-
Jednoroginka
Dobrze, dzięki to było pokrzepiające ^^
To skoro tak stawiacie sprawę biorę się do roboty :P -
olka
okkkkej, to ja mam kilka pytan, jesli mozna.
tak sobie mysle, zeby zdawac na snm. rysowac ani malowac to ja nie bardzo, ale podobno zaczelam sie juz tego uczyc. myslalam, zeby zapisac sie na slynne konsultacje od marca (zakladajac, ze tak mozna). czy ktos jest w stanie i chcialby pokazac swoje prace, ktore mial w teczce, z ktora sie dostal? -
zebra
szczerze to zawsze myslalam, ze idzie sie na studia zeby sie wlasnie czegos w koncu nauczyc; ] nie musisz byc mistrzem pedzla i olowka zeby sie tu dostac, jasne jest sporo osob, ktore podziwiam i robie wow jak widze ich prace ale na rozmowach bylo roznie, bylo duzo przecietnych prac i bardzo dobrych a duzo osob sie dostalo, wiec wydaje mi sie, ze nie ma sie czym przejmowac. na konsultacje zawsze warto isc; ]
ps widze wspolnych znajomych mamy hah; ] pzdr -
-
olka
-
zaba
nie idzcie na ten kierunek.nie jest wart swojej ceny...bedzie tylko zalowac.Jezeli chcecie zajmowac sie grafika lepiej zainwestowac w kursy photoshopa,www etc. -
olka
mam kolejne z cyklu pytan glupich.
nie wiem czemu, ale ja ze strony wywnioskowalam, ze egzamin to rozmowa + ocena prac w teczce, a kolezanka mnie dzis nastraszyla, ze dzwonila tam kilka miesiecy temu i powiedziano jej ze podczas rozmowy sa takze zadania praktyczne. prawda to? -
bartek
>olka napisała:
>mam kolejne z cyklu pytan glupich.
>
>nie wiem czemu, ale ja ze strony wywnioskowalam, ze egzamin
>to rozmowa + ocena prac w teczce, a kolezanka mnie dzis
>nastraszyla, ze dzwonila tam kilka miesiecy temu i
>powiedziano jej ze podczas rozmowy sa takze zadania
>praktyczne. prawda to?
yyy, not? -
Haushinka
-
j.
ja byłam na kursie przygotowawczym i jestem z niego zadowolona bo przynajmiej wiem czego oni oczekuja i jakich typu prac ,teczke skonsultowalam z nimi wiec o to sie nie pytam ,zdj jakies szykuje ,rozmowa wiem jak wyglada alllee powiedzcie mi czy konieczne sa jakies projekty graficzne ?? i 3majcie kciuki bo 26.06 mam rozmowe:p -
Anonim
-
Modna Oferta
Ja już po rozmowie niestety i oblałem mimo tego, że przygotowałem bardzo ładne obrazy farbką z pejzażem + 5 prac ołówkiem. Nawet kierował mną znajomy artysta plastyk. Prace bardzo surowo ocenili w ogóle nie docenili trudu, ani zaangażowania. Nawet 1 pracy nie wymienili, która była by dobra. Koleżanka obok też piękne prace zrobiła same postacie i akty, - po prostu wszystkich oblali z osób, które były ze mną nikt nie zdał.
Wszyscy wyszli ciężko załamani z łzami w oczach. Nic na nich nie robi wrażenia, ani laptop, ani projekty designerskie no nic... Mam nadzieję, że to tylko 1 termin był tak surowo oceniany...
A tak BTW prace uczniów powieszone na korytarzy były o wiele brzydsze od naszych, które zostały źle ocenione więc nie wiem o co biega. Były tam jakieś paskudne gołębie na chodniku i taka czerwona gęba na brązowym tle łysego faceta... Nie wiem ocb. ale ja bym się wstydził z takimi pracami przyjść, a oni je wywieszają.
Napiszcie proszę jakie są Wasze wrażenia i czy udało Wam się zaliczyć ten egzamin? Bo mnie to czarna rozpacz ogarnia. Ech tyle pracy i czasu poświęciłem. Nie spodziewałem się, aż tak mocnej krytyki. Tym bardziej, że w zeszłym roku wystarczyło mieć jakieś prace i przyjmowali. A teraz tak się zachowują jakby chcieli samych studentów po ASP. A ja jestem tylko po zwykłym LO -
Haushinka
"Nic na nich nie robi wrażenia, ani laptop, ani projekty designerskie no nic... Mam nadzieję, że to tylko 1 termin był tak surowo oceniany... " no faktycznie, ale laptopem to im na pewno nie zaimponujesz:) rok temu bylam na 1 terminie i bylo naprawde fajnie, oczywiscie mega stres, bo czlowiekowi zalezy. Mialam bardzo duzo prac, fotografia, malarstwo, rysunek + prace dyplomowa z poprzedniej szkoly.
W sumie tez jestem ciekawa, czemu tyle osob nie przyjeto...
Moze nam pokazesz jednak jakas swoja prace, np te z ktorej jestes najbardziej dumny, bo tak to nawet ciezko nam cokolwiek powiedziec.Czasem biora ludzi, u ktorych widza potencjal pomimo sporych brakow.
