- 1
- 2
-
Dreamcatcher
Jaka karte graficzna polecacie ?
- do stacjonarnego kompa?
-jaka do laptopa
(i czy oplaca sie kupic laptopa z srednia karta w granicach 3-4tys, czy lepiej kupic maszyne do pisania bo naprawde dobra karta w laptopie zaczyna sie od 8tys ? )
czyli generalnie pytanie na czym pracujecie, co tak naprawde jest potrzebne :) -
BorysR
-
Dreamcatcher
specjalizacji jeszcze nie jestem pewna bo dopiero zaczynam studia , ale prawdopodobnie bedzie to wizualizacja -
-
Grrrrrafał
Heh, tez sobie sprawiłem z okazji rozpoczęcia nauki nowego lapka - wybór padł na macbooka i wydaje mi się, że do większości SNMowych i pierwszo-zleceniowych zadań spokojnie wystarczy. Nad zakupem stacji graficznej z prawdziwego zdarzenia zacznę się zastanawiać w momencie, gdy będę regularnie otrzymywać zlecenia na kampanie wyceniane powyżej 20tys.:))
Generalnie - zwróć uwagę na Maka, zupełnie inna kultura pracy niż na PC. -
Tomek
dokladnie. Pozatym jesli wizualizacja to po co super mocna karta? chyba wazniejsze zeby dobrze kolory oddawala. -
theD
do photoshopa wazne zeby byl dobry procek i przynajmniej 2 gb ramu,
karta to juz mniej wazna sprawa.
Zwroc uwage na matryce. Sony Vaio - te topowe modele od 6 tys wzwyz sa bardzo spoko. -
Dreamcatcher
a co powiecie o :
* Toshiba Satellite A200-1HV
Wielkość dysku: 200GB
RAM: 2GB
Procesor: Core Duo T5300 1.7
Karta graficzna: nVidia GeForce Go7300
cena: 3.800-4.500
* HP dv6510ew
Wielkość dysku: 120GB
RAM: 1GB
Procesor: Turion 64 X2 TL-56 1,8
Karta graficzna: nVidia GeForce 8400
cena: 3.100- 4.100 (choc w jednym miejscu widzialam za 2.600:P promocje)
generalnie w laptopach ok 2.5-4.0 tys występuje najczęściej karty graficzne:
-Intel Graphics Media Accelerator 950 (najczesciej spotykana - co o niej sadzicie ? )
-nVidia GeForce 8400
-nVidia GeForce Go7300
-nVidia GeForce Go7600
-
BorysR
W moim rankingu wygrywa macbook pro.
Mam laptopa za 2000 zl. Duzo juz na nim graficznie nie zrobie w dodatku kolory sa inne niz powinny. :] -
Psychol<og>
2gb ramu? No do programów pbsługujących 3d to rzeczywiście sie przydaje, ale ps-a? Spokojnie pociągnie na 1gb, zresztą pracowałem 3 lata temu na połówce i też ciągną [nie wiem jak najnowsza wersja, ale zwsze można się pobawić w klasyku czyli siódemce; ) ] -
Psychol<og>
Jeśli myślisz o wizualizacji to ci napewno starczy druga pozycja - tak jak ktoś powiedział karta graficzna w tym przypadku za bardzo sie nie liczy, najważniejszy jest procesor i ram [ale gigabajtowa kość spokojnie powinna wystarczyć <chyba że zamierzasz pracować na gigantycznych rozdzielczościach z wykorzystaniem toolów...>], no i ważne jest jak będziesz traktować komputer, nie zaśmiecajac go spokojnie pociagnie wszystko co chcesz [jakby to nie brzmiało...; D]Osobiście, chociaż jestem posiadaczem windy polecam ci maca, bo jest to równorzędne z konicem kłopotów z wirusami, a to nie jedyny plus. Korzystanie z tego systemu jest porównywalne do jazdy samochodem wyższej klasy z bardzo małym procentem awaryjności, Winda byłaby w tym porównaniu podrasowanym do granic możliwości fiatem; ] -
Anonim
-
BorysR
> O tak, tez zdecydowanie polecam macbooki.
Powiedziala wlascicielka 13 cali. :> -
Anonim
13,3 i dzieki temu jest lekki.
