SGGW - OGRODNICTWO [990]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Siemanko potrzebuje pytań z tegorocznego egzaminu z chemii organicznej bo sam już nie pamiętam najlepiej by było również z paru lat wstecz ale głównie z tego roku. Swoją drogą to w tym roku chyba ten egzamin poszedł najlepiej; )
  • Pan Marcin

ja rowniez przyłączam sie do prośby - jak ktoś ma spisany tego roczny niech da znać.

ślicznie - 13 osób zaliczyło, plus kilka szczęściarzy w zerówce, a reszta udaje się na kampanie wrześniohwą hihi
  • GoHa

Z tego roku nie pamiętam ale z zeszłego roku i sprzed dwóch lat są na gronie "ściągownia zaocznych ogrodników"
  • Anonim

dzięki za wiadomość ale nadal występuje z prośbą o pytania z tegorocznego egzaminu. wpisujcie chociaż pojedyncze zadania głównie z niebieskiej kartki mnie interesują
  • ...Iwonka...

było tak:1. wychodząć z benzenu zaproponuj synteze aspiryny
    2. napisz mechanizm (strzałki) dowolnej reakcji w której katalizatorem jest kwas
    3. wymień dowolny aminokwas o pi> 7 i pi< 7, stworz z nich dipeptyd i zaznacz wiązanie peptydowe
    nie brzmiały te zadania tak dokładnie, ale dane sie mniej wiecej zgadzają i sens. jak sobie jeszcze coś przypomne to dopisze, to był zestaw niebieski. mam też z 2003 i 2004 testy i dużo innych, jak coś to podawajcie maile, na grono, albo gg.
  • Pablo

Uczcie się uczcie....ten przedmiot na tych studiach to nie przelewki,nie wspominając o prowadzącej,która zdecydowanie pogarsza sprawę.Dla mnie to też ta chemia org. to długa i wyboista droga...Jak ktoś zainteresowany mogę pożyczyć do nauki dwa tomy Mcmurry,mam komplet z rozwiazaniami problemów S.Mcmurry.Kto pierwszy ten lepszy:-)
  • Pablo

hi,nie mówię,żeby się teraz uczyć;-)apropos ksiazek dodam,że są bardzo dobrze wydane,rzeczy trudne są tam dobrze wyjaśnione.Niestety ksiązki przerażają swoją objęstoscią,ale mimo to uważam,ze nie ma lepszych książek do chemii org.
    Pozdrawiam
  • olcia

może ktoś jeszcze pamięta coś z niebieskiego zestawu?
  • Rama

napiszcie wszystkie pytania jakie pamietacie te z zaocznych tez :)
  • Anonim

ludzie zaczeliscie się juz uczyc do poprawki z chemi??,,bo mi cos sie wydaje że na tym egzaminie wcale nie bedzie tak kolorowo, jak sieknie nam jakies pytanka to wszyscy wymiekniemy...a właśnie czy ktoś wie czy bez problemu mozna dostac warunek???
  • Rama

o ile bedziesz mial tylko jeden przedmiot nie zaliczony to raczej tak. muszisz tylko napisac podane o przyznanie warunku do diekana
  • Pablo

Po pierwszym roku nie będziecie mieli problemu z warunkami,ale teraz nie nastawiać się na warunek!Możecie się pośliznąć,a nawet przewrócić!Ja miałem tylko jeden przedmiot-chemie org i niestety musiałem repetować.Nie tylko ja,bo wtedy to się 30 osób zebrało.Jesteście rocznikiem,w którym następuje zmiana dziekana,więc różnie to może być.Nowi lubią wprowadzać swoje rządy,tak bylo i u Nas!
    A z doświadczenia wiem,ze każdy następny termin u Dasiewicz jest coraz trudniejszy,a ona staje się coraz bardziej wkurzona...
    Co roku to sie mniej wiecej powtarza.
    A jeśli chodzi o pytania to trzeba zrozumieć te podstawy,które są na każdym egzamie z chemii.Konformacje cukrów,rekacje na benzenie,odbicia lusztrzane(kw.mlekowy),mechani zmy reakcji...w sumie to już prawie wszystko zapomniałem...Lepiej mniej się nauczyć,a dobrze:-)
  • Anonim

Ucze się od dwóch tygodni i wszystko mam przerobione, jedne tematy mniej i inne bardziej dokładnie. Zaczęłam dię uczyć od końca, czyli od biomolekuł, bo w zestawach często się powtarzają i łatwe są raczej.
    Myśle, ze na poprawce zapyta o cukry lub aminokwasy, stereoizomeria, wychodzenie z benzenu i jakiś mechanizm, wydaje mi się, że ona lubi ketony i aldehydy. Agacie na dopytce powiedziała, że na 100% da znowu ozonolize!
  • Rama

A wiecie moze czy latwo jest zaliczyc poprawke u Ożeszko? jestem z zaocznych i niewiem czego sie moge spodzewac :(
  • Agnieszka

A moze by mnie ktos czegos z tej chemii nauczyl, co? Bo sama to sie chyba nigdy nie wezme :/
  • ...Iwonka...