Glowa do gory, jeszcze masz kilka terminow:) -
zebra
ja mysle, ze po prostu z roku na rok bedzie coraz trudniej sie tu dostac,beda wymagac innych prac, beda podnosic poprzeczke, bo interesuje sie tym kierunkiem coraz wiecej osob. w zeszlym roku tez kazali niektorym donosic prace na inne terminy, bo nie byli do konca przekonani (1 termin)
zale wylewaj dalej na gronie albo wez sie do roboty, dorob cos, idz na drugi/trzeci termin
moze cie zapamietaja, moze docenia za wytrwalosc
-
-
j.
popieram nie wolno sie poddawac ,tylko trzeba walczyc walczyc i walczyc! a krytyke przyjmowac z dystansem i raczej starac sie poprawic szybko zevy zdazyc na kolejne terminy;)powodzenia -
olka
mhm, to bardzo dziwne, bo ja bylam 13, a z tych 12 osob, co byly przede mna, przyjeli podobno okolo 10. -
Haushinka
to moze tu komus brakuje dystansu do swoich prac?:) tego wiekszosci studentom na naszym kierunku brakuje:) -
Jednoroginka
Mnie się udało, wzięłam się do roboty jak kazaliście XD
Byłam 13 bo przesunęli wszytkich o jedną osobę; p heh
Ale rzecywiście prace był niedocenione, po prostu rzucono na nie okiem; /
A miałam same prace klasyczne, model, martwa, różne techniki, monotypie no i jedną figurkę xD
Tyle godzin pracy, ale za to spodobały się moje fotografie, tak że jestem bardzo szczęśliwa że mi się udało :).
Dużo osób nie dostało sie ale wieżę, że w następnym terminie nie będzie takiego odsiewu. -
Modna Oferta
Bardzo dziękuję Wam za miłe słowa otuchy, ale raczej zrezygnuję :)
Miałem nadzieję, że komisja będzie doceniała też ciekawe pomysły, idee i wizję :) Jakby na to nie patrzeć też można w taki sposób skrytykować Pabla Picasso, że rysuje postacie poprzez figury geometryczne zamiast mięśni i kształtów ciała. To co narysowałem sprawiło mi ogromną radość, jest to na tyle ładne, że można to sobie powiesić w pokoju po oprawieniu w ramki :) A to, że nie narysowałem szkieletora, albo jakiegoś mięśniaka w super ekstra proporcjach no to trudno, jak dla mnie to od tego są aparaty fotograficzne, robimy mięśniaka na zielonym tle, elegancko automatycznie wycinamy i możemy dalej go obrabiać :P
Kierując się na te studia liczyłem na to, że będzie większy nacisk na grafikę komputerową na takie programy jak Adobe Premiere, Flash, Photoshop, Ilustrator - do projektowania loga :) Sądziłem też, że będą fajne zajęcia z malarstwa na których wszystkiego się dowiem, a tu właśnie dowiedziałem się na egzaminie, że trzeba już wszystko umieć tak jakby się było po ASP, dosłownie wszyściutko trzeba umieć. Bo już na pierwszych warsztatach bierzemy się za animację postaci.
W lutym zapisałem się na kurs http://www.rysunek.waw.pl/onas.html Kurs prowadzili pracownicy PJWSTK i ASP. Mieli mnie przygotować do egzaminu wstępnego, przynajmniej tak się ogłaszali, ale niestety lekcje polegały na tym, że stałem 3 godziny sam przy desce i wykładowcy nie było w pokoju i nie miałem się kogo zapytać kiedy miałem potrzebę czy dobrze wykonuję swoją pracę i jak powinienem ją zrobić, czasem ktoś wpadał na 3 minuty, coś tam powiedział dobrze, dobrze tu troszkę popraw i już za moment go nie było w pokoju. Trochę dobiło mnie też to, że ten Pan nie uczy rysunku tylko fotografii. Na egzaminie wstępnym wczoraj szepnął do mnie, abym nikomu nic nie mówił, że mnie przygotowywał na egzamin wstępny. To tak jakby się mnie wstydził mimo, że wziął za naukę nie małe pieniądze. Straciłem tylko przez to czas, bo jak poszedłem do innego artysty plastyka to w ciągu 2 tygodni przed egzaminem wszystko mi powiedział i pokazał. Niestety zabrakło czasu, aby to sobie wypracować do perfekcji.
Moje prace możecie zobaczyć pod tym adresem :) http://s994.photobucket.com/albums/... hasło test123
Mój wynik to 29/100
Wiem, że może one nie są jakieś idealne, ale są wykonane z pomysłem. Technikę zawsze można dopracować, ale każdy zawodowy grafik Ci powie, że najważniejsza jest wizja, to się naprawdę sprawdza w praktyce. Jak się nie ma pomysłu to jest się przegranym.
Tak więc sorry płacić 1080 PLN co miesiąc i być takim przygnębionym to raczej podziękuję i dodając jeszcze to, że pracownicy wstydzą się swoich uczniów to czego ich nauczyli to tym bardziej. :)
Życzę wszystkim szczęścia i zdanych egzaminów :) Niech światła i cienie oraz proporcje będą z Wami. :D
Jednoroginka a możesz się pochwalić swoimi pracami? :) Jestem bardzo ciekawy co im się podobało :) -
Jednoroginka
Hmm praco to ja nie mam nigdzie raczej ale moje zdjęcia znajdziesz na :
http://jednoroginka.deviantart.com
Nie mu tam zresztą wszystkich ale postaram się je dodać, większość była monochromatyczna.
Ktoś wie jaki w tym roku był próg do przyjęcia - jeśli chodzi o punkty ? bo na pewno nie były to te 55 co zawsze; p -
bartek
>olka napisała:
>mhm, to bardzo dziwne, bo ja bylam 13, a z tych 12 osob, co
>byly przede mna, przyjeli podobno okolo 10.
przyjeli 20 w tym 5 warunkowo