Salvador Dali [1889]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • panna M.

hej!

próbuję się dowiedzieć czy jakieś konkretne wydarzenie miało znaczny wpływ na powstanie konkretnego obrazu Dalego?
    czy jedna cech osobowości rzutowała na jego twórczość?

bardzo proszę o pomoc!
    muszę napisać taką właśnie pracę, a niestety nie znalazłam jeszcze potrzebnych informacji...
    dopiero zaczynam czytać 'moje sekretne życie'
    znajdę tam coś takiego?

pozdrawiam!
  • мιsнка

wydaje mi się, ze "moje sekretne życie" na dobry początek Ci wystarczy jako odpowiedź na zadane przez Ciebie pytania.;)
  • panna M.

a możesz przywołać jakiś jeden, konkretny przykład w jaki sposób jakieś wydarzenie (i związane z nim emocje) wpłynęło na twórczość Dalego? :)
  • Matrynka:)

choćby roztapiający się ser po jednej z kolacji na powstanie miękkich zegarków.
    poprawcie mnie, jeśli się mylę.
  • Anonim

właśnie z tym serem doczytałam coś niezwykle interesującego. sam dali wspominał o zjedzeniu camemberta i tak tłumaczył powstanie niepokojąco miękkich zegrarów. ale ale. pozwolę sobie dopisać. marcel jean: " wyraz montre (zegar) jest grą słów o podwójnym znaczeniu- w języku francuskim jest to tryb rozkazujący czasownika montrer (pokazywać), z drugiej strony to nazwa przyrządu, który pokazuje czas. istnieje pewne bardzo typowe dziecięce doświadczenie: lekarz każe dziecku pokazać język montrer sa tongue, który naturalnie jest miękki. dziecko, można powiedzieć, la montre molle (pokazuje język miękko, co równocześnie oznacza "miękki zegar"). ta trochę irracjonalna, wbudzająca lęk sytuacja, może w pewnych okolicznościach być doświadczeniem pozostawiającym w psychice małego człowieka głęboki ślad. możliwe, że właśnie poprzez to doświadczenie dać można najbardziej konkretne wytłumaczenie dla miękkich zegrarów. źródło, które możemy odnaleźć w przeżyciu z dzieciństwa zdaje się również potwierdzać tytuł obrazu: trwałość pamięci."
  • Asia

Oczywiście jest wiele wydarzeń oraz osób które miały wpływ na twórczość dali'ego. np. gala picasso, przeczucie wojny domowej, oddalenie się od gali... itp jezeli chcesz to napisz do mnie to rozwinę któryś z wątków. bo ze wszyskich to by sie uzbierala niezla ksiazeczka
  • Krzysztof

Ser camembert a "Trwałość pamięci" - tu jest nieco szerszy opis źródła tego obrazu: http://www.salvador-dali.com.pl/sal...
| |

"Jedyna różnica między mną a surrealistami jest taka, że to właśnie ja jestem prawdziwym su...

Fotki

Miejsca grona (0)