jak najszybsze - tzn na system i swapa tak windozy jak i PS'a kupic sobie Matroxa Raptora 10K obrotow - i wtedy jedziesz :) Reszta niech stoi na normalnych 7,2K. Co do RAIDa sie nie wypowiem bo nie wiem.

-co do macow, dają rade, system sprawnie dziala i nawet wszystkie wodotryski smigaja na moim glupim iBook'u 12". Nie to co Vista...
    Aczkolwiek 13 calowy macbook to malo, dla mnie moje 12" jest lipą i chce zmienic na cos wiekszego. Najwieksza zaleta to bateria - rekord 7 godzin :D Aczkolwiek ibook chodzi jeszcze na PowerPC, nie wiem jak nowe macbooki smigające na core2duo.

• z

nie no co do dysku w stacjonarnym to racja, ze wazne zeby byl szybki, ale jakos uznalem juz ze kolezanka kupuje laptopa; P a tam to zdaje sie jest standard 7,2 k w tym przedziale cenowym

jesli idzie o stacjonarne to jest o wiele wiecej zaleznosci, i tak jak mowil seba, to jest masa pierdol ktore trzeba zgrac przy skladaniu, ale to jest juz chyba material na caly wyklad

7 godzin ? no to faktycznie niezle... a nie miales zadnych hardware'owych problemow z mac'iem?
  • Tomek

to chyba kwestia systemu, mac os x ciagnie mniej pradu. U mnie mac os x z wi-fi ciagnie max 5h, na windize bez wifi 2 z kawalkiem (ten sam mac)
  • Gacek | velendil.com

Moim zdaniem wybór laptopa do pracy z projektami graficznymi to podcinanie sobie skrzydeł... 15 cali potem da porządnie w kość... chyba, ze ktoś będzie przez całe życie robił tapety w 800x600... Sądzę, ze lepiej zainwestować w stacjonarny + 2 monitory, co zdecydowanie polepsza komfort pracy, ale o tym już mówiono wyżej.
  • theD

wiesz do lapka zawsze mozna kupic monitor, a nawet dwa :>
  • Anonim

moim zdaniem zapomnij calkowicie o tym ze bedziesz pracowac na 15calach - to niewykonalne. jesli laptop to koniecznie z mozliwoscia podpiecia go w domu do normalego conajmniej 19'calowego monitora. z wlasnego doswiadczenia - 2lata pracowalem na laptopie, z 21eizo crt - i NARESZCIE mam stacjonarny normalny komp do pracy. przy laptopie trzeba pamietac o ciaglym back'upowniu danych na zewnetrzne, bezpieczne dyski i nigdy nie bedziesz miala takiego komfortu pracy jak na stacjonarnym - to ostatnie to osobiste odczucie.

co do skladu juz zostalo powiedziane. a i xp ma ograniczenia co do ramu 2.5 giga to maks!, wiec wiecej nie ma sensu chyba ze uwazasz ze vista to wyjscie (tutaj mozna wiecej). ja tak uwazalem, przez chwile. krotka.
  • theD

u mnie xp home widzi 3,25 gb z 4 gb ktore mam zainstalowane
  • Gacek | velendil.com

wiem wiem : ) Ale jakie beda wtedy koszty...
    Stacjonarnego zaawsze mozesz zmodyfikowac, zainstalowac wydajne chłodzenie... Ale nie chce robic tematu blaszak vs. laptok :D
  • Anonim

u mnie widzi procesor 3,5 Ghz z 3,2 ktore faktycznie ma...; -]

sprawdz go tym:
    http://pobieralnia.pl/plik-556-cpuz... - ciekaw jestem co wyjdzie.
  • Dreamcatcher

narazie z laptopów najbadziej zainteresowal mnie

Toshiba Satellite A200-1HV
    Wielkość dysku: 200GB
    RAM: 2GB
    Procesor: Core Duo T5300 1.7
    Karta graficzna: nVidia GeForce Go7300
    system operacyjny: windows vista home premium
    ekran 15,4 TFT WXGA 1280x800 TruBrite

a stacjonarny trzeba bedzie troche podrasowac :P jakby laptop nie wyrabial :)
  • Tomek

starczy...chyba, bo problemem moze byc vista:)
  • z

wyglada ok, poza ta vista i blyszczacym ekranem...ja osobiscie tez nie przepadam za ekranem widescreen, ale to kwestia gustu
  • SpydeRR

a wiesz zagul ze widescreen to fajna rzecz? Od miesiaca u mnie na biurku stoi 20 calowe eizo wlasnie widescreen. Nie dosc ze duzo miesca na toolbary po bokach to jeszcze filmy sie genialnie oglada :)
  • theD

>SpydeRR napisał
    >a wiesz zagul ze widescreen to fajna rzecz? Od miesiaca u
    >mnie na biurku stoi 20 calowe eizo wlasnie widescreen. Nie
    >dosc ze duzo miesca na toolbary po bokach to jeszcze filmy
    >sie genialnie oglada :)

+3 do lansu; D
  • peron pierwszy

wide sie przyda, ale te błyszczące ekrany toshiby to dziwna jazda. wyglądają super, ale siedzieć przy nim pare godzin... jeszcze nie daj boże tyłem do okna...

ale wyglądają super to fakt.

ja tylko dorzucę od siebie że w ogóle nie widzę potrzeby wypasionego laptopa. skupiłbym sie na ewentualnej rozbudowie stacjonarnego.

ale to kwestia systemu pracy..

PS. o mac'ach mam dokładnie identyczne zdanie co kolega kilka postów wyzej. tylko bałem sie publicznie powiedzieć :D, z wyłączeniem ipodów 80gb które pozamiatały na rynku przenośnych mp3. o.
| |

Grono studentów wydziału "Sztuka Nowych Mediów" na PJWSTK. lolz

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (0)