-
rud
sprawa wygląda tak że mój promotor twierdził że można importować pliki o głębi (z-depth) z mayi do after effects. otóż nie można, albo ja nie potrafię - na jedno wychodzi. znacie może jakiś soft do animacji, podobny do after'a który obsługuje kamery z mayi i głębię ostrości ? -
SpydeRR
-
theD
-
>rud napisał
>sprawa wygląda tak że mój promotor twierdził że można
>importować pliki o głębi (z-depth) z mayi do after
>effects.
To ja mam propozycję by promotor pokazał jak się to robi. -
-
macieja
People, google, please... Come on!!!
Eksportujesz z Mayi w formacie RLA (tylko koniecznie ustawiasz w ustawieniach rendera zeby eksportowal z-depth). Eksport robisz jako batch render - Taki w render buffer (tym oknie) i zapisany pozniej do RLA mi cos nie wchodzi, ale moze to wina Visty; )
Nastepnie wrzucasz do AE a tam masz zestaw efektow do 3D: 3D channel extract, 3D depth of field etc. (pisze z pamieci - moga byc bledy)... No i w tych efektach musisz sie pobawic opcjami (AE rzuca liczbami rzedu 10000 a maya zamyka z-depth tak w okolicy 1 wiec wartosci ktore musisz podawac powinny wynosic ok. 0,4; 0,6; -0,1 etc. - z tym trzeba dlugo powalczyc...
Jakbys nie byl pewien czy wyeksportowales Z-depth to po prostu kliknij na plik RLA i otworzy sie F-check a tam na gornym pasku menu masz ikonke z literka Z ktora jak klikniesz powinna przedstawic Ci wyeksportowana glebie.
A jak Ci sie AE nie podoba; ))) to se sciagnij/kup Autodesk Combustion - on natywnie wspolpracuje ze wszystkim autodeska i tam bedzie na pewno prosciej to zrobic, aczkolwiek combustion ma troszke inny interfejs od AE - troche jak Shake...
Konkluzja: napisalem to po tym jak wrzucilem w googlach "maya AE z-depth" i poczytalem wiec wiecej nie powiem bo tyle w nocy zdolalem sie nauczyc... A jesli chcesz to mozna to latwo obejsc po prostu renderujac w Mayi z-depth jako osobny plik i cala reszte tez jako osobny a nastepnie compositing zrobic w AE jednej i drugiej warstwy. As shown here: http://www.matja.com/zdepthtutorial...
-
rud
heh, już to trenowałem, after faktycznie chapie rla, pliki renderowane z z-depth, i żaden z tych 3d extract itp nie działa :/ ja znalazłem tutka, ale jest tam o plikach z xsi, a nie z mayi. jak dziś się nie uda mi, to spróbuję jakiś inny soft -
rud
już wiem na czym problem polega, ae nie czyta plików z mayi z informacją o głębi ostrości, iff, teraz szukam gdzie da się ten format wyjściowy z mayi zmienić