Salvador Dali [1889]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jaki jest wasz ulubiony obraz mistrza surrealizmu??
    wybiercie tylko jeden, ok max dwa!!

Moje ulubione:
    "Jajka na talerzu bez talerza"
    "Senspowodowany lotem pszczoły wokół jabłka granatu na jedną sekundę przez przebudzeniem."
  • mysz

W moim słowniku nie ma słowa 'ulubiony'.

Całokształt jest po prostu perfekcynjością artystyczną i osiągniętym szczytem w swoim gatunku. Na ścianie mam 'the apotheosis of Homer', na którym to znajdują się fragmenty wilu obrazów Salvadora. Bo na jeden byłoby na prawdę ciężko mi się zdecydować. O.
  • Anonim

"Idylla atomowa i uraniczno-melancholijna "
  • Anonim

jak mozna nie kochać tego talentu?!albo nie zauważać-on był po prostu genialny w swoich dziełach!!moim jednym z ulubionych cyklów sa obrazy nawiązujące do snu-coś naprwdę fascynujacego, cos o czyms podświadomie wiedziałam....
  • Anonim

Zawsze i niezmiennie Le cheval fleuri
  • HATSZEPSUT

Mnie także ciężko byłoby podać jeden tytuł, bo generalnie wszystkie są dla mnie genialne np. "Uporczywość pamięci"

http://www.vide.pl/plakaty/artysci/...

• Anonim

>mysh napisała:
    >W moim słowniku nie ma słowa 'ulubiony'.
    >
    >Całokształt jest po prostu
    >perfekcynjością artystyczną i
    >osiągniętym szczytem w swoim gatunku.

- całkowicie się zgadzam. Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, który obraz jest bliższy mojemu sercu, a który nie. Geniusz Dalego jest tak wielki, ze nie w sposób podzielić jego dzieł na lepsze czy gorsze;)
  • -ag-

tak wiec do lepszych dzieł Salvadora zaliczam obraz "Płonąca żyrafa"
  • Devinette

a ja uwielbiam ilustarcje do "Alicji w krainie czarów"-sama opowieść jest niesamowita a do tego obrazki w wykonaniu Salvadora...
  • Wusza

nie mam ulubionego obrazu...ale jestem poprostu zakochana w dzielach Salvadora!; ) ostatnio jeszcze kupilam ksiazke "Mysli i anegdoty" Salvadora Dali...polecam - bardzo ciekawa; )
  • Iza

jak dla mnie to cała tworczość salvadora jest po prostu genialna, ale szczegolnie ulubione obrazy to:
    - chrystus sw. jana od krzyza
    - "lincoln"
    - hiszpania
    - łabędzie odbijajace się w wodzie jako słonie (geniusz)
  • Ziutka

łabędzie odbijajace się w wodzie jako słonie (geniusz) no to to jest zwyczjnie boskie!!!!
  • 'widmo sex-appealu'
  • Cesar

Le tentation de Saint Antoine
  • Cesar

Les Elephants
  • Cesar

Apparition D′un Compotier
  • Anonim

Kuszenie Św. Antoniego

W Wenecji można kupić zegary robione przez kogoś, kto zapewne wzorował się na Uporczywości pamięci. Trochę kiczowate, ale nawet ładne :)
  • Maria

"miód jest słodszy od krwi"
    "kobieta z głową z róż"

a może nie warto wymieniać? całoskształt :)
  • Anonim

Bachanalia -- jest kosmicznie piękny.. kiedyś będe miał oryginał !!!
  • Anonim

kuszenie św. antoniego, uporczywość pamięci
| |

"Jedyna różnica między mną a surrealistami jest taka, że to właśnie ja jestem prawdziwym su...

Fotki

Miejsca grona (0)