LUDZIE! byłam dzisiaj na konsultacjach z chemii u Dasiewicz i powiedziałą nam czego się można spodziewać na egzaminie :
    -synteza z benzenu
    - mechanizmy
    - biocząsteczki (2 zadania) wiązania peptydowe , mutarotacje itp.
    -stereochenia zadania typu: ile jest możliwych stereoizomerów związku o nazwie XYZ, narysuj jeden z nich i zaznacz stosowne konfiguracje.
    -spektroskopia- ustalanie wzoru strukturalnego i sumarycznego na podstawie składu procentowego, charakterystyczne pasma o-h, nh2, c=o,
    -wiązania wodorowe
    reakcje charakterystyczne i otzrymywanie wszystkiego

poza tym powiedziała, że często zadania na egzaminie sa takie same jak w książeczce żółtej z ćwiczeniami :
    ZBIOR PYTAŃ I PROBLEMÓW Z CHEMII ORGANICZNEJ, WYD. SGGW, AUTOR ZBIOROWY
  • Anonim

Jakie może być zadanie z wiązań wodorowych??
  • ...Iwonka...

przy okazji reakcji mogą kazać np. przy alkoholu jaki trzeba utworzyć zaznaczyć na nim potem wiązania wodorowe itp.
  • ...Iwonka...

Egzamin z chemii organicznej 2005 (Ogrodnictwo)

1. Wychodząc z benzenu zaproponuj otrzymanie o, m, p –bromochlorobenzen

2. Napisz dowolny mechanizm reakcji w której występuje karbokation.

3. Podaj wzory strukturalne: aceton, acetonitryl, cykloheksan, metyloamina, etanol. Które z nich tworzą wiązania wodorowe z metanolem? Narysuj wzór kompleksu.

4. Z bromku fenylomagnezowego zaproponuj syntezę 1-fenyloetanolu, acetofenonu, kwasu benzoesowego.

5. Napisz reakcje:
    - acylowanie fenolu w obecności chlorku glinu
    - kwas benzoesowy z amoniakiem
    - cyklopentan z nadmiarem potasu
    - aceton z NaOH
    - amid kwasu fenylooctowego z Br w obecności NaOH

6. Podać wzory empiryczne (?)
    7. Przedstaw strukturę optycznie czynnego tłuszczu zawierającego 2 mole kw. Stearynowego i 1 mol kw. Oleinowego. Określ konfigurację absolutną na asymetrycznych atomach węgla.

• ...Iwonka...

CHEMIA 2005

1. Napisz z jakich produktów otrzymać można 1-fenylo-1-propanol w reakcjach: redukcji, hydrolizy estru, addycji elektrofilowej, substytucji nukleofilowej (i jeszcze jakiejś jednej ale nie pamiętam).

2. Przedstaw dokładnie (strzałki) mechanizm dowolnej reakcji w której katalizatorem jest kwas.

3. Podaj wzór elementarny związku w którym zawartość C=45,45%, H=6,05% (coś koło tego z wodorem, węgiel na pewno), oblicz ilość stopni nienasycenia, zaproponuj wzór strukturalny, podaj jakie pasma będą widoczne w widmie IR i ile sygnałów w HNMR.

4. Narysuj po jednym aminokwasie o pI>7 i pI<7, a następnie wykorzystaj je do narysowania dipeptydu, zaznacz wiązanie peptydowe.

5. Podaj końcowe produkty reakcji acetofenonu z glinowodorkiem litu, bromkiem fenylomagnezu, rozcieńczonym wodorotlenkiem sodu, amalgamatem cynku w kwasie solnym,...(jeszcze był jakiś jeden!)

6. Zaproponuj syntezę aspiryny wychodząc z benzenu i potrzebnych odczynników.

7. W wyniku ozonolizy alkenu o wzorze sumarycznym C7H14 otrzymano 1 mol acetaldehydu i 1 mol optycznie czynnego aldehydu o wzorze C5H10. Informacje te pozwalają na jednoznaczne określenie wzoru strukturalnego tego alkenu. Narysuj go i podaj jego systematyczną nazwę.

8. Napisz ile jest możliwych stereoizomerów związku 2,4-dimetylo-3-okten-1-ol. Narysuj jeden z nich i zaznacz stosowne konfiguracje.
| |

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (2)