I to mi wytyka czlowiek, ktory ratuje sie argumentem, ze nie liczy sie wielkosc tylko "technika". ; p -
-
Tomek
1 gb to malo jak na psa. Z wlasnego doswiadczenia. intel mac z 1gb nieraz ledwo ciagnie, co dopiero winda -
BorysR
Tru w robocie mam 2 gb i odczuwam braki przy wiekszych rzeczach do druku. -
Anonim
Reasumujac:
1. Pierdol karte graficzna, o ile nie grasz. Ja mam 16 megowego Matroxa i smiga. Kosztuje na allegro zawrotne 12pln i nikt mi nie wmowi, ze do tworzenia grafiki 2d potrzeba wspolczesnych potworow. To raz. Dwa, ze nawet high-endowe karty dla graczy, do tworzenia 3d tez sa bezuzyteczne - lepsza karta minimalnie uprzyjemnia sama edycje takiej grafiki (bo te wszystkie podglady na zywo szybciej smigaja), ale juz podczas renderowania jest tyle samo warta co ten Matrox. Innymi slowy, byle jaka moze byc.
2. Co do ramu - 2g zaczyna byc standardem, ja bym na Twoim miejscu ponizej tego nie schodzil, 1g to niby dosc, ale czasem brakuje tych dodatkowych 1024 mega.
Choc gadanie, ze przy tej ilosci Windows muli to pierdolenie farmazonow. Jak sie odpala 25 softow, a w tle sobie siedzi winamp, antywirus jakis i kupa innego crapu to nie ma sie co dziwic. Na poczatek porzadnie skonfigurowac Winde radze koledze. A sprzetowym onanistom, ktorzy rzucili sie na Viste kiedy tylko wyszla radze sie nie wypowiadac.
3. Mac, wg.mojej subiektywnej opinii, kopie dupy, ale analogiczny pecet, zlozony na TYCH SAMYCH czesciach kosztuje polowe mniej. Podobnie sprawa ma sie z ipodem i kazdym innym sprzetem Apple - placisz za przecietny sprzet, okraszony symbolem jabluszka i fajnym dizajnem. Lepiej kup za zaoszczedzone pieniazki przyzwoity monitor, albo dwa. Zupelnie inny komfort pracy. -
Psychol<og>
No jak sie pracuje na wielkościach powyżej 5k px to rzeczywiście można odczuwać braki, ale jeszcze 2 lata temu nie było takich wielkości ramu w polsce [nie mówie o profesjonalistach] a ludzie pracowali jakoś na cs-ie, a co dopiero 7; ]
Najlepiej w sumie to chyba poczekać z tym kupnem laptopa, bo nie jestem pewien czy od razu dadzą się nam dobrać do programów graficznych [czuje ze będzie to wyglądało jak podchodzenie z kijem do jeża, no może oprócz zadań],a każdy miesiac zwłoki działa pozytywnie na ilość gotówki jaką będziesz musiała wydać - więc dopoki nie pojawi się jasne stwierdzenie że musimy coś obrobić w programie graficzny lepszym od paint.neta zalecałbym nie kupowanie kompa. -
###
Hej.
Po co wam najnowsze pakiety adobe?. Ps w wersji 7 w zupelnosci wystarcza, a laptop do grafiki innej, niz na potrzeby sieciowe to jakies nieporozumienie. Pomyslcie lepiej o dobrym monitorze i jego kalibracji, probniku kolorow.... Fakt ram to podstawa. Natomiast karta graficzna nie ma specjalnie wplywu na szybkosc pracy przy grafice 2d.
pozdrawiam -
z
ja sie krotko dolaczam do wypowiedzi straya i miazgi, najwazniejszy procek i ram, karta graficzna to dodatek, lepiej wydac na dobry monitor -
Dreamcatcher
>zagul napisał
>ja sie krotko dolaczam do wypowiedzi straya i miazgi,
>najwazniejszy procek i ram, karta graficzna to dodatek,
>lepiej wydac na dobry monitor
podsumujmy:
dobry procesor :Core Duo T5300 1.7 -wydaje mi sie ok , czy polecacie jakiś inny Turion,Athlon, Celeron .. konkrety :)
RAM: 2GB
karta graficzna :Intel Graphics Media Accelerator 950 -przecietna wystarczy
dysk twardy ? 120GB, 160GB 200GB czy starczy 80GB ?
dobry monitor ( generalnie 15' bo zależy mi na mobilnym laptopie,a nie wielkiej cegle :p , ale na jakie parametry jeszcze zwrocic uwage jesli chodzi o monitor)
btw dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc :)
- 1
- 2