XII LO SIENKIEWICZ W-WA [1199]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Naapewno czytac ie czasem cos innego niz pańszczyzniane lektury

Osobiscie polecam wszystko co dacie rade P.k.Dicka; D tak tak to ten pan odpowiedzialny za "pamiec absolutna" za "raport mniejszosci" i "impostor"

Ja sobie wyporzyczylem teraz Mendoze " tajemnica Hiszpanskiej pensjonarki " - o detektywie lumpie co jest skuteczny jak Colombo podobno majstersztyk miastowego klimatu

czytac; D
  • Anonim

Wlasnie wrocilem z nocnej eskapady rowerowej po miescie wiec polecam oczywiscie :Nigdziebądz" Neila Gaimana - urban fantasy w klimacie Londynu najwyzszych lotow :)
  • Anonim

Mendozy to czytałam drugą część ("Przygoda fryzjera damskiego") z trylogii której jak pewnie wiesz, czytasz pierwszą... spoko, rozrywkowe, na lato gicik
    Ostatnio bardzo lubię tematykę II-ej wojny i zresztą kilka książek o innych wojnach lubię ("Komu bije dzwon", "Na zachodzie bez zmian")
    Mastertona czytywałam i wciąż jedną z moich najulubieńszych książek pozostają "Drapieżcy"
    No i Kafkę lubię toże... pozderko
  • Anonim

generalnie z polskiego fantsy i sf to polecam kroniki Jakuba Wędrowycz napisane przez Pilipiuka na wakacyjne klimaty zajebiste no i wysoki poziom :D smiech plus ciekawe watki typu watykanm i bond; d polecam wszystkie tomy; D
  • Anonim

Jakub bimbrownik egzorcysta? hehehehe
    Z mikolajem najlepsze opowiadanie
  • Anonim

nooo widze ze tu ludzie kulturalni; D
  • Tomek

No Pilipiuk rzeczywiście trzyma poziom, ale jeśli chodzi o śmiechowe fantasty to szczególnie polecam serię "Świat Dysku" Terry Prattchet'a. (on się chyba tak pisze :P)
    Chwilami można umrzeć ze śmiechu.
  • Tomek

*Terry Pratchett
  • Anonim

No to prawda ze jest niezly :)) Tego sie nie da opowiwdziec tak naprawde - niepowtarzalne poczycue humoru, dodam ze wlasniez neilem gaimanem napisale jedna ksiazke "pomniejsze bostwa" albo "ciekawe czyasy" teraz nie apmietam ale ksiazka warta uwagi

Polecam rownierz "Boży Bojownicy" rodzimego autora Andrzeja S. - lektura obowiazkowa, troche magii, troche trupow, kisiazka w czasach defenestacji o koncu swiata - co prawda swiat sie nie skonczyl ale i tak jest wesolo :))
  • Anonim

poza "Nigdziebądz" Neila Gaimana polecal bym jeszcze "Koraline" i "Amerykanskich Bogów" tego samego autora. a co do Pilipiuka to to najlepsze sa chyba "czarownik Iwaniw" i o tym jak Jak chBopaki z Wojslawic zakladaja hotel :)
  • Grono.Net

salvador dali 'moje sekretne zycie"
    jak wyobraznia ludzka może być wybujała..
  • Anonim

Ja polecam kazda ksiażke R.Topora, a w szczegolnosci opowiadanie wypadek-

http://www.agas.2n.pl/Spirala/topor...

zreszta wszystko jest zajebiste :D
  • Anonim

mowiac wypadek, mialem na mysli "szkole w przepasci" :D

http://www.poema.art.pl/site/sub_15...
  • Anonim

Amerykanscy Bogowie - cudo ma 600 str. a czyta sie jednym tchem :)

Jesli chodzi o Daliego to polecam "dziennik geniusza" - tam widac jaki pojeb z niego byl

Topor - opowiadania super (caly tomik 4 roze dla luccienne), mam mnostwo jego opowiadan na kompie podajcie maila to wysle

Czytam zajebiscie duza ksiazek ...
  • Grono.Net

ulala jaki oczytany hehe:)
  • Anonim

a jak :)) przypadkiem nie masz brata sebastiana??

