-
>Haushinka napisała:
>shaantia (i inni)- temat dotyczy kandydatow na SNM, a nie
>waszej pracy domowej...:P zalozenie grona waszego rocznika
>zajmuje chwile.
Tylko żeby nikt nie wpadł na pomysł zakładania takiego gronoa; X Niedługo będzie forum. -
shaantia
>Haushinka napisała:
>shaantia (i inni)- temat dotyczy kandydatow na SNM, a nie
>waszej pracy domowej...:P zalozenie grona waszego rocznika
>zajmuje chwile.
Jak w czerwcu szukałam info na temat PJWSTK, to byłam ciekawa wszystkiego, a przede wszystkim poziomu i ogromu pracy z przedmiotów artystycznych, co zadają itp, więc założę się, że przyszli kandydaci nie pogardzą takimi informacjami. -
Kaja Słojewska
Witam; )
Jestem bardzo zainteresowana nauką w pjwstk na wydziale snm. Mam pytanie, czy data rozmowy kwalifikacyjnej jest ustalona z góry czy można ją jakoś mniej więcej dopasować ?
z góry dzięki za odp;) -
-
Kate
-
Kaja Słojewska
A w jakim one są terminie? w sensie jakie miesiąc czy coś?
I jeszcze mam pytanie czy może ktoś z was ma jakieś swoje prace z teczki gdzieś w internecie? Bo nie wiem w sumie czego oni oczekują. Chodzę na rysunek od ładnych paru lat, robię dużo zdjęć i grafik. Natomiast nigdy nie uczyłam się malarstwa i trochę się boję. Może będziecie mogli ocenić moje szanse -> http://www.ewanica.deviantart.com mam tam tylko kilka rysunków ale zawsze coś, lepiej od razu wiedzieć, że się na przykład nie nadaje żeby nie tracić czasu czy pieniędzy; p
-
Kate
pewnie od czerwca do września : http://www.pjwstk.edu.pl/
Do teczki wrzucasz praktycznie wszystko co masz; ) Oczekują najbardziej rysunku z modelami. -
artur
Myślicie że przejda rysunki perspektywiczne architektury? Chodze na kurs przygotowawczy do architektury i tylko takie mam prace... w tym stylu: http://digart.img.digart.pl/data/im... . prace malarskie jestem jedynie wstanei zrobic akwarelą. -
Kate
hmm no niby przejdą ale nie bardzo lubią architekture. Wolą rysunki ludzi. -
artur
Dzieki za odpowiedz. to niefajnie, kiepsko z rysowaniem ludzi u mnie. Orientujesz się może, czy dużo jest osób na miejsce? -
Kate
hmmm . . . Trudno mi powiedzieć. Jest duże zainteresowanie tym kierunkiem ale walki o miejsc raczej nie ma. Rozmową najbardziej się wszyscy stresowali ale pytali ogólnie pod kątem Twoich zainteresowań. Można być np słabym z rysunku ale być bardzo dobry z innych dziedzin np. fotografii, malarstwa. Dodatkowo szkice, rzeźby, wycinanki, animacje , modele itp . . . będą mile widziane. -
Azazalee
prace z architektury, ołówkiem, piórkiem, akwarelą przynieś jaknajbardziej, pokażesz wszechstronność, ogarnianie perspektywy, wyczucie, trochę designerstwa, wizję. wszystko jest potrzebne.
ale conajmniej 5 klasycznych modeli musisz mieć, nie ma innej opcji. masz jeszcze sporo czasu - zapisz się na jakiś kurs, a jak czujesz, że sam możesz ogarnąć, zacznij się samokształcić. jakkolwiek - musisz umieć rysować ludzi w dużym formacie i lepiej nie ze zdjęcia, bo to po prostu widać.
fotografie to must have w ich niepisanym kodeksie. nie musisz high endowych zdjęć robić, ale pokaż trochę artystycznego zmysłu, wrażliwość, uczucia, kreowanie tym co masz wokół siebie, zabawa światłem. najwyżej niech ktoś doświadczony Ci pomoże + podciągnie w PS.
Akwarele to fajna sprawa, sam je bardziej preferuję, ale lepiej patrzą na akryle/tempery itp. i prace wykonane takowymi (modele, martwa natura itp.)
Z mojego punktu widzenia: nigdzie nie uczyłem się rysować ludzi, samouk w tej kwestii. Też chodziłem na rys. arch., a wszsystko co niezwiązane z architekturą mazałem, bo sam lubiłem.
Za pierwszym podejściem się nie dostałem, bo nie miałem żadnych klasycznych postaci ludzkich.
W fotografii pomógł mi znajomy jako fotograf i koleżanka jako modelka.
Martwej natury nie miałem w ogóle.
Jedyne malarstwo jakie miałem to akwarele w komiksowym stylu. Rozmowę kwalifikacyjną ciężko oblać. tyle.