"Wladca Much" ... i tyle - fajna ksiazka
  • >>>Sky is the Limit<<<

Pilipiuk to może i jest fajny, ale w bardzo małych dawkach i raz na jakiś czas.Opowiadania są bardzo nierówne, pisane na "jedno kopyto" i po chwili robią się nieco męczące.Pisarz ten wykazuję bardzo duże grafomańskie zapędy i mam nadzieję, iż już więcej żadnej książki o przygodach Jakuba W. nie wyda.Ostatnia książka "Zagadka Kuby..." była straszną kichą.

Gaiman, zgadzam się że jest dobry: "Nigdziebądź" mi się podobało aczkolwiek w żaden sposób nie było dla mnie śmieszne co sugeruję napis na ostatniej stronie: "Najbardziej humorystyczna powieść ostatnich lat".Podobało mi się określenie Michała Młotka z portalu esensja, który napisał: "książka była równie śmieszna jak otwarte złamanie ręki".Jej plusem jest klimat i świetni bohaterowie.

"Amerykańscy bogowie" nie przypadli mi do gustu i po 200 stronach odłożyłem na półkę.Książka dobra lecz nierówna.Być może wrócę do niej.

"Władca Much" - może być, ale bez większych rewelacji.

Lista najlepszych książek jakie czytałem w swoim życiu, kolejność przypadkowa:

1)Mistrz i Małgorzata, M.Bułhakow.
    2)Król szczurów, J.Clavell.
    3)Lalka, B.Prus.
    4)Pieśń Lodu i Ognia, G.Martin.
    5)"Kroniki Marsjańskie"; "K jak Kosmos" i w ogóle cały Ray Bradbury.
    6)"Saga o Wiedźminie" oraz reszta A.Sapkowskiego.
    7)Pisarstwo Ryszarda Kapuścińskiego
    8)Pachnidło, P.Suskind.
  • kfietekonix

1."Król szczurów", J.Clavell
    2."Mistrz i Małgorzata", M.Bułhakow
    3."Mały Książe", A.de Saint-Exupery
    4."Oskar i Pani Róża", "Pan Ibrahim i kwaity koranu",Eric-Emmanuel Schmitt
    5.A. Christie
    6."Pachnidło" , P.Suskind
    7."Forrest Gump" W.Groom
    8."Miasteczko Salem", S.King
    9.Grzesiuk - jego trylogia
    10.Wiech - wszystko po kolei
    11.M. Puzo "Ojciec chrzestny"
    12.Gustaw Herling-Grudziński "Inny świat"
    13.Leopold Tyrmand "Zły"

:)
  • Anonim

Żeby się nie powtarzać to poza tym wszystkim jeszcze:

1) Dobry Omen - N.Gaiman + T.Pratchett

2) Arturo Perez-Reverte - prawie wszystko (nie polecam "Cmentarzyska Bezimiennych Statków" tym, którzy nie mają pojęcia o żeglowaniu i "Fechmistrza" tym co się nie pasjonują fechtunkiem)

3) Joseph Heller - Paragraf 22 (RULEZ!!!)

4) Hans Helmut Kirst - "08/15" i "Fabryka oficerów" (taki Paragraf 22 tylko oczami żołnierza Wehrmahtu)

5) B. Hrabal - większość opowiadań

6) Henryk Worcell - "Zaklęte rewiry" (chociaż film z Kondratem dużo lepszy)
  • red

A ja dorwałam ostatnio przez przydaek ksiązke "Chore perły i inne opowiadania" Altera Kacyzne i jestem bardzo tej lektury ciekawa bo miło się zapowiada; p Jak przeczytam to napisze czy warto się za to brać :D
| |

ACHTUNG ACHTUNG 1. Nie zakładamy podobnych do siebie tematów. Np. sprawy I klas są omawiane w te...

XII Liceum Ogólnokształcące im. Henryka Sienkiewicza

• do

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